Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 22-04-2012, 17:56   #31
Cinekkk
ford::average

Imię: Marcin
Model: Transit
Silnik: 2,2 TDCI
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Stuki w silniku

Poczytałem trochę na temat tego zaworu i sporo ludzi opisuje objawy podobne do moich (nie równa praca silnika a przy tym głośniejsza, czasem na wolnych obrotach potrafi się zadławić i zgasnąć).
Zakupiłem na allegro regulator ciśnienia pompy, nowy, oryginalny fordowski za nie całe 400 zł. Mam nadzieję, że to on będzie sprawcą dziwnej pracy silnika, jeśli nie to wymienię jeszcze czujnik ciśnienia paliwa wraz z listwą (300zł używka).

Cinekkk jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-04-2012, 20:25   #32
Cinekkk

Wymieniłem dziś regulator ciśnienia na pompie na nowy Denso, oto moje spostrzeżenia:
-cichsza praca wtryskiwaczy na wolniejszych obrotach (troche jeszcze słychać klepanie ale przy przyspieszaniu mniejszy terkot w dolnym zakresie)
-wzrost ciśnienia paliwa (po podłączeniu pod elm327 ciśnienie jeszcze skacze trochę ale nie ze 160-320 jak wcześniej a gdzies 220-260)
-obroty jeszcze nadal falują trochę i jednak praca silnika nie jest taka jak trzeba, lecz ogólnie mówiąc jest delikatna poprawa, choć bez rewelacji...

Pozostaje jeszcze czujnik na listwie wtryskowej. Dziś odłączyłem wtyczkę tego czujnika na pracującym silniku- efekt jest taki, że trochę "zagrały wtryskiwacze"- zaczal "inaczej" pracować lecz silnikiem przestało telepać i zaczął równo pracować. Po podłączeniu pod kompa ciśnienie było stałe i wynosiło dokładnie 237500 kPa (bez żadnych skoków). O dziwo zapaliła się kontrolka od ESP? (nie wiem dlaczego). Po podłączeniu wtyczki do czujnika i ponownym uruchomieniu auta falowanie obrotów znowu ma miejsce...
Zastanawiam się nad wymianą całej listwy wraz z tym czujnikiem.
Z góry będę wdzięczny za sugestie w tej sprawie.
Pozdr.

Ostatnio edytowane przez Cinekkk ; 25-04-2012 o 20:29
Stary 25-04-2012, 20:43   #33
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003

Cytat:
Napisał Cinekkk Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Z góry będę wdzięczny za sugestie w tej sprawie.
To raczej ty tu jesteś pionierem i przecierasz szlak... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 18-02-2013, 22:08   #34
adamos87
ford::beginner

Imię: Adam
Model: 350
Silnik: 2.4
Rocznik: 2006

witam
podepnę się pod temat
koledzy mam ten sam problem z moim transitem, dodam ze sprawdzane były wtryskiwacze , wgrywany nowy soft i dalej to samo.. serwis forda rozkłada ręce. Niepokoi mnie tylko fakt ze gdy zaczyna sie stukanie to zapala sie czerwona kontrolka silnika. Po wykasowaniu błedu silnik pracuje równiuteńko. EGR siedzi nowy. Macie jakis pomysl ?
adamos87 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-02-2013, 20:50   #35
Cinekkk

a co to był za błąd? Należy iść tropem właśnie tego błędu...
u mnie przy stukaniu wtryskiwaczy żadna kontrolka się nie pojawia.
Stary 07-03-2013, 20:25   #36
bazyl1981
ford::amateur

Model: ford transit
Silnik: 2.2 tdci
Rocznik: 2008

mnie wtryski szczelaly az sie ....... w serwisie slyszeli ale nic niechcieli zrobic
bazyl1981 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-12-2017, 16:29   #37
Komar7
ford::amateur

Model: Ford Transit
Silnik: 2.4 tdci

Witam. Podłącze się do tematu. Udało się rozwiązać Twój problem kolego Cinekk? U mnie też coś stuka w silniku i już objechałem kilku mechaników i każdy ma inną teorię. Wymiana wtrysków nie przyniosła żadnych efektów. A co ciekawe dziś po odebraniu od jednego ze "znawców" zauważyłem ze w zbiorniczku na płyn chłodniczy jest tylkom piana z oleju silnikowego. Może to zbieg okoliczności i padła chłodnica oleju a może ma to związek ze stukaniem, nie wiem. Stukanie jest praktycznie cały czas, mniej słyszalne jest kiedy silnik schodzi z obrotów. Nie stuka nic natomiast kiedy kręcę tyllko rozrusznikiem (bez odpalania silnika). Ktoś jakiś pomysł? Dodam ze rok temu silnik miał poważny remont, nowe tłoki, pierścienie panewki itp.
Komar7 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-12-2017, 18:30   #38
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Napisał Komar7 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stukanie jest praktycznie cały czas, mniej słyszalne jest kiedy silnik schodzi z obrotów.
Też miałem podobnie, zdiagnozowanie okazało się niemożliwe - mimo, że i ja i chłopaki z dobrego warsztatu mocno się do tego przykładaliśmy, a silnika nie chciałem rozbierać. W końcu powiedzieli, żeby jeździć (no bo co innego zostało?), a kiedy zjawisko się nasili, może da się zdiagnozować. No i owszem, nasiliło się, ale niestety trochę za bardzo gwałtownie, na autostradzie przy dużej prędkości, ja kilkanaście sekund za długo myślałem co robić - no i silnik eksplodował, a korbowód poleciał w kosmos.
Silnik wymieniłem na używkę i tak się skończyło.
Ostateczna diagnoza - i owszem - była: obróciła się panewka korbowodowa...

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 02-12-2017 o 18:33
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-06-2020, 14:59   #39
ttomek550
ford::beginner

Model: Transit x2
Silnik: 2.2 140 i 2.2 85
Rocznik: 2008 i 2010

Witajcie, postanowiłem podpiąć się do tematu, ponieważ też prowadzę walkę ze stukaniem i innymi dziwnymi dźwiękami. Otóż mam transita 2010r. 85KM, którego kupiłem z dwoma wtryskiwaczami do zrobienia i po paru tysiącach kilometrów chciałem je zrobić, ale pojawił się pewien problem. Otóż w testach przelewowych owszem wyszło że dwa wtryski leją, ale po oddaniu ich do sprawdzania okazało się, że 3 pracuja idealnie, a 1 jest minimalnie zużyty i nie powinien zakłócać pracy silnika. Stąd moje pytanie, co steruje pracą wtrysków. Oprócz pompy CR, ponieważ na kilka dni była wsadzona inna i nie było różnicy. Mechanik podejrzewa górę silnika lub rozrząd, ale łańcuch jest cichutki, nie trzaska nic przy odpalaniu z rana. Ma ktoś jakieś pomysły, co można zrobić zanim mechanik naciągnie mnie na głowicę?
Dodam, że jeśli przez parę dni pojeżdżę delikatnie to silnik pracuje ciszej, ale zdarza się, że go dusi i dopiero powyżej 2,8k obrotów odzyskuje moc, a czasem pracuje idealnie cicho, ale nie reaguje na gaz, no może wkręca sie na 1,2k obr. I jak znów go przegonię to pracuje stabilnie, ale głośno.
ttomek550 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-06-2020, 15:45   #40
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Spróbuj się postawić w sytuacji kogoś, kto stara się zrozumieć twój post i czegoś dowiedzieć się co jest nie tak wg. ciebie w twoim silniku.
Co do próby przelewowej: to, że była zrobiona to ok., ale jakie były wyniki? I próba przelewowa służy do sprawdzenia jak mocno wtryskiwacze przelewają, a nie leją. To czy leją, też jest ważne, ale sprawdza się to zupełnie inaczej. Kto sprawdzał te wtryskiwacze - czy autoryzowana firma?

Co do sterowania pracą wtryskiwaczy: nie steruje nimi pompa, ale PCM wg zaprogramowanej mapy, która uwzględnia wskazania z kilkunastu różnych czujników.

Jeżeli w dolnym zakresie obrotów czasami jest słaby, to sprawdziłbym działanie zaworu upustowego turbiny (czy nie jest zatarty lub czy grucha nie jest uszkodzona) oraz zaworu EGR. A najlepiej byłoby przejechać się z kumatym diagnostą z laptopem na kolanach i sprawdzić, co się dzieje nie tak, gdy jest taki słaby.

Zasady postowania