Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 27-02-2018, 08:40   #71
peteypee
ford::professional

Model: Mondeo MK3/ mk4/ Jag XF
Silnik: 2.0, 2.0 Pb/ 4.2SC Pb+LPG
Rocznik: 2002 / 2008 / 2010
Domyślnie Odp: Podgrzewanie przedniej szyby - nie działa

Jak jest cieńki pasek to raczej rozgrzewa się od reszty niz sam w sobie.
Ja za nowa płaciłem 450zł ale nie ori tylko xyg czyli chińska fabryka zdaje się robiąca dla pilkingtona. Ale jakościowo jest ok

Ostatnio edytowane przez peteypee ; 27-02-2018 o 08:43
peteypee jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-02-2018, 08:41   #72
Yoo!
ford::advanced

Imię: Łukasz
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.0 145km
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał peteypee Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To na pewno, raczej pasek nie zacznie po chwili działać. Osobiście mi to nie przeszkadza, szybciej bym wymienił szybę z powodu odprysków po kamieniach, bo w słońce to jest tragedia
Yoo! jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-02-2018, 20:33   #73
atari

Model: mondeo
Silnik: 2.0 TDCI 140KM -> 163KM
Rocznik: 2011

szyba zasilana jest z 2 obwodow, jak wam nie grzeje strona kierowcy to na 99% mechanizm wycieraczek zerwal tasme zas. trzeba zdjac podszybie i spr. trzeba spr zasilanie na kostkach przy szybie ewentualnie wypiely sie kostki, a jak nie to szyba padla,
atari jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-02-2018, 21:18   #74
Rogallo

Imię: Michał
Model: Mondeo mk4
Silnik: 2.0
Rocznik: 2007

Cytat:
Napisał peteypee Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja za nowa płaciłem 450zł ale nie ori tylko xyg czyli chińska fabryka zdaje się robiąca dla pilkingtona. Ale jakościowo jest ok
Hej kolego, szyba o której mówisz czyli "ksyni" to jeden z wiekszych badziewi jesli chodzi o szyby samochodowe, nie ma nic wspólnego z pilkinktonem. Pilkinkton ma fabryki w pl i tutaj są produkowane szyby na nasz rynek i nie tylko. Oryginalna szyba do naszych mk4 z grzaniem i sensorem w aso to koszt około 3tyś zł, w jakimś warsztacie zajmującym sie montażem szyb samochodowych (w zależności od miasta) powiedzmy 900zł, ja mam osobiście błękitnego grzanego solara z czujnikiem, to koszt około 1500zł w warsztacie a w aso to nawet nie pytałem, mówie tu oczywiście o pilkinktonie bo takie są oryginalnie zamontowane w mk4. Warto ubezpieczać takie drogie szyby, mnie to kosztowało 120zł na rok i jak trzaśnie to mam nówke gratis.
Rogallo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-02-2018, 22:10   #75
peteypee

Model: Mondeo MK3/ mk4/ Jag XF
Silnik: 2.0, 2.0 Pb/ 4.2SC Pb+LPG
Rocznik: 2002 / 2008 / 2010

Rozne opinie czytałem i słyszałem a brałem ze względu na koszta. Czy to od pilkingtona czy innych nie wiem ale gdzieś tez się doszukalem kiedyś ze te same fabryki co jakiegoś niby europejskiego producenta. Grzanie działa. Po 30kkm po trasie nie autostradowej gdzie wywrotki ze żwirem jeżdżą non stop i ciągle się cos sypie puki co odpryskow nie zauważyłem. Śladów po zmasakrowanych wycieraczkach tez nie...wiec ja wiem czy taki badziew? Wiadomo oryginał to oryginał ale tez cena. Wole taka niż używkę. Kiedyś dorabialem na wymianie szyb i trochę się tego nawycinalem i nawklejalem wiec każdy bierze na co go stac. A lepszy taki chińczyk niż uzywka ktora koniec końcem okazuje się zjechana. Jakby zalamywala gdzieś światło albo była zle "wylana" to tez bym stwierdził ze badziew ale nic takiego nie zauważyłem. Nie twierdze ze jakas super jakość ale spelnia swoja funkcje za mniejsze pieniądze niż ori wiec co tu narzekać?Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. jakby to był aston albo chociaż nowe mondeo mające pol roku...a to tylko stary 10 letni ford wiec po co przepłacać?Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
peteypee jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-02-2018, 22:36   #76
Rogallo

oj tam od razu stary ford, ale za to jaki wygodny i ładnyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ale masz racje jesli chodzi o używka kontra nówka od chińczyka, co nowe to nowe. Co do załamywania światła to myśle, ze takich rzeczy nie doświadczysz bo to już musiałaby być wada fabryczna jakaś, tutaj chodzi tylko o jakość szkła i wymiary szyby (chińskie potrafią być za duże za małe krzywe itd)ale skoro w twoim przypadku wszystko jest ok to moze faktycznie nie ma sensu przepłacać. A tak z ciekawości 450 to koszt samej szyby czy razem już z montażem?
Stary 21-11-2018, 09:23   #77
Rogallo

Domyślnie Odp: Podgrzewana przednia szyba - nie działa :(

Witam, odgrzeje tego kotleta zeby nie zakladac kolejego tematu na temat szyby. Czy ktoś z kolegów jest w stanie napisać dlaczego te pieprzone paski na szybie przestają grzać? W tamtym roku w zimę grzała mi calusieńka szyba, dzisiaj patrze połowa po stronie kierowcy sie nie odmraża. Szlag może człowieka trafić. Co mogło stać sie przez lato co zaważyło o tym, ze te kabelki sie uszkodziły? Z tego co widze martwe pole postepuje, nie dalej jak miesiąc temu miałem zaparowaną szybe i już wtedy zauważyłem, ze kwałek nie grze, ale wydaje mi sie, ze na tą chwile uszkodziło się wiecej pasków. Auta nie garażuję, a latem w pracy zawsze stało przodem do najwiekszego słońca(ale paski grzewcze nie przeplaiły sie chyba od nagrzanej szyby). W jaki sposób to się uszkadza i jak o to dbać zeby ewentualnie uratować resztę szyby?
Stary 21-11-2018, 09:27   #78
Danielo_82

Model: Mk4
Silnik: 1,6 ecoboost
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: grzana przednia szyba

Jeśli równo połowa szyby ci nie grzeje to jest jeszcze nadzieja,że to tylko styk, przewód, bezpiecznik (osobno zasilana jest prawa i lewa strona
Danielo_82 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-11-2018, 09:40   #79
Rogallo

Domyślnie Odp: grzana przednia szyba

Cytat:
Napisał Danielo_82 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeśli równo połowa szyby ci nie grzeje to jest jeszcze nadzieja,że to tylko styk, przewód, bezpiecznik (osobno zasilana jest prawa i lewa strona
Nie grzeje 17 cm od srodka w strone kierwocy, są to ewidentnie uszkodzone paski. Szlag człowieka trafia bo zeby latem to sie stało to ja juz nie jestem w stanie tego zrozumiec. Gdyby tak jeszcze człowiek wiedział jaka jest tego przyczyna i jak o to dbac zeby już dalej nie padało, a tak to chyba zostanie mi niebawem skrobanie szyby jak zwykłemu smiertelnikowi.
Stary 21-11-2018, 13:17   #80
Swifty
ford::beginner

Imię: Marcin
Model: Ford mondeo
Silnik: 1.8 tdci
Domyślnie Odp: Podgrzewana przednia szyba - nie działa :(

Może się druciki przepalają bo innego wyjścia raczej nie ma skoro uszkodzone, ewentualnie pęknięcie szyby mogło by je uszkodzić..
Swifty jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania