Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 08-07-2019, 07:19   #11
Eminencjusz
ford::beginner

Imię: Kacper
Model: S-max
Silnik: 2.0 Ecoboost
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Przeskakiwanie sprężyn po wymianie

Najlepiej wszystko zdemontować i sprawdzić na stole bo oprócz ułożenia sprężyny ważne jest jeszcze ustawienie łożyska względem sprężyny i amortyzatora. Łożysko jak będzie ustawione na odwrót to będzie kosić sprężyne. Możesz spróbować popatrzeć czy na szczycie kolumny czasem sprężyna nie jest niebezpiecznie blisko amortyzatora ale bez demontażu ciężko będzie to stwierdzić w 100%

Eminencjusz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-07-2019, 08:20   #12
mateusz5631

Imię: Mateusz
Model: Mondeo
Silnik: 2.2 TDCI
Rocznik: 2009

Okej tak myślałem że najlepiej będzie zdemontować , najgorsze jest to że wsiadłem rano do samochodu i cisza. Muszę znowu poczekać aż zacznie przeskakiwać bo mechanik popuka się w głowę i powie że wszystko super .
mateusz5631 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-07-2019, 20:25   #13
mateusz5631

Byłem dzisiaj u mechanika, powiedziałem mu jak się sprawa ma i nie ma zielonego pojęcia co może być przyczyną, łapał za sprężyny i uznał, że prawa faktycznie dziwnie się zachowuje i twierdzi, że sprężyn odwrotnie założyć się nie da bo po prostu nie pasują.
Generalnie pokazywał mi jakieś symulacje na moich starych częściach. Najdziwniejsze jest to, że tak naprawdę symptomy pojawiają się po jakimś czasie , jak samochod się ,,rozjeździ,, po dłuższym postoju, cisza jak makiem zasiał .
Odnoszę też wrażenie , że jedna strona przeskakuje bardziej.
Mam dylemat czy po prostu nie jechać do innego mechanika, który będzie bardziej rozgarnięty, przeboleć te kilka złoty bo ten i tak za darmo mi już tego nie rozbierze, bo mówi że błędu nie popełnił.
Będzie mi wymieniał nowe części na inne nowe części bo raz kiepska firma, raz mu sprężyny za krótkie, po prostu brak słów.
Stary 09-07-2019, 21:31   #14
Eminencjusz

Imię: Kacper
Model: S-max
Silnik: 2.0 Ecoboost
Rocznik: 2015

Oprócz sprężyn mógł źle ułożyć łożysko które jest dosyć nietypowe. W większości samochodów łożysko jest płaskie, a w naszych mondkach jest ścięte pod kątem przez co musi być odpowiednio ustawione względem poduszki i amortyzatora. Zapytaj się tego mechanika jak ustawił łożysko, jeżeli nie udzieli Ci konkretnej odpowiedz to chyba trzeba faktycznie pojechać do kogoś innego. Co do łożysk monroe(SKF) sam mam je zamontowane u siebie i nie mam żadnych problemów.
Eminencjusz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-07-2019, 21:57   #15
peteypee
ford::professional

Model: Mondeo MK3/ mk4/ Jag XF
Silnik: 2.0, 2.0 Pb/ 4.2SC Pb+LPG
Rocznik: 2002 / 2008 / 2010

Podejrzewam ze może byc jak piszą koledzy wyżej. Po założeniu niby powinno sie to wszystko ułożyć i ten brzdek powinien wystąpić ewentualnie raz na początku. Możliwe ze zle ustawił łożysko. Wypustki powinny byc skierowane do środka. Jeśli widziałeś łożysko to powinieneś załapać o jakie wypustki chodzi. Możesz łatwo sprawdzić jak dzwigniesz auto. Łapka w nadkole i da sie wyczuc jak sa ustawione. Jeśli nowe sprężyny to raczej wykluczam ze końce ułamane.
peteypee jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-07-2019, 08:13   #16
mateusz5631

To, że coś jest źle złożone nie ulega wątpliwości bo przed wymianą problem nie występował, a nie przypuszczam żeby nowe części były gorsze niż stare. Pytałem go też o łożysko to mówi że zrobił sobie jakiś przyrząd i ustawia tak żeby wszystko szło w linii. Mnie jedynie zastanawia efekt brzdąkania po rozjeżdżeniu, a nie ciągły . A czy tam może są jeszcze jakieś nie wiem gumowe nakładki albo coś co mogłoby skończyć swój żywot ?? Coś mówił że jakieś gumy przełożył ze starych sprężyn bo na starych było ok to nie wymieniał ale nie mam pojęcia o co chodzi . Bo zmieniałem tez odboje.
Stary 10-07-2019, 11:33   #17
Mariusz
ford::professional

Imię: Mariusz
Model: Mondeo Mk3-DENSO
Silnik: 2.O TDCi 115/156KM, 299/377Nm 'by Heko.
Rocznik: VII/2OO5 Sedan

Cytat:
Napisał mateusz5631 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A czy tam może są jeszcze jakieś nie wiem gumowe nakładki albo coś co mogłoby skończyć swój żywot ??
Wuala Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 1.jpg (92.1 KB, 60 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 2.jpg (96.7 KB, 42 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 3.jpg (93.3 KB, 41 wyświetleń)

668855686
Mariusz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-07-2019, 13:39   #18
mateusz5631

Czyli rozumiem ze skoro kupiłem łożysko,amortyzator,odboje, sprężynę to brakuje mi poduszki wygłuszającej ?? I czy to że mechanik zostawił stare może powodować efekt brdząkania ?
Stary 10-07-2019, 14:34   #19
koszka
ford::expert

Imię: Marcin
Model: mondeo mk4
Silnik: 2.0 Pb +LPG
Rocznik: 2007

To raczej nie poduszka o ktorej piszesz tylko zle ustawienie lozyska. Ktory mechanik przyzna sie ze cos zrobil zle?
koszka jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-07-2019, 15:43   #20
mateusz5631

Nie no to wiadomo, ale skoro dwa razy ustawił źle to pewnie za trzecim tez błędu nie znajdzie . Umówiłem się do następnego, niestety dopiero na następny piątek . Ale faktem jest ze tej poduszki nie kupiłem bo nawet nie wiedziałem ze istnieje. jeżdżąc w ten sposób przez tydzień niczego innego nie uszkodze ? Czy przesiadać się na piechtobusa ?
Odpowiedz

Zasady postowania