Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 01-10-2017, 18:52   #1421
edmun
ford::expert

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: zakup rejestratora jazdy

Cytat:
Napisał kosteg Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ustaw yi na 30klatek i nagraj woczas porównanie. Jeśli masz 2razy mniej czasu na rejestracje klatki to czemu się dziwisz ze w gorszych warunkach oświetleniowych zapisywany obraz cec***e się gorsza jakością.
Mam wrażenie, że normalnie jeszcze zj**ę dostałem za robienie czegokolwiek.
Na specjalne życzenie kosteg jutro nagram na tych samych ustawieniach i dorzucę kolejne nagranie.

edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-10-2017, 22:54   #1422
kosteg
ford::professional

Imię: Marcin
Model: BMW 3 touring
Silnik: 2.0 D
Rocznik: 05'
Domyślnie zakup rejestratora jazdy

Zle mnie zrozumiałeś. Uważam jednak za bezcelowe porównanie nagrań wykonanych przy różnych ustawieniach.

Ja mam yi i jestem z niej zadowolony. Wiem jak nagrywa, znam jej zalety i wady.

Klepane na kolanie...
kosteg jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-10-2017, 13:47   #1423
yoouhoou
ford::amateur

Model: Ford Focus Mk2
Silnik: 1.6 (100KM)
Rocznik: 2007

A czy ktoś słyszał lub korzystał z tego wideorejestratora: Lamax DRIVE C3 (DRIVEC3). Widzę że nie ma najgorszych opinii, nagrywane filmy też wyglądają całkiem sensownie... Może ktoś będzie w stanie doradzić?
Aktualnie w cenie 157zł na [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ].

Pozdrawiam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
yoouhoou jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-10-2017, 22:01   #1424
Odene
ford::average

Model: Focus mk 3
Silnik: 1.6 EB 150km
Rocznik: 2011

Ok, powoli wymiękam... Ile złośliwości rzeczy martwej by to zadziałało to głowa mała..

Jak już dowiedziałem się że jedynym slotem bezpiecznika który odcina się po 30 minutach to zapalniczka (61) i chciałem tam przepiąć moją domowej roboty przejściówkę to okazało się że [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] ma za gruby bok w który wpina się bezpiecznik przez co do 4-5 bezpieczników nie da się go włożyć.. Jednym z nich jest właśnie bezpiecznik 61..
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czarna wtyczka wyżej, pusty slot 61 niżej.. NIGDZIE w instrukcji nie jest to napisane. Rozumiem że poza 61 żaden ze slotu nie odcina prądu po czasie?

Bo jak nie wpięcie pod bezpieczniki to już nie wiem w co mogę się wpiąć.. Ktoś coś tam wspominał o jakieś lampce przy lusterku ale to zapewne przerasta mojego skilla w niepopsuciu czegoś D:

Ciekawe ile zajmie takiej kamerce zarżnięcie akumulatora jak będzie działała 24h..
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] :
Pomocnicze mazańce w czym problem..
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez Odene ; 02-10-2017 o 22:22
Odene jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-10-2017, 22:36   #1425
edmun

A jakbyś poczytal to forum to zobaczyłbyś że już o tym pisałem. Nawet wklejałem zdjęcia.

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Cytat:
Napisał Odene Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ciekawe ile zajmie takiej kamerce zarżnięcie akumulatora jak będzie działała 24h..
A) kamerę możesz wyłączyć na samej kamerze.
B) sam zostawiam czasami kamerę włączona na cały tydzień jak lecę służbowo do innego kraju i zostawiam auto na lotniskowym parkingu

Jesli taka kamera ma Ci zarżnąć akumulator to znaczy że i tak już masz go do wymiany.

Ostatnio edytowane przez edmun ; 02-10-2017 o 22:41
Stary 03-10-2017, 15:42   #1426
edmun

Cytat:
Napisał kosteg Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zle mnie zrozumiałeś. Uważam jednak za bezcelowe porównanie nagrań wykonanych przy różnych ustawieniach.

Ja mam yi i jestem z niej zadowolony. Wiem jak nagrywa, znam jej zalety i wady.
Dziwi mnie (na podstawie mojej informatycznej wiedzy) twoja teoria że przy 60fps kamera nie ma czasu na zapis i stąd "gorsza jakość".
Dziwi mnie, bo sam korzystam także z kamer (nie samochodowych) które zapisują i w 120fps i nie ma żadnych problemów.
Zapis to tylko i wyłącznie kwestia procesora, pamięci i nośnika pamięci.
I gdyby było coś nie tak, to byłoby to widać na nagraniu nie w postaci "rozmycia" bo obraz musiałby być dodatkowo przetwarzany pomiędzy klatkami aby się "połączyć" albo byłyby brakujące klatki i widoczne "skoki".

A tak, obraz 60fps z YI jest płynny, stąd nie mam żadnych wątpliwości że nagranie jest w 60fps (a nie jakieś 35 podbite do 60-ciu),
a już tym bardziej nie mam wątpliwości po wrzuceniu w kombajn do obróbki video.

Ton Twojego poprzedniego posta odrobinę jednak mnie zadziwił.
Naprawdę brzmi, jakbyś miał pretensję, że w ogóle śmiałem wrzucić na jednym nagraniu obraz z kamery przy 30fps kontra obraz z kamery przy 60fps.
Jeszcze rozumiem, gdybym wrzucił z jednej kamery 4k a obok przedstawił powiększenia z 720p, ale mówimy o ilości klatek na sekundę.

Jeśli jednak faktycznie mówisz że nie tak miało zabrzmieć, w takim razie ok.

Nagranie z wczoraj. Tym razem obydwie kamery mają te same parametry:
Mio MiVue 358 1080p 30fps
Xiaomi YI 1080p 30fps

W obydwóch kamerach są takie same karty pamięci.

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

YI oferuje szerszy kąt co obstawiam jest i plusem i minusem tej kamery.
Plusem, bo widać więcej przed maską, minusem bo trzeba o wiele większego "powiększenia" żeby sprawdzić detale jak tablice rejestracyjne, a większe powiększenie mocno wpływa na "jakość" prezentowanego obrazu.

Druga sprawa, im szerszy kąt tym większe aberacje obiektywu.
O wiele łatwiej o "dobrą" jakość przy obiektywach skupiających mniejszy kąt widzenia,
niż przy szerokich soczewkach (minimalne odkształcenia na większym polu soczewki są o wiele łatwiejsze do wadliwego przekazania "światła" na matrycę).

Ale - jak dobrze widać na nagraniach, YI ładniej przedstawia obraz z przed maski nocą,
ale znowu powiększone szczegóły są widoczne gorzej.
60 klatek na sekundę daje o wiele lepsze możliwości przy odtwarzaniu nagrania w zwolnionym tempie, plus YI daje możliwość zrzucania materiału przez WiFi.

Mio natomiast wygrywa jakością nagrania, stabilnością pracy (przy YI są zgłoszenia, że obraz traci ostrość przy wyższych temperaturach) oraz odwzorowaniem kolorów.

Bardzo polecam wcześniejsze nagranie (kilka postów wyżej) i jest tam Fiesta z czerwonym kolorze,
która na Mio wygląda prawie jak w oryginale, gdzie YI zrobiło jakąś kolorową sieczkę.

Podsumowując (według mnie):
Mio oferuje o wiele lepszą jakość nagrań.
Bolączką Mio jest, że jest to "starszy model" z czasów, gdzie nie było raczej WiFi.
Dodatkowo Mio ma widoczne braki w gorszych warunkach oświetleniowych i jednak odrobinę wąski kąt.
Ten kąt widzenia nie przeszkadza dopóki nie podłączy się inną kamerę obok.
Ale coś za coś, chyba że ktoś bierze towar z najwyższej półki, wtedy nie musi iść na kompromis.

YI - ma WiFi, ma szeroki kąt, ale - jakość niestety powinna być wyższa - inaczej optyka nie nadąża za kątem widzenia.
Takie błędne koło.
Bo gdyby YI oferowało inny kąt widzenia (węższy) to z tą optyką, matrycą i filtrami, to obstawiam że Mio mogłoby się schować.
A tak - zbyt szeroki kąt wybrzuszył ograniczenia optyki.
Dodatkowo YI potrafi zgubić ostrość i strasznie przekłamuje kolory.

Gdybym miał wybierać ponownie na podstawie tych nagrań powyżej,
raczej nie skusiłbym się na YI i dorzucił trochę groszy do "lepszej marki".

Może kolejne modele bedą lepsze,
na razie niestety widać, że ma dobrą bazę żeby być dobrą kamerą.

Na pewno jest to (YI) kamera lepsza, niż "Full HD Super Car Video Recorded" z Biedronki,
ale przy tych cenach lepiej jest dorzucić odrobinę więcej do lepszych rejestratorów.

Jak kolega wspomniał wyżej, ma swoje wady i zalety.
I tylko znając wady przed zakupem, można się pogodzić z tymi wadami.
Obstawiam że niektórzy kupując tą kamerę, mogą poczuć się delikatnie rozczarowani.
Ja nie jestem.
Jak mi się znudzi, to sprzedam z małą stratą, dorzucę odrobinę i kupię coś innego. Żałuję że z tą A119 są problemy, bo jakość nagrań tej A119 wydaje się naprawdę zadowalająca, ale nie jej "stabilność" pracy (czy też niezawodność).
Stary 04-10-2017, 15:30   #1427
kosteg
ford::professional

Imię: Marcin
Model: BMW 3 touring
Silnik: 2.0 D
Rocznik: 05'

Cytat:
Napisał edmun Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dziwi mnie (na podstawie mojej informatycznej wiedzy) twoja teoria że przy 60fps kamera nie ma czasu na zapis i stąd "gorsza jakość".
Dziwi mnie, bo sam korzystam także z kamer (nie samochodowych) które zapisują i w 120fps i nie ma żadnych problemów.
Zapis to tylko i wyłącznie kwestia procesora, pamięci i nośnika pamięci.
I gdyby było coś nie tak, to byłoby to widać na nagraniu nie w postaci "rozmycia" bo obraz musiałby być dodatkowo przetwarzany pomiędzy klatkami aby się "połączyć" albo byłyby brakujące klatki i widoczne "skoki".

A tak, obraz 60fps z YI jest płynny, stąd nie mam żadnych wątpliwości że nagranie jest w 60fps (a nie jakieś 35 podbite do 60-ciu),
a już tym bardziej nie mam wątpliwości po wrzuceniu w kombajn do obróbki video.
Zdaje się, że nadal nie do końca się rozumiemy w tej kwestii. Nie twierdzę, że yi robi jakiekolwiek uproszczenia - to prawdziwe 60klatek. Niestety nie jest to jednak jakość ichniejszej kamerki sportowej i przy zastosowanej w rejestratorze matrycy, optyce i procku w słabszych warunkach brakuje... Widać to w spadającym bitrate takiego nagrania. Olewając na chwilę informatykę, kodowania i całą masę spraw o których może mi się tylko wydawać, ze mam pojęcie - możemy porównać matrycę w takiej kamerze do światłoczułego filmu. Tu mamy wysoką rozdzielczość, na małej powierzchni (mała matryca dużo pixeli) i dużą ilość informacji (szeroki kąt) do zarejestrowania. Mamy zatem małe pojedyncze pixele które muszą sobie radzić z odbieraniem napływających danych (zbierać jak najwięcej światła). W ten sposób gdy obraz musi być rejestrowany 2x częściej mają tego czasu po prostu dwa razy mniej (na rejestrację jednej z 30 klatek w ciągu sekundy a jednej z 60 w ciągu sekundy). Jak dodamy do tego fakt rejestracji dynamicznej sceny otrzymujemy całkiem sporo przeciwności z którymi ta kamerka sobie jakoś musi poradzić. Z tego powodu nadal uważam (być może zupełnie się myląc), że nie powinno się tego porównywać w sposób jaki to zrobiłeś. Porównanie dwu nagrań w 30 klatkach wydało mi się z tego powodu sensowniejsze jednak dziś dotarło do mnie, że kamerka może rejestrować dwie te same klatki... Trzeba to na bitrate sprawdzić aby mieć pewność jak przechodzi z 60 na 30.

Porównanie do innych kamer potrafiących sobie poradzić w podobnych warunkach uważam, za mało trafne. Mamy przecież kamery ultra szybkie - potrafiace rejestrować ogromne ilości klatek w ciągu sekundy. Nie sądzę aby ich możliwości miały jendak jakiekolwiek odzwierciedlenie w możliwościach YI.

Cytat:
Napisał edmun Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ton Twojego poprzedniego posta odrobinę jednak mnie zadziwił.
Naprawdę brzmi, jakbyś miał pretensję, że w ogóle śmiałem wrzucić na jednym nagraniu obraz z kamery przy 30fps kontra obraz z kamery przy 60fps.
Jeszcze rozumiem, gdybym wrzucił z jednej kamery 4k a obok przedstawił powiększenia z 720p, ale mówimy o ilości klatek na sekundę.
Nie taki był cel. Mam nadzieję, że udało się tę kwestię wyjaśnić - na wszelki wypadke przepraszam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Jak kolega wspomniał wyżej, ma swoje wady i zalety.
I tylko znając wady przed zakupem, można się pogodzić z tymi wadami.
Obstawiam że niektórzy kupując tą kamerę, mogą poczuć się delikatnie rozczarowani.
Ja nie jestem.
Jak mi się znudzi, to sprzedam z małą stratą, dorzucę odrobinę i kupię coś innego. Żałuję że z tą A119 są problemy, bo jakość nagrań tej A119 wydaje się naprawdę zadowalająca, ale nie jej "stabilność" pracy (czy też niezawodność).
Obawiam się, że tu sporo od szczęścia zależeć może. Moja kamerka jest jedną z pierwszych. Mimo wszystko bez jakiegokolwiek problemu w najwieksze mrozy (tydzień stania w aucie przy -15) i w największe upały (Gruzja +44st) rejestrowała poprawnie i bez zająknięcia. Kolory też są chyba u mnie jakieś inne. Twoje nagrania w stosunku do moich jakieś blade sie wydają.

Niemniej jak wspomniałeś - wybór takowego rejestratora musi być w pełni śiwadomy. Ja zadowolony jestem bardzo. Obecnie przyglądam się z dużą ciekawością nowemu rejestratorowi od xiaomi i zastanawiam się czy czasem nie nabyć czegoś (też chcę mieć coś na tył) do uzupełnienia zestawu.
kosteg jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-10-2017, 09:52   #1428
skicek
ford::beginner

Model: Mondeo MK2
Silnik: MK2 1.8

a ja tylko zadam pytanie ktora Xiaomi YI testowaliscie? szara czy czarna? bo moglo by sie tylko wydawac ale roznica pomiedzy "kolorami" wersji kamer jest dosc spora. Producent z jakiegos powodu zrobil dwie kamery nazwane tak samo rozniace sie tylko kolorem. Mozna bez problemu to wygooglowac jesli ktos nie wierzy. Dodam ze szara to ta lepsza wersja.
Stary 06-10-2017, 11:08   #1429
edmun

U mnie jest szara.
Stary 06-10-2017, 11:35   #1430
skicek
ford::beginner

Model: Mondeo MK2
Silnik: MK2 1.8

no to powinienes miec lepsza jakosc jesli chodzi o ten model. Ja posiadam rowniez szara i w sumie jak 131zl bo za tyle ja kupilem (tak, nowa ze sklepu) to jestem calkowicie zadowolony z jakosci i jej dzialania. Fakt ze wczesniej mialem taka typowo marketowa za 40zl noname 720p no to byla wlasciwie podgladowa bo szczegolow to tam sie nie dalo zobaczyc.

Zasady postowania