Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 14-09-2017, 14:01   #11
hindus
ford::expert

Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Nawiew działa na 0

Co w nim takiego dziwnego? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

hindus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-09-2017, 14:18   #12
krzysiek47
ford::average

Imię: krzysiek
Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 16V
Rocznik: 2006

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Twoje pytanie odbieram jako sarkazmGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dla mnie to jest tak oczywista sprawa, która nie powinna ujrzeć "światła dziennego". Zaraz ktoś się znajdzie i zapyta, że jak jedzie to mu coś szumi i tak się zastanawia czy mogą to być opony, chyba rozumiesz o co mi chodzi.
krzysiek47 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-09-2017, 14:31   #13
hindus

Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008

Nie miałem zamiaru (akurat w tym wypadku) wybrzmieć sarkastycznie. Nie tak dawno ktoś pytał o to dlaczego w samochodzie robi się cieplej pomimo tego, że nie ma włączonego ogrzewania. Teoretycznie też głupie pytanie, bo "w końcu siedzisz w środku to wiadomo że robi się cieplej" oraz "przed sobą masz rozgrzany do ponad 100 stopni silnik i spalasz mieszankę w temperaturze 1500 stopni Celsjusza" więc oczywiste, że robi się cieplej? No właśnie... nie do końca - bo jak pokazała dyskusja, jest wiele możliwości dla których robi się cieplej w aucie. Nieprawidłowe działanie nawiewu było jedną z propozycji.

Tak samo tutaj. Sam byłem zaskoczony jak pierwszy raz tego doświadczyłem. To naturalne, że jeśli coś nam nie pasuje, to szukamy przyczyny.

Co do oczywistości pewnych spraw - znam się odrobinę na elektryce i elektronice, potrafię w tych tematach pomóc i wyjasnić co nieco, dla mnie to też oczywista sprawa, że podświetlenie liczników nie jest w stanie rozładować akumulatora przez noc, ale gro osób widzi w tym zagrożenie (bo "czemu się świeci?! może zepsute i rano nie odpalę?").

Nie każde głupie pytanie jest głupie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
hindus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-09-2017, 14:57   #14
sajmonista
ford::advanced

Imię: Krzysiek
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.4 benzyna
Rocznik: 2007

tez tak uwazam, skoro jest pytanie, to kogos cos niepokoi, a po to jest to forum, zeby rozwiewac watpliwosci, pomagac sobie, a nie niepotrzebnie dogryzac. Poza tym to mnie robi sie cieplo w aucie, a niejednym jezdzilem i nigdy nie bylo wzrostu temp o dobre kilka stopni, nawet jak jechaly trzy osoby, i co, okazuje sie, ze w kabinie przechodza "ryry" z obiegu plynu chlodzacego. I dogrzewaja wnetrze, jak maly kaloryfer. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
sajmonista jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-09-2017, 15:50   #15
radek70

Imię: Radek
Silnik: 1.6tdci 90ps
Rocznik: 09.2009

Cytat:
Napisał hindus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
podświetlenie liczników nie jest w stanie rozładować akumulatora przez noc, ale gro osób widzi w tym zagrożenie (bo "czemu się świeci?! może zepsute i rano nie odpalę?").

Nie każde głupie pytanie jest głupie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie jest to głupie pytanie Marku. O ile niegasnące diody w liczniku nie rozładują aku, to świecenie powyżej 30 minut oznacza wybudzenie wszystkich modułów. Czyli pobór prądu nie 20mA, tylko 2A, a to już do rana rozładuje aku. Ciągłe podświetlanie nie jest przyczyną, tylko skutkiem. Oznacza awarię jakiegoś modułu.
Przyznam Ci rację, nie ma głupich pytań, są tylko różne odpowiedzi...

Ostatnio edytowane przez radek70 ; 14-09-2017 o 17:42
radek70 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-09-2017, 18:22   #16
jabar2
ford::amateur

Model: focus mk2 kombi
Silnik: 1,6 benzyna
Rocznik: 2005

Cytat:
Napisał krzysiek47 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie mogę uwierzyć, że ktoś zakłada taki temat....... no ale różne są przypadki.
Krzysiek47, twój przypadek musi być wyjątkowo ciekawy..rozumiem, że jak wyłączasz światło w pokoju, a ono nadal troszkę świeci to wszystko jest ok i nie musisz się zastanawiać, dlaczego nadal świeci, skoro chciałeś wyłączyć?

Jeżeli w aucie jest pokrętło, które można ustawić na 0 oznacza to dla mnie, że na tym ustawieniu nie powinno wiać. A jednak wieje. Nie jestem ani mechanikiem, ani producentem auta, dlatego nie znam przyczyny, nie znalazłem w necie odpowiedzi, więc pytam na forum, bo wydaje mi się, że nie jest to normalne zachowanie nawiewu.

Jeżeli nie masz nic do powiedzenia w temacie, proponuję nie trącać się do dyskusji.
jabar2 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-09-2017, 19:31   #17
sajmonista
ford::advanced

Imię: Krzysiek
Silnik: 1.4 benzyna
Rocznik: 2007

jabar, wg mnie to nie tyle wentylator pracuje, co podczas jazdy leci ci powietrze z powodu naturalnego pedu powietrza z zewnatrz. W kazdym aucie tak jest. A jak cie to niepokoi, sprawdz miernikiem, przy akumulatorze, czy jest jakis pobor mocy dodatkowy.
sajmonista jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-09-2017, 21:15   #18
krzys1968

Imię: Krzysztof
Model: fokus Mk2 FL byl i milo wspominam ; focus Mk3
Silnik: 1.6tdci 109Ps ; 1.6 tdci 115Ps
Rocznik: 2008 ; 2014

Cytat:
Napisał sajmonista Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
podczas jazdy leci ci powietrze z powodu naturalnego pedu powietrza z zewnatrz.
No i sprawa sie wyjasnila i nie ma co szukac dalej bo nic nie znajdzieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
krzys1968 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-09-2017, 21:17   #19
krzysiek47
ford::average

Imię: krzysiek
Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 16V
Rocznik: 2006

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] odpowiedz sobie sam na pytanie.... Czy jak masz pokrętło ustawione na 0, to czy leci powietrze? Odpowiem za Ciebie... Nie leci ale gdy masz dalej to pokrętło ustawione na 0 i ruszysz tym autem, to czy dalej nie będzie Ci leciało przez kratki? To jest jasne jak słońce, że będzie i dlatego napisałem, że nie mogę uwierzyć że założyłeś taki temat.
I jeszcze jedna uwaga, nie mów mi co mam robić i gdzie mogę zabierać głos w dyskusji.
krzysiek47 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-09-2017, 22:27   #20
jabar2
ford::amateur

Model: focus mk2 kombi
Silnik: 1,6 benzyna
Rocznik: 2005

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Twoja pierwsza wypowiedź była cwaniacka, arogancka i nie na miejscu, co potwierdziło kilka osób wyżej.
Nie każdy jest maniakiem samochodowych i musi wiedzieć jak działa układ nawiewu.
Jestem ciekaw jakie ty byś zadawał pytania na tematy, w których masz małą wiedzę?

Jeżeli jesteś taki mądry i wszystko wiesz, to powinieneś również rozróżnić nakaz od propozycji. Tak się składa, że to mój temat i wydaje mi się, że mogę kogokolwiek prosić o nieudzielanie się, jeżeli wypowiada się nie na temat. Nie po to jest to forum, żeby sie wywyższać, tylko raczej żeby sobie pomagać i rozwiązywać problemy.

Wracając do tematu, jeżeli to jest normalne, że na 0 grzeje i chłodzi prawie tak jak na 1 to moim zdaniem jest to błąd konstrukcyjny. 0 to dla mnie 0, czyli 0 nawiewu.
jabar2 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania