Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 28-02-2018, 22:05   #21
edmun
ford::expert

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Za co odpowiedzialne są czujniki montowanych od wewnątrz na przedniej szybie ?

Ok. Dziękuje za korektę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Muszę przyznać że mało (na żywo) widziałem zwykłych Focusów z Active City Stop.
Od groma w ST'kach (ale za nic nie pamiętam czy to było w czasach jak już był "polift" czy przed) ale w zwykłych rzadko, oj rzadko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-03-2018, 12:31   #22
arturek
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Focus mk4
Silnik: 1.5L EcoBoost /150KM
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: Za co odpowiedzialne są czujniki montowanych od wewnątrz na przedniej szybie ?

Cytat:
Napisał Rororo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy mogę prosić o fotki tego małego czarnego "U"? Czy to element wspólny z mocowaniem lusterka fotochromatycznego? Mam wersje trend i rozważam opcje dołożenia czujnika zmierzchu/deszczuGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..

Edyta:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] czy może tak to wygląda (11 fotka)?
TAK

W przypadku gdy jest tylko czujnik zmierzchu + deszczu,
to jest właśnie taki "mały", czarny plastik

pozdrawiam
Arturek

Ostatnio edytowane przez arturek ; 01-03-2018 o 12:33
arturek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-03-2018, 16:14   #23
boncio

Model: Audi Q3 Sportback/Mazda CX-3
Silnik: 1.4e 245KM/2.0 121KM
Rocznik: 2022/2019

Cytat:
Napisał edmun Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
mało (na żywo) widziałem zwykłych Focusów z Active City Stop.
To pooglądaj Fiesty (masz ich pełno na ulicach) ew. B- i C-maxy. ACS jest (był) taki sam w każdym modelu. A w Fieście nawet lepiej widać, bo nie ma kamery Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Był, bo nowa Fiesta już nie ma ACS z lidarem i tak samo pewnie będzie z kolejnymi modelami.
boncio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-03-2018, 16:59   #24
edmun

A spojrzę. Tylko chodziło mi o znalezienie Focusa MK3 (2011-2014) z lidarem. Akurat tych było (moim zdaniem) w Anglii mało. Jak wspomniałem, STki to tak - widziałem, więc kto wie czy nie była promocja na pakiety, jednak w zwykłych Focusach rzadko miałem okazję widzieć cokolwiek więcej niż szyby/zmierzch. Kwestia że taki ACS był z pewnością bardzo drogi do zwykłych "pakietów" wyposażeniowych (jako "on top of all the things you have ordered") a przy Titanium czy Titanium X zapewne był "ostatni" na liście jeśli chodzi o dodatki na każdą kieszeń.
Co innego xenony, LED'y czyli rzeczy które można pokazać w salonie jak stoi wypolerowana "pokazówka" a co innego system który "wyhamuje auto ale do prędkości 30km/h (jakieś 18mil na godzinę) . I właśnie jak napisałem te 18mil na godzinę to jestem w stanie zrozumieć jak ciężko było sprzedawcom to "sprzedać" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A) w Anglii ciężko znaleźć miejsca w których byłoby ograniczenie prędkości niższe niż 20mil na godzinę (więc wszyscy na takim ograniczeniu jadą albo 20mil albo więcej)
B) 18 mil na godzinę na desce rozdzielczej jest tak blisko zera, że rzadko wskazówka tam "ląduje"
C) Miejsca które mają ograniczenie 10mil na godzinę to zazwyczaj parkingi centrów handlowych lub parkingi magazynów/fabryk.
Stąd jestem w stanie zrozumieć marketingowy wydźwięk że "auto wyhamuje Cię w korku do prędkości 30km/h" a co innego wydźwięk że auto wyhamuje Cię ale do prędkości 18 mil na godzinę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Być może to było przyczyną, że w Focusach MK3 2011-2014 tak rzadko widziałem coś więcej na szybie niż czujnik zmierzchu/wycieraczek. A jak już widziałem cokolwiek więcej, to zazwyczaj była to kamera rozpoznawania znaków (i tutaj często zaprzężona z aktywnym tempomatem). Ale te "jednostki" zazwyczaj miały po prostu "wszystko" co się tylko dało, ale bez podświetlanej gałki zmiany biegów czy plakietek Focus na progach (więc nawet widać że jak ktoś kupował na maksa, to jednak te dodatki w zakupie kosztowały zbyt dużo, żeby był na nie "popyt")
Stary 17-03-2018, 21:22   #25
dubikone
ford::amateur

Imię: Michał
Model: Focus Kombi
Silnik: 1.6 16V Duratec
Rocznik: 2011

Hej,
1 i 3 - zapobieganie kolizji
2 - czujnik deszczu
4 - kamera blis ( prawdopodobnie rozpoznawanie znaków )
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg a7a532d446f4a7676f08bbe103ea.jpg (94.6 KB, 232 wyświetleń)
dubikone jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-03-2018, 22:11   #26
pjetrucha
ford::advanced

Model: Focus
Silnik: 1.6 EB 150 KM
Rocznik: 2014

Rozpoznawanie znaków, sygnalizowanie zmiany pasa ruchu bez kierunkowskazu. Ale to nie jest BLIS. System BLIS służy do monitorowania martwego pola i nie posiada kamery. Czujniki są montowane pod tylnym zderzakiem.
pjetrucha jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-03-2018, 14:02   #27
dubikone

Ok,
potwierdzę jeszcze w ASO ( może mi odpowiedzą ) i się podzielę uzyskaną informacją Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Stary 18-03-2018, 20:21   #28
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał dubikone Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ok,
potwierdzę jeszcze w ASO ...
Ale co chcesz potwierdzać?
BLIS to system oparty o radary za narożnikami tylnego zderzaka.
Kamera na przedniej szybie - jak napisał @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - służy do kontroli pasa ruchu, rozpoznawania znaków, monitorowania zmęczenia kierowcy i automatycznych świateł drogowych.
Stary 18-03-2018, 21:52   #29
dubikone

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale co chcesz potwierdzać?
BLIS to system oparty o radary za narożnikami tylnego zderzaka.
Kamera na przedniej szybie - jak napisał @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - służy do kontroli pasa ruchu, rozpoznawania znaków, monitorowania zmęczenia kierowcy i automatycznych świateł drogowych.
Hej,
chciałbym się upewnić na 100% ( chyba, że ktoś pomoże z forum ) za co odpowiada każdy z czujników/sensorów.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Prawdopodobnie jest tak :
1 i 3 - zapobieganie kolizji
2 - czujnik deszczu
4 - kamera rozpoznawania znaków
Pozdrawiam
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg Czujniki.jpg (96.4 KB, 175 wyświetleń)
Stary 18-03-2018, 21:54   #30
edmun

daj koledze iść do ASO. wróci pewnie z ciekawymi informacjami Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
obstawiam że
a) albo ASO nie będzie wiedziało o co kaman
b) albo udzieli takiej odpowiedzi że wszystko pomiesza
Odpowiedz

Zasady postowania