![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 25-10-2017
Model: Transit
Silnik: 2.0
Rocznik: 2001
|
Dzięki za zaangażowanie.
Pilot dalej nie otwiera tylnej klapy - odłożyłem na później. Kupiłem Viakena i bardzo dobrze działa z ForScanem . W międzyczasie zaczęła po jakis 10 minutach mrugać kontrolka świec żarowych. W necie przeczytałem, że to EGR zasyfiony. Lepiej czyścić, wymieniać, zaślepiać ? I jeszcze mam problem, bo mi szyby parują strasznie od środka. Poświęciłem im już tyle czasu . Czyściłem płynem do szyb, octem, spirytusem. Na desce rozdzielczej wożę torebkę ryżu ze 3 tygodnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. - To mit, nic nie daje. Nie umiem wkleić zdjęcia błędów z ForScana; C1414 Moduł nieprawidłowy dla tej wersji Wskaźnika: Dla tego kodu DTC mogą ... Moduł: Moduł układu SRS Zainstalowany niewłaściwy moduł Dalsze czynności diagostyczne podaje instrukcja napraw. II Błąd: P0404- Usterka sterowania położeniem zaworu EGR badz wartosc poza zakresem Moduł: Moduł sterowania pracą silnika Szczegóły kodów usterek Usterka sterowania położeniem zaworu EGR badz wartosc poza zakresem Przyczyna tego kodu DTC może być: Przerwa w obwodzie Zwarcie z masa lub akumulatorem Przewód podciśnieniowy zuzyty lub uszkodzony Zespół zaworu EGR Niedrożność przewodów/filtrów/zaworów Niesprawny albo uszkodzony PCM III P1288 Wartość dla czujnika CGT jest poza zakresem dla testu własnego Moduł: Moduł sterowania pracą silnika Czujnik Niski poziom cieczy chłodzącej Przyczyną tego kodu może być: Nieprawidłowa praca termostatu, stan przegrzania silnika I to mnie martwi, dolałem 1 litr koncentratu i obserwuję. Wszystkie błędy dało się skasować i nie powróciły póki co. Chociaż fakt, że prawie nie jeżdżę. Dzisiaj wpadły tez w końcu fabrycznie nowe oponki na oryginalne felgi, które z biegiem czasu tez będę przywracał do stanu fabrycznego. Póki co nie są złe. Kupiłem tez radio 6000 Cd ale jeszcze nie kupiłem przejściówki, bo w fordzie w miejscu radia była zaślepka i sa jakies dziwne kostki do niczego nie podobne. I nie wiem co zacząć pierwsze wymieniać. |
|
|
|
|
|
#12 | ||
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Cytat:
Cytat:
------------------------------- Z EGR-em może być podobnie, jego czujnik położenia też jest zasilany napięciem. Ale najczęściej EGR się zacina od brudów, albo pada sterowanie podciśnieniowe. Przy błędzie C1414 następny krok to: *Van, bus i kombi z napędem na przednie koła - PRZEJDŹ do testu szczegółowego C.
|
|
|
|
#13 |
|
|
Z radiem to jest taka maniana, że w radiu sa oryginalne fordowskie natomiast w aucie nie ma ani ISO ani tych co w radiu tylko sa jeszcze inne i nie widać, żeby coś było rzeźnione tylko to odchodzi od instalacji samochodu. Ale niedaleko jest hurtownia i na pewno coś dobiorą.
Co do błędów to pojeździłem trochę i po krótkiej jeździe powraca tylko bład tego czujnika. Czy to o ten czujnik chodzi ? [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] |
|
|
|
|
|
#14 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
To ten czujnik. Ale ja bym używanego nie kupował - masz duże szanse, że kupisz.... gorszy od twojego. Kupowałbym nowy [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Do jego wymiany trzeba sobie przygotować nasadkę [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Co do złączy radia u ciebie - nie chcę już kolejny raz problem od początku opisywać, zajrzyj może do [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
|
|
|
#15 |
|
|
Jeżdżę obserwuję i jest większa lipa.
Auto straciło całkowicie moc, kopci strasznie na czarno. Viaken pokazuje tylko P0404 czyli ten egr i nie da się go skasować. Drugi błąd czyli czujnika występował tylko po rozgrzaniu auta , ale ledwo dojechałem do domu... |
|
|
|
|
|
#16 |
|
|
I jeszcze miałby jedno pytanie, bo powoli znajduję się winowajca całego zamieszania.
Wężyk podciśnienia egr luźno sobie zwisa. Nie wiem teraz gdzie jest drugi koniec wężyka w sensie gdzie on wchodzi. |
|
|
|
|
|
#17 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Jeden z wężyków EGR-a idzie od elektrozaworu podciśnienia do króćca gruszki EGR-a. Elektrozawór w modelu tddi powinien być zlokalizowany mniej więcej nad wentylatorem chłodnicy. Steruje nim elektrycznie PCM sygnałem PWM. W sumie do niego dochodzą trzy wężyki podciśnieniowe i wiązka dwóch przewodów elektrycznych.
Jeżeli wężyk spadł i nie steruje EGR-em, to będzie błąd, bo EGR ma czujnik położenia - sygnalizuje on do PCM, że zawór nie pracuje. Ale: piszesz, że silnik stracił moc i mocno kopci na czarno. Tak by było, gdyby EGR był stale otwarty, ale kiedy wężyk spadnie, to EGR powinien być stale zamknięty. Więc albo jest zawalony brudem i jest stale dlatego otwarty (nie zamknął się pod wpływem sprężyny) i trzeba go oczyścić, albo (i to jest bardziej prawdopodobne) rozszczelnił ci się dolot; najczęściej pęka któraś z gumowych grubych rur pomiędzy turbiną i IC lub pomiędzy IC i kolektorem wlotowym. Szukaj śladów oleju na tych rurach, one wskażą nieszczelność - w dolocie zawsze jest trochę oleju z odmy i jest to dobra wskazówka. Przy błędach czujnika temperatury może się zdarzyć, że PCM otrzymuje sygnał o przegrzaniu i wprowadza silnik w tryb ochrony silnika przed przegrzaniem (podobny do trybu awaryjnego, ale sprężynka się nie świeci) - obcina moc (dawkę wtrysku), wyłącza klimę, a wentylatory chodzą z pełną mocą. Masz dwie rzeczy do naprawy - EGR i czujnik.
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 29-12-2017 o 19:23 |
|
|
|
|
|
#18 |
|
|
ok. I tak właśnie zrobię z tym, że zadecydowałem że egr wywalę i zaślepię. Dla mnie to zbędne urządzenie na pewno wpływa na krótszą żywotność silnika i zawsze jeden powód do awarii więcej. Pytanie jakiej muszę szukać usługi, żeby również wywalić go programowo, w zakładzie z IDSem mi to zrobią czy szukać jakimś magików egr off ?
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Raczej odradzałbym programowo likwidować EGR - takie grzebanie w oprogramowaniu to szukanie kłopotów.
Oczyszczony i zaślepiony blaszką EGR nie będzie się zanieczyszczał osadami i jego czujnik położenia będzie ładnie pokazywał, że pracuje.
|
|
|
#20 |
|
|
|