Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 25-07-2017, 08:09   #81
mefkm
ford::average

Imię: Krzysiek
Model: Mondeo MK4 Titanium aut.
Silnik: Duratorq 2.0L 143PS
Rocznik: 09.2008
Domyślnie Odp: Samochód sam gaśnie podczas jazdy

Witam. Mojego mondka trapią podobne problemy -a mianowicie gaśnie przy wolnych obrotach, co ciekawe zauważyłem, że dzieje sie tak na rozgrzanym silniku (czy to po trasie czy po staniu w słońcu). Początkowo było to tylko na wstecznym - tracił moc, dostawał drgawek i gasł - chyba, że dodałem szybko gazu, lub przeżuciłem na P (pozstój - mam automata), ale w sobotę gasł i na wstecznym i na jedynce (manewry na ciasnym parkingu). W niedzielę ok. mimo iz prowokowałem na parkingu, ale auto zachowywało się normalnie, w poniedziałek rano dojazd do pracy ok., po pracy zdołałem tylko dojechac do bramy zakładu pracy i zgasł - po czym szybko i normalnie odpalił i juz było ok.

Najgorsze, że przy gasnięciu na wstęcznym z wydechu wydobywa się chmura gęstego czarnego dymu (podobno silnik dostaje za bogatą mieszankę?!). Turbina chyba jest ok - bo auto ma moc, ładnie przyśpiesza - pod warunkiem, że nie wciskam pedału do dechy - bo wówczas przyśpiesza skokowo!

2 lata temu miałem podobny problem z gaśnięciem na skrzyzowaniu - okazało się, że padał aku. Z rok temu tez mi gasł i trzęsło autem - okazało się, że kilkudniowa próba eko-jazdy zamuliła silnik i w cyklu miejskim auto gasło na każdym skrzyżowaniu, podpięcie pod kompa pokazało błąd próby wypalenia dpf oraz udaną próbe - zanim dojechałem do mechanika zrobiłem kilkanaście km.

Nio i terazki znowu problem.

W maju wymieniłem olej i filtry - łącznie z filtrem paliwa.

mefkm jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-07-2017, 14:12   #82
mefkm
ford::average

Imię: Krzysiek
Model: Mondeo MK4 Titanium aut.
Silnik: Duratorq 2.0L 143PS
Rocznik: 09.2008

dzisiaj na dworze 33C i niestety autem dojechałem do sklepu, po zakupach długo odpalał - ale poszedł i juz pod domem, jak zwalniałem przed parkingiem zgasł - odrazu go odpaliłem (objawiło sie to czarna chmurą) i jak wrzuciłem bieg to się duził i znowu zgasł, bez problemu odpalił ale zanim go zaparkowałem dusił się jeszcze 2 razu (szybko wysprzeglony na P nie dopuszczał do zgasniecia) po czym i tak zgasł. Kazdorazowe odpalenia z czarną chmurą.

Auto oddane do mechanika i jest diagnoza - zawór egr wywala błędy i zostanie odciety (programowo) i dodatkowo zaślepiony. Oby to było to.

Ostatnio edytowane przez mefkm ; 31-07-2017 o 10:14 Powód: jest diagnoza
mefkm jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-08-2017, 13:45   #83
AnTok
ford::beginner

Imię: ANIA
Model: MONDEO MK4 TITANIUM
Silnik: 1.6 benzyna EcoBoost 160 KM
Rocznik: 2012

Cytat:
Napisał salom Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A dlaczego od razu nie sprawdzili poprawności ustawionego rozrządu, wymyślą wiele przyczyn, wydoją klienta, na koniec ustawią rozrząd, klient się ucieszy, zapłaci sporo, i wszyscy będą zadowoleni.
Pierwszy mechanik zarzekał się, że zrobił go dobrze.
Rozrząd był przestawiony o dwa ząbki, został ustawiony w innym warsztacie. Okazuje się, że zepsuta był turbina. Czekam do środy na odbiór auta.
Dla pierwszego była to zagadka. Drugi poradził sobie z tym bez problemu.
Stary 03-10-2017, 12:27   #84
Tommy1979

Imię: Tomasz
Model: C max
Silnik: 1.8 tdci
Rocznik: 2010

Chciałem sie podzielić wiadomością ,ze jestem po jeździe z neapolu do Rzeszowa 2000 km i problem sie nie pojawił czyli według mnie albo przyczyna był wadliwy czujnik ciśnienia na listwie albo prosta wymiana filtra paliwa mogła tez rozwiązać problem ja przed wyjazdem zmieniłem olej filtr powietrza filtr paliwa ale pamiętając ze problem pojawiał sie po długiej jeździe przy stałej prędkości po około 150 km zjeżdżałem do auto grillu i czekałem 10 secund obniżając obroty i ruszałem dalej i tak przez 2000 km pomogło dojechałem szczęśliwie i bez dodatkowych kosztów teraz mykam po Polsce zrobiłem następne 1000 km. Wszystko git

Inviato dal mio iPhone utilizzando Tapatalk
Tommy1979 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-10-2017, 09:48   #85
Dzejkop

Imię: Jakub
Model: mondeo
Silnik: 2.5T
Rocznik: 2008

Witam, czy czujnik ciśnienia na listwie wyrzucał błedy na kompie? Mam czasami podobne problemy ale zero błędów.
Dzejkop jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-10-2017, 09:57   #86
Tommy1979

Imię: Tomasz
Model: C max
Rocznik: 2010

Cytat:
Napisał Dzejkop Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam, czy czujnik ciśnienia na listwie wyrzucał błedy na kompie? Mam czasami podobne problemy ale zero błędów.

Tak z tego co mówił włoski mechanik był błąd z ciśnieniem paliwa ,ale nie konkretny błąd który obarczał by wadę czujnika wiec wymiana nie była gwarancja na uzdrowienie.ale jak już wspominałem po wymianie czujnika,oleju i filtrów zrobiłem już około 4000 km i większość na autostradach zniknęły nawet kangurki które co jakiś czas sie zdarzały a nie mówiąc nawet aby zgasl .mam nadzieje ze to właśnie u mnie wadliwy czujnik mógłbyc przyczyna gaśnięcia .wloski mechanik wykluczył aby brudny filtr paliwa doprowadzał do gaśnięcia jak to insynuowali niektórzy na forum forda

Pozdrawiam i życzę rozwiązania problemu

Tommy1979 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-10-2017, 14:16   #87
Dzejkop

Imię: Jakub
Model: mondeo
Silnik: 2.5T
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał Tommy1979 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tak z tego co mówił włoski mechanik był błąd z ciśnieniem paliwa ,ale nie konkretny błąd który obarczał by wadę czujnika wiec wymiana nie była gwarancja na uzdrowienie.ale jak już wspominałem po wymianie czujnika,oleju i filtrów zrobiłem już około 4000 km i większość na autostradach zniknęły nawet kangurki które co jakiś czas sie zdarzały a nie mówiąc nawet aby zgasl .mam nadzieje ze to właśnie u mnie wadliwy czujnik mógłbyc przyczyna gaśnięcia .wloski mechanik wykluczył aby brudny filtr paliwa doprowadzał do gaśnięcia jak to insynuowali niektórzy na forum forda

Pozdrawiam i życzę rozwiązania problemu

Dzieki za odpowiedz, chyba wymienie czujnik w ciemno w takim razie, drogi nie jest a moze akurat wyeliminuje gasniecie, i szarpanie. Bo coś musi to powodować a u mnie olej i wszystkie filtry mają miesiąc. Pozdrawiam
Dzejkop jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-10-2017, 16:00   #88
DarekR
ford::amateur

Imię: Darek
Model: GALAXY mk 3
Rocznik: 2006

Mam ten problem w Galaxy 1.8 TDCi od 2014 roku, czyli od trzech lat. Gaśnie po dłuższej jeździe po autostradzie przy bramkach lun na stacji benzynowej. Zazwyczaj pomaga uruchamianie "na pych" , po chwili postoju lub od razu po zgaśnięciu. Nie ma reguły. Czyszczone i programowane były wtryskiwacze, wymieniony czujnik/regulator ciśnienie na CR, czujniki położenia wałka oraz jakiś drugi (nie pamiętam nazwy), przepływomierz, czyszczony układ dolotowy, itd. Niby problem znikał na jakiś czas, ale powracał po miesiącu, dwóch, trzech..... W sumie przyczyna defektu nieustalona. Temat przewija się na forach od kilku lat, a definitywnego rozwiązania brak...
DarekR jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-10-2017, 01:25   #89
Gregi86
ford::professional

Imię: Grzesiek
Model: focus C-max/ mondeo mk4
Silnik: 1.8 PB/ 2.0 TDCI
Rocznik: 2005/2008

Cytat:
Napisał DarekR Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mam ten problem w Galaxy 1.8 TDCi od 2014 roku, czyli od trzech lat. Gaśnie po dłuższej jeździe po autostradzie przy bramkach lun na stacji benzynowej. Zazwyczaj pomaga uruchamianie "na pych" , po chwili postoju lub od razu po zgaśnięciu. Nie ma reguły. Czyszczone i programowane były wtryskiwacze, wymieniony czujnik/regulator ciśnienie na CR, czujniki położenia wałka oraz jakiś drugi (nie pamiętam nazwy), przepływomierz, czyszczony układ dolotowy, itd. Niby problem znikał na jakiś czas, ale powracał po miesiącu, dwóch, trzech..... W sumie przyczyna defektu nieustalona. Temat przewija się na forach od kilku lat, a definitywnego rozwiązania brak...
a jak wyglada u Ciebie sytuacja z filtrem paliwa?
czesto wymieniany?
Gregi86 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-10-2017, 12:31   #90
DarekR
ford::amateur

Imię: Darek
Model: GALAXY mk 3
Rocznik: 2006

Dwa razy wymieniony. Poza tym gaśnie w konkretnych sytuacjach, a nie przypadkowych. Napisałem o tym.
DarekR jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania