![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#201 |
|
Moderator
![]() Imię: Robert
Model: Fiesta
Silnik: 1.4L Duratec 16V PFI
Rocznik: 3/2012
|
a tu wszystko w temacie :
"W celu zapobiegania powtarzającemu się nagrzewaniu opracowano nową kalibrację dla pojazdów wyposażonych w funkcję Stop-Start silnika. Oprogramowanie z dodatkową funkcją zapala lampkę z ikoną klucza na tablicy rozdzielczej i zmniejsza osiągi silnika, jeśli zostanie wykryty przedłużony poślizg sprzęgła. Funkcja oprogramowania obejmuje strategię cyklu jazdy służącą do włączenia lampki z ikoną klucza oraz zmniejszenia osiągów silnika, jeśli klient doświadczy powtarzającego się poślizgu sprzęgła. Do pojazdów niewyposażonych w funkcję Stop-Start silnika udostępniono alternatywny zestaw sprzęgła. Niniejsza akcja serwisowa (FSA) nie dotyczy normalnego zużycia sprzęgła związanego z eksploatacją." |
|
|
|
|
|
#202 | |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 15-10-2018
Model: Ford Focus
Silnik: 1.5 Ecoboost
Rocznik: 2015
|
Cytat:
Nie chodzi o licytowqnie się, tylko poza paleniem gumy, jak to określiłeś, pod Biedronką, jest masa sytuacji, w których sprzęgło obciąża się bardziej i ja zwyczajnie nie chcę, żeby mi wtedy komputer ograniczał moc i mrugał kontrolkami. A za sprzęgło i tak będę musiał zabulić. Stąd moje pytanie, bo chcę wiedzieć jak to w praktyce załatwiają, zanim oddam w ich ręce samochód. |
|
|
|
|
|
|
#203 |
|
|
W dziale o Mondeo piszą trochę niepokojące rzeczy o zachowaniu aut po wgraniu nowego softu...
Ostatnio edytowane przez funyo ; 02-11-2018 o 23:14 |
|
|
|
|
|
#204 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 05-12-2013
Model: Focus
Silnik: 1.6 EB 150 KM
Rocznik: 2014
|
Co konkretnie?
|
|
|
|
|
|
#205 |
|
|
Zwiększony poziom hałasu na niższych biegach, odczuwalny spadek mocy, zwłaszcza w przy niższych obrotach, odczuwalna turbodziura...
Generalnie nowy soft kastruje nieco momentu, przynajmniej niektórzy tak to odczuwają. Pozwolę sobie zamieścić tu post kolegi @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , w którym zawarta jest wypowiedź UOKiK: Sami oceńcie , odpowiedź od UOKiK , akcja moim zdaniem jest bezsensowna i nic nie wnosi, a w teorii może jeszcze pogorszyć osiągi "odpowiadając na zgłoszenie przesłane do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów drogą elektroniczną 7 września br. w sprawie realizacji akcji naprawczej ogłoszonej przez Ford Polska, uprzejmie informujemy, że Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK) nie ma kompetencji do kwestionowania sposobu wykonania dobrowolnej akcji. Producent sam wybiera metodę wyeliminowania stwierdzonej przez siebie usterki. Głównym celem tego działania jest przeciwdziałanie zagrożeniu jakie może taka usterka spowodować, nie zapewnienie komfortu jazdy. Przedsiębiorca wyjaśnił, że w przypadku pojazdów wyposażonych w funkcję Start-Stop akcja polega na nowej kalibracji oprogramowania z dodatkową funkcją zapalającą lampkę z ikoną klucza na tablicy rozdzielczej, która zmniejsza osiągi silnika, jeśli zostanie wykryty przedłużony poślizg sprzęgła. Dla pojazdów niewyposażonych w funkcję Start-Stop silnika, przedsiębiorca udostępnia alternatywny zestaw sprzęgła. Działania te mają doprowadzić do ograniczenia przypadków pęknięć tarczy dociskowej sprzęgła w razie zignorowania normalnych oznak zużycia sprzęgła. Wysoki stopień zużycia może prowadzić m.in. do poślizgu sprzęgła, a w konsekwencji do przegrzania, a nawet pęknięcia tarczy dociskowej sprzęgła. Zatem zmniejszenie osiągów silnika powinno być sygnałem zwracającym uwagę na działanie sprzęgła i wskazaniem do podjęcia działań zapobiegawczych. Akcja nie służy wymianie elementów zużytych podczas normalnej eksploatacji." Wytłuściłem fragment, który jest, myślę, kluczowy - jeśli jeździsz normalnie i "czujesz" samochód, to nie potrzebujesz dodatkowych kontrolek, a tym bardziej kagańca mocy. Chyba że, jak sugerują w tamtym temacie niektórzy, może chodzić o kwestie ekologiczne pod płaszczykiem problematycznego sprzęgła... Ostatnio edytowane przez funyo ; 03-11-2018 o 12:28 |
|
|
|
|
|
#206 |
|
ford::expert
![]() Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012
|
Myślę, że to kwestia chuchania na zimne.
Jeśli wiesz, że coś Ci się dzieje ze sprzęgłem, to jedziesz je naprawić, a nie męczysz dalej. W przypadku jak będziesz je dalej męczył, może ulec takiemu zniszczeniu w taki sposób że "auto może" ale nie musi stanąć w płomieniach. Więc wytłumaczenie moim zdaniem jest jasne, bo wprowadza zabezpieczenie kiedy sprzegło jest zużyte żeby się nie rozpadło w taki sposób aby doprowadzić do pożaru. Dodatkowo weźmy pod uwagę, że są takie czasy a nie inne, że póki auto nie wyrzuci engine-check to znaczy że "auto jest nówka sztuka i ledwo śmigana". Zapraszam do jednego z największych rynków zbytu, UK, gdzie moi "równieśnicy" nie mają nawet pojęcia gdzie trzeba by dolać olej i dlaczego ważne jest żeby od czasu do czasu (a w szczególności przed długą, wymagającą trasą) sprawdzić poziom płynów. Księgowa u mnie w firmie prosi ludzi aby jej dolali płyn do spryskiwaczy bo ona nie ma pojęcia jak się maskę otwiera. Dziewczynie w jednej firmie padł akumulator, to mnie manager okrzyczał że odprawiam szatańską magię odpalając auto po kablach i że w tych kablach jest tyle prądu że jak nic mnie to zabije. Świat takich ludzi "produkuje" i promuje żeby takich ludzi mieć. Nie dziwcie się więc, że producent zabezpiecza się, że jak ktoś ma sprzęgło w rozsypce, to żeby mu auto nie stanęło w płomieniach. To właśnie "Polska" jest tym dziwnym ewenementem, gdzie prywatni, normalni użytkownicy samochodów mają kabel diagnostyczny w aucie. Wiecie kto ma Viakeny/ODB2/ELM327 w Anglii? Ludzie którzy bawią się w tuning lub mechanicy/ludzie od CarAssistance. Nikt więcej tego nie ma i wręcz to ja jestem ten dziwny, że jak się chłopakowi rozkraczyło auto, zczytałem kody, zajrzałem pod maskę, znalazłem rurę która "odpadła" to był wytrzeszcz oczu i komentarze w stylu "że co on tam może wiedzieć, nie jest mechanikiem". Anglia jest miejscem, gdzie ja bez papierów nie powinienem zmieniać akumulatora pod domem, bo na 99% się zabije, albo coś wybuchnie. Tak jest społeczeństwo trenowane, żeby nie robić nic samemu, żeby nie jeździć po innych mechanikach tylko ASO, ASO i ASO panie, bo tam sami specjaliści a sam to sobie krzywdę zrobisz. Ja swoją mam już w poniedziałek. Jutro zrobię kilka testów 0-100 i zobaczymy czy po akcji będę miał te same czasy. |
|
|
|
|
|
#207 |
|
![]() Imię: Achim
Silnik: 1,5
|
A ja pokazalem list od forda co dostalem i odrazu czesci zamuwili do wymiany sprzegla wczoraj wymienili ale odbieram auto a pedal sprzegla lezy nieidzie biegu wrzusic po odpaleniu auta i pech pewnie nieodpowietrzyli albo zle to zrobili 2 pech niema juz zadnego mechanika cza czekac do poniedzialku no ale dostalem zastepcze auto.ciekawe co zle zrobili bo 40 minut przed odbiorem dzwonili ze wszystko ok i autem wyjechali na parking
Ostatnio edytowane przez Achimo3456 ; 05-11-2018 o 18:52 |
|
|
|
|
|
#208 |
|
|
No i właśnie o to chodzi - jak coś jest sprawne, to się tego nie naprawia.
Generalnie jestem nieufny co do działań mechaników, autoryzowanych lub nie, więc unikam jeśli tylko mogę. A już profilaktyczna zmiana softu zwyczajnie mi śmierdzi. Może robi lepiej, ale jeśli nie, to odwrotu nie ma i to ja, a nie mechanik, zostaję z problemem... Poza tym, kupując auto 150-konne, chcę mieć 150-konne, a nie 100-konne. Gdybym chciał słabsze, zamiast trzylatka 1.5, kupiłbym nowy 1.0 ecoboost. Ostatnio edytowane przez funyo ; 04-11-2018 o 02:26 |
|
|
|
|
|
#209 |
|
ford::expert
![]() Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012
|
jestem po akcji, problemów nie wykryli. softu chyba nie zaktualizowali, sprawdzę jutro.
W moim wątku o moim aucie może wrzucę więcej info. |
|
|
|
|
|
#210 |
|
![]() Imię: Achim
Silnik: 1,5
|
Auto po wymianie sprzegla juz sprawne zle odpowietrzyli.
Po przejechaniu paru kilometrow odziwo sprzeglo chodzi lepiej lapie juz od dolu a nie tak jak kiedys od gury przy zmiane z 1 na dwujke nieszarpie jak kiedys |
|
|
|
![]() |
|
|
|