Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 30-12-2017, 15:51   #11
Maserti
ford::beginner

Imię: Jakub
Model: transit
Silnik: 2.2 100KM
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: 2.2 100KM klekot na niskich obrotach

Ok. Udało się nagrać film jak transit pracuje z rana.
Wtryskiwacz?[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Maserti jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-12-2017, 16:31   #12
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003

Nie wygląda to dobrze.
Ale prosiłem o nagranie z zewnątrz, przy podniesionej masce, kilka depnięć tak do 3.000 obrotów.
W kabinie hałas silnika jest mocno przytłumiony i zakryty odgłosami jazdy.
Stary 30-12-2017, 16:56   #13
heavy 100S
ford::average

Imię: Piotr
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2014

No to u mnie podobnie tylko że nie aż tak, no i tylko na zimnym.
A tak z innej strony: jakie mogą być objawy słynnego przepalania tłoków w tych silnikach?
heavy 100S jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-12-2017, 17:08   #14
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Napisał heavy 100S Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jakie mogą być objawy słynnego przepalania tłoków w tych silnikach?
Wpierw mocne kopcenie spalonym olejem, potem wywalenie całego oleju do komory przez wszystkie uszczelnienia.
Stary 30-12-2017, 18:38   #15
Maserti

Cytat:
Napisał heavy 100S Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No to u mnie podobnie tylko że nie aż tak, no i tylko na zimnym.
A tak z innej strony: jakie mogą być objawy słynnego przepalania tłoków w tych silnikach?
A masz pomysł co to może być? Efekt tylko na zimnym. Na ciepłym jest już ok.

Bump:
Cytat:
Napisał wojtekjanus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie wygląda to dobrze.
Ale prosiłem o nagranie z zewnątrz, przy podniesionej masce, kilka depnięć tak do 3.000 obrotów.
W kabinie hałas silnika jest mocno przytłumiony i zakryty odgłosami jazdy.

Zaraz zejdę do auta i nagram coś z zewnątrz. A podejrzewasz co to może być? Na ciepłym silniku już nic się nie dzieje...

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez Maserti ; 30-12-2017 o 19:16
Stary 30-12-2017, 19:01   #16
heavy 100S
ford::average

Imię: Piotr
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2014

Cytat:
Napisał wojtekjanus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wpierw mocne kopcenie spalonym olejem, potem wywalenie całego oleju do komory przez wszystkie uszczelnienia.
No to już jak się zrobi dziura, a wcześniej nie da się tego jakoś rozpoznać?

Cytat:
Napisał Maserti Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A masz pomysł co to może być? Efekt tylko na zimnym. Na ciepłym jest już ok.
Pierwsze co mi przyszło do głowy to wtryskiwacze ale po pierwsze ja się nie znam a po drugie mój mechanik twierdzi że wtryskiwacze mam OK.
heavy 100S jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-12-2017, 19:17   #17
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Napisał Maserti Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A podejrzewasz co to może być? Na ciepłym silniku już nic się nie dzieje...
Nie słyszę tego wyraźnie - ale jak już pisałem, na zimnym silniku PCM aplikuje zwiększoną dawkę wtrysku. Jeżeli wtryskiwacz jest uszkodzony, np. mocno leje, to silnik będzie stukał bardzo mocno.
Ale generalnie te silniki na zimno mocno grzechoczą, chodzi oto, aby nie było to zdecydowanie za duże. Trzeba też z dużym wyczuciem dawkować gaz, nie pakować pedału w podłogę na zimnym silniku, zwłaszcza pierwsze kilometry...
Wpierw można spróbować wgrać najnowszy soft dedykowany do tej wersji silnika, jeżeli to nie pomoże, trzeba wytargać wtryski i wysłać do sprawdzenia.
Cytat:
No to już jak się zrobi dziura, a wcześniej nie da się tego jakoś rozpoznać?
Dziura nie robi się nagle, tylko wpierw powstaje pęknięcie (to może trwać kilka tysięcy km), potem powstaje szczelina, a jak już są przedmuchy, to idzie szybko - dziura się wypala na przestrzeni kilkudziesięciu kilometrów ostrej jazdy. Wyjeżdżasz w trasę jakby nigdy nic, ale już... nie wracasz.
Stary 30-12-2017, 19:40   #18
Maserti

Red face Odp: 2.2 100KM klekot na niskich obrotach

Cytat:
Nie słyszę tego wyraźnie - ale jak już pisałem, na zimnym silniku PCM aplikuje zwiększoną dawkę wtrysku. Jeżeli wtryskiwacz jest uszkodzony, np. mocno leje, to silnik będzie stukał bardzo mocno.
Ale generalnie te silniki na zimno mocno grzechoczą, chodzi oto, aby nie było to zdecydowanie za duże. Trzeba też z dużym wyczuciem dawkować gaz, nie pakować pedału w podłogę na zimnym silniku, zwłaszcza pierwsze kilometry...
Wpierw można spróbować wgrać najnowszy soft dedykowany do tej wersji silnika, jeżeli to nie pomoże, trzeba wytargać wtryski i wysłać do sprawdzenia. Dziura nie robi się nagle, tylko wpierw powstaje pęknięcie (to może trwać kilka tysięcy km), potem powstaje szczelina, a jak już są przedmuchy, to idzie szybko - dziura się wypala na przestrzeni kilkudziesięciu kilometrów ostrej jazdy. Wyjeżdżasz w trasę jakby nigdy nic, ale już... nie wracasz.
Jestem Ci wdzięczny za pomoc. Dziękuję za sugestię.
Powiedz mi czy wgranie softu tylko w ASO czy wersztat specjalizujący się deslami też sobie poradzi?

A może samemu da się to zrobić? (Tutaj raczej mocno wątpię)

Auto jest świeżo zakupione w atrakcyjnej cenie ( 2012 rok, 216 przebiegu) - 17 tys zł więc spodziewam się, że może coś wyjść.

Auto na zimno traktowane delikatnie ale mimo wszystko pod obciążeniem stuka dość mocno.
Stary 30-12-2017, 21:14   #19
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Powiedz mi czy wgranie softu tylko w ASO czy wersztat specjalizujący się dieslami też sobie poradzi?
Na pewno w ASO da się to zrobić. Nie wiem jak w Szczecinie, ale podam jako przykład: w Warszawie jest warsztat Auto-Waś, który już od ponad 30 lat specjalizuje się w Transitach; jest to tzw. stacja partnerska Forda, posiada licencjonowanego IDS-a z na bieżąco aktualizowanym fordowskim oprogramowaniem, pracownicy biorą udział w specjalistycznych szkoleniach organizowanych przez Forda, itd., itd. Ponieważ robią tylko Transity, to w jakości obsługi tych samochodów trudno jest im dorównać nawet przez ASO, która musi ogarnąć przecież kilkunastokrotnie większą problematykę - wszystkie modele.
Może u siebie znajdziesz podobną specjalistyczną stację Transita, jeżeli nie to jedź do ASO, oni na pewno mają aktualny soft, ponadto od razu ogarną, czy auto objęte było akcją serwisową w tym zakresie.

W nowoczesnych, mocno wysilonych dieslach wszelkie nieprawidłowości pracy trzeba traktować poważnie, bo skutki ich bagatelizowania są najczęściej bardzo kosztowne. Koszty naprawy silnika nawet na gwarancji czasem są tak duże (lub skomplikowane technicznie), że nawet ASO zmienia cały silnik . Natomiast po gwarancji użytkownikowi najczęściej nie pozostaje nic innego jak zmienić silnik na jakąś dobrą używkę - a to są w Mk7 koszty rzędu 7-12 tys. zł, w zależności od rocznika i stanu używki...

Co do filmiku
- to typowe grzechotanie dla niedogrzanego 2,2 tdci. Spróbuj z tym softem...
Ale: słyszę ty wyraźnie wysoki świst - tak jak od turbiny. Turbina tu powinna być bezgłośna. Niedobrze jest... Może to być też świst od któregoś elementu osprzętu, napędzanego paskiem (np.alternatora), ale dla mnie to jest turbina, bo rozkręcona schodzi z obrotów z lekkim opóźnieniem za silnikiem.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 30-12-2017 o 21:33
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-12-2017, 22:01   #20
Maserti

Exclamation Odp: 2.2 100KM klekot na niskich obrotach

Cytat:
Na pewno w ASO da się to zrobić. Nie wiem jak w Szczecinie, ale podam jako przykład: w Warszawie jest warsztat Auto-Waś, który już od ponad 30 lat specjalizuje się w Transitach; jest to tzw. stacja partnerska Forda, posiada licencjonowanego IDS-a z na bieżąco aktualizowanym fordowskim oprogramowaniem, pracownicy biorą udział w specjalistycznych szkoleniach organizowanych przez Forda, itd., itd. Ponieważ robią tylko Transity, to w jakości obsługi tych samochodów trudno jest im dorównać nawet przez ASO, która musi ogarnąć przecież kilkunastokrotnie większą problematykę - wszystkie modele.
Może u siebie znajdziesz podobną specjalistyczną stację Transita, jeżeli nie to jedź do ASO, oni na pewno mają aktualny soft, ponadto od razu ogarną, czy auto objęte było akcją serwisową w tym zakresie.

W nowoczesnych, mocno wysilonych dieslach wszelkie nieprawidłowości pracy trzeba traktować poważnie, bo skutki ich bagatelizowania są najczęściej bardzo kosztowne. Koszty naprawy silnika nawet na gwarancji czasem są tak duże (lub skomplikowane technicznie), że nawet ASO zmienia cały silnik . Natomiast po gwarancji użytkownikowi najczęściej nie pozostaje nic innego jak zmienić silnik na jakąś dobrą używkę - a to są w Mk7 koszty rzędu 7-12 tys. zł, w zależności od rocznika i stanu używki...

Co do filmiku
- to typowe grzechotanie dla niedogrzanego 2,2 tdci. Spróbuj z tym softem...
Ale: słyszę ty wyraźnie wysoki świst - tak jak od turbiny. Turbina tu powinna być bezgłośna. Niedobrze jest... Może to być też świst od któregoś elementu osprzętu, napędzanego paskiem (np.alternatora), ale dla mnie to jest turbina, bo rozkręcona schodzi z obrotów z lekkim opóźnieniem za silnikiem.

Ok. Zacznę od softu i wizyty w ASO. Będę w wątku informowal co i jak. Apropo turbo to może delikatnie słychać ale na razie nic oprócz dźwięku się nie dzieje.

P.s niestety w Szczecinie nie mamy warsztatu od transitow Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpowiedz

Zasady postowania