Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford C-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 24-11-2017, 18:33   #641
Tigresse
ford::beginner

Model: Ford Focus cmax
Silnik: 1,8 benzyna
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: 1.8 Duratec (125KM) - bierze olej

Auto odebrałam, mechanik zrobił pomiar kompresji i wyszło:
Cyl 1: 13,8 bar
Cyl2: 9 bar
Cyl3: 14 bar
Cyl4: 7 bar

Zatem dwa cylindry dupne. Mechanik nie podejmie się naprawy silnika bo twierdzi, że nie ma sensu bo naprawa nie będzie trwała. Nie polecił też nikogo że Szczecinka. Zatem szukam w okolicy mechanika od silników, może też być Poznań lub Szczecin ale tylko pewniaki. W serwisie w Koszalinie może to wynieść nawet 6tysi a facet od którego kupiliśmy auto zgodził się póki co ponieść połowę kosztów naprawy ale nie cen serwisowych. Czy silniki po naprawie wytrzymują dłuższy czas?

Tigresse jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-11-2017, 19:20   #642
koszka
ford::expert

Imię: Marcin
Model: mondeo mk4
Silnik: 2.0 Pb +LPG
Rocznik: 2007

Cytat:
Napisał Sebastian1515 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A ktoś bliżej warszawy zajmuje się remontami tych silników ??
Coś mi się kojarzy Płońsk.

Bump:
Cytat:
Napisał Tigresse Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Auto odebrałam, mechanik zrobił pomiar kompresji i wyszło:
Cyl 1: 13,8 bar
Cyl2: 9 bar
Cyl3: 14 bar
Cyl4: 7 bar

Zatem dwa cylindry dupne. Mechanik nie podejmie się naprawy silnika bo twierdzi, że nie ma sensu bo naprawa nie będzie trwała. Nie polecił też nikogo że Szczecinka. Zatem szukam w okolicy mechanika od silników, może też być Poznań lub Szczecin ale tylko pewniaki. W serwisie w Koszalinie może to wynieść nawet 6tysi a facet od którego kupiliśmy auto zgodził się póki co ponieść połowę kosztów naprawy ale nie cen serwisowych. Czy silniki po naprawie wytrzymują dłuższy czas?
A próbę olejowa zrobił przy sprawdzaniu kompresji?
koszka jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-11-2017, 19:33   #643
Tigresse

Cytat:
Napisał koszka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

A próbę olejowa zrobił przy sprawdzaniu kompresji?
Coś tam mówił o próbie olejowej, że robił i nawet gęsty olej nic nie poprawił ale ja mogłam go źle zrozumieć bo już miałam tylko w myślach co dalej robić.
Stary 24-11-2017, 19:48   #644
koszka

Generalnie prawidłowo wykonany remont powinien wyglądać tak , że mierzy się owal tulei cylindrowych i jeśli wszytko jest w normie to wtedy można pakować nowe pierścienie. Dlatego trzeba znaleźć dobrego mechanika który wie co robi.
Stary 24-11-2017, 19:57   #645
Tigresse

Cytat:
Napisał koszka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Generalnie prawidłowo wykonany remont powinien wyglądać tak , że mierzy się owal tulei cylindrowych i jeśli wszytko jest w normie to wtedy można pakować nowe pierścienie. Dlatego trzeba znaleźć dobrego mechanika który wie co robi.
A jeśli nie jest ok to co wtedy? Jakie w ogóle koszty? Pewnie rozrząd też trzeba będzie? Muszę wiedzieć jak gadać z mechanikami.
Stary 24-11-2017, 20:05   #646
koszka

Jeśli jest owal na tulei to niestety ale wsadzenie nowych pierścieni nie pomoże bo nie będą na całej powierzchni stykać się dokładnie z cylindrem. Ale to się rzadko zdarza. Rozrząd oczywiście do sprawdzenia ale powinien wytrzymać ok 500 tys km jak to stwierdził mój mechanik.
Stary 24-11-2017, 20:58   #647
Tigresse

Taka ciekawostka, chcieliśmy sprawdzić olej po wizycie u mechaniora i co? Maski otworzyć się nie da. Zepsuli nam zamek... Ręce opadają...
Stary 24-11-2017, 21:23   #648
Pinhead_PL
ford::advanced

Model: Focus C-Max
Silnik: 2.0 145KM Duratec-HE
Rocznik: 2004

Nauczka na przyszłość, nie jeździć z samochodem do kowali. Znaleźć serwis co jest dobrze obeznany w Focusie C-Maxie i Duratecu to wcale nie taka prosta sprawa więc jak już się coś znajdzie to lepiej podjechać dalej ale mieć pewność że ci co się wzięli za naprawę wiedzą co robią.
Pinhead_PL jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-11-2017, 21:37   #649
lukeros
ford::advanced

Imię: Łukasz
Model: Focus MK3
Silnik: 1.6 EB 150KM
Rocznik: 2011

Witam ja też. Kupiłem minę samochód tylko, że Ford Fokus mk2 2010r. 1.8 125KM duratec he, 166tys nalotu i bierze ze 2litry oleju na 500km. Miesiąc się nacieszyłem. Dzwoniąc do właściciela zobowiązał się naprawić samochód na własny koszt, też mnie ciekawi jak to wyjdzie jak nie to sąd.
lukeros jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-11-2017, 21:40   #650
Tigresse

Cytat:
Napisał Pinhead_PL Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nauczka na przyszłość, nie jeździć z samochodem do kowali. Znaleźć serwis co jest dobrze obeznany w Focusie C-Maxie i Duratecu to wcale nie taka prosta sprawa więc jak już się coś znajdzie to lepiej podjechać dalej ale mieć pewność że ci co się wzięli za naprawę wiedzą co robią.
U nas ten warsztat ma dobre opinie, dobrze wyposażony itp. Zraził mnie tym co powiedział dlatego nie pozwoliłam zalać mu olejem. Miał sprawdzić czy są gdzieś wycieki itp i tyle. No komu by przyszło że zamek rozwalą? Łatwo mówić żeby nie jeździć do kowali ale to niby nie był zwykły klepimłotek mający warsztat w garażu tylko porządny (z wyglądu) warsztat i długoletnią praktykę. Mogę pojechać te prawie 200 km jak pisałam, Szczecin czy Poznań ale do pewniaka a nie tylko po to żeby usłyszeć że spała olej ale się nie podejmie i tyle.
Odpowiedz

Tagi
c-max

Zasady postowania