Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 24-06-2019, 17:10   #1121
vegeciak
ford::advanced

Model: a
Silnik: a
Rocznik: a
Domyślnie Odp: Oczekiwanie na odbiór, zmiany w specyfikacji zamówienia.

Kilka dni temu pojawiła się pierwsza recenzja wersji ST, a nawet film POV z krótkiego przejazdu po autostradzie. Niestety w całości po niemiecku i bez napisów Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Moim zdaniem samochód zapowiada się obiecująco, a wydech nie jest tak "drażniący" jak w Ceedzie GT. Pozostaje czekać, aż pierwsze egzemplarze pojawią się w salonach. Ciekawi mnie, jak fotele z biedniejszej wersji ST2 wyglądają na żywo, czy są wygodne i czy wydech w trybie normalnym faktycznie nadaje się do codziennej jazdy.

vegeciak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-06-2019, 18:10   #1122
edmun
ford::expert

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012

Kurcze mignęło mi to ale nie zwróciłem uwagi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na upartego można zapewne włączyć napisy automatycznie rozpoznawane i tłumaczone na inny język Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-06-2019, 18:44   #1123
vegeciak

Model: a
Silnik: a
Rocznik: a

Tu jest recenzja: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Tu POV z autostrady: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
A tu dodatkowo nieco wrażeń z jazdy w jeszcze bardziej koszmarnym języku: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

W komentarzach pod niemieckimi filmami autor pisze, że w trybie normalnym wydech jest dużo cichszy (co zresztą słychać przy urywkach ze spokojniejszej jazdy). Co do foteli... Skoro taki "misio" zmieścił się w kubełkach Recaro, to może nie są one tak ciasne, na jakie wyglądają i będzie się w nich całkiem wygodnie siedziało.

Ja generalnie jestem pełen optymizmu i z niecierpliwością czekam na rozwój sytuacji.
vegeciak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-06-2019, 19:18   #1124
gfr
ford::amateur

Imię: Marcin
Model: Focus
Silnik: 1,5 EB 150
Rocznik: 2019

Ja zamówiłem 1,5 150KM, hatchback, w pierwszych dniach lutego. Odebrany tydzień temu. Produkcja koniec maja, termin był przesuwany z kwietnia.
gfr jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-06-2019, 20:20   #1125
Misieksmig
ford::average

Imię: Michał
Silnik: 1,0 EcoBoost

Cytat:
Napisał Tichy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dzwoniłem do dealera w Warszawie, z pytaniem o dostępność 1,5 EB. Uzyskałem następujące informacje:

1. 1,5 Ecoboost nie będzie dostępny w Focusie od przyszłego roku. Spowodowane to jest zmianami przepisów odnośnie emisji CO2.
2. Obecnie na ten silnik trzeba czekać 6 -7 miesięcy, przy zamawianiu teraz system pokazuje dealerowi, że jeszcze można uruchomić do produkcji auto z takim silnikiem.
3. Ford ogólnie zniechęca klientów do wyboru tego silnika podnosząc cenę.
4. Od przyszłego roku "rewolucja w silnikach" mają się pojawić hybrydy i elektryki.
To oznacza, że cywilny Focus, jeśli chodzi o konwencjonalny napęd dostępny będzie tylko z silnikiem 1.0? Diesel zostaje czy też wypada? Ktoś coś może wie więcej na ten temat?
Misieksmig jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-06-2019, 10:18   #1126
dziedzic

Model: Ford Focus Vignale kombi automat
Silnik: 1.5 EcoBoost 182 KM

Diesel jest poniżej limitu CO2 więc pewnie zostanie
dziedzic jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-06-2019, 16:22   #1127
Misieksmig

Trudno to zrozumieć. Konstruować nowy silnik tylko po to, żeby go wykorzystywać raptem rok czasu...
Stary 25-06-2019, 18:06   #1128
forger

Imię: Paweł
Model: Focus Active HB
Silnik: 1.5 EB 150KM M6

Cytat:
Napisał AdoKrycha007 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Gwarancje maksymalna na 7 lat w cenie zamiast na 5 już mam na piśmie obiecane więc raczej nie chcą bym rezygnował, bo pierwsza rekompensata za opóźnienie już jest.
W katalogu Forda małym druczkiem jest napisane:

"Ford Protect nie jest gwarancją w rozumieniu kodeksu cywilnego. Warunki Ford Protect znajdują się na stronie [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] w zakładce Serwis/Gwarancje/FordProtect"

Może ktoś wie, w takim razie czym się różni FordProtect od gwarancji bo z pobieżnej lektury zakładki do której odsyła Ford niewiele wynika.

Cytat:
Napisał Misieksmig Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Trudno to zrozumieć. Konstruować nowy silnik tylko po to, żeby go wykorzystywać raptem rok czasu...
Do tego już silnik z filtrem GPF ...
forger jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-06-2019, 20:14   #1129
blablawla

Imię: Maciek
Model: Focus MK4 HB
Silnik: 1.5 Ecoboost A8

Wszystkie silniki (benzyny i ropniak) w focusie spełniają normę 6.2 (inaczej 6.d-temp).
Najprawdopodobniej chodzi o zmniejszenie popytu na silnik 1.5 EB 150 KM który przy okazji majowych cieć znacznie podrożał.
Jak nic się nie zmieni to w nowym roku najmocniejsze benzyny to będzie 1.0 mild hybrid coś około 150 KM i 1.5 182
blablawla jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-06-2019, 21:33   #1130
Misieksmig

Czyli zostanie wycofany choć spełnia wyśrubowane normy. Dla mnie to paranoja.

Ostatnio edytowane przez Misieksmig ; 25-06-2019 o 21:40
Odpowiedz

Zasady postowania