Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 18-04-2020, 10:50   #21
szynszyl
ford::professional

Model: Smax
Silnik: 2.2 TDCi ograniczone by Heko :)
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Zaciski akumulatora w kabinie samochodu

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] ales Ty upierdliwy hehe. Auto glownie stoi teraz. Podjazdy 2 km i tyle. Nie mam gdzie podladowac. Wqurza mnie zabawa z maska. Jeszcxe stal u mechanika rozladowany kilka dni jak padl alternator. Aku ma 2 lata. W zimie po weekendzie czasem sie krztusił. Ja nigdy nie mam czasu przy dziecku na zabawy z rozruchem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. . Lubie wygode Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

1% podatku na mojego syna
szynszyl jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-04-2020, 23:39   #22
Rafał A.(antek)
FORD|AUTHORIZED

Model: Mondeo 4_Focus_Focus 2_Galaxy 3
Silnik: 2.5 T_2.0 16V_1.8 16V_2.0 TDCI
Rocznik: '07_'99_'06_'07

No upierdliwy, bo sam miałem różne pomysły, i najlepszym okazał się dobry akumulator, który odpala auto nawet po 2-3 tygodniowym postoju.
Poza tym co, będziesz targał ze sobą zawsze akumulator 80Ah żeby odpalić? czy trzymał na zapas gdzieś w bagażniku? Ja po prostu technicznie tego nie widzę. W sensie, kiedy można by to twoje rozwiązanie wykorzystać. Inaczej, w jakich okolicznościach masz problemy z rozruchem.
Stary 19-04-2020, 08:16   #23
woro_woro

Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCI 163KM
Rocznik: 2011

Ja rozumiem kolegę @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] bo też mało jeżdżę, tzn często, ale krótkie odcinki. Ja mam możliwość podładować aku. Robię tak zwykle przed sezonem zimowym i 2x w ciągu zimy.
Natomiast wyciąganie do kabiny obu klem to fatalny pomysł. Wg mnie należy zarobić jakieś porządne gniazdo i wtyczkę, co zabezpieczy przed zwarciem "+" do karoserii lub odwrotnym podłączeniem biegunów. Prąd rozruchu jest N x 100A także trzeba użyć naprawdę solidnego przewodu/przewodów, biorąc pod uwagę ich długość. Myślę, że spece od car audio mogą coś zaproponować, ale nie będzie to tania impreza.
woro_woro jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-04-2020, 08:43   #24
Wektor72
ford::average

Imię: Wiktor
Model: S-Max, S-Max MK2
Silnik: 2.0 TDCI 140/163 KM, 180 KM PS
Rocznik: 2011/2012, 2017

Cytat:
Napisał szynszyl Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeszcxe stal u mechanika rozladowany kilka dni jak padl alternator
Aku po paru dniach postoju w stanie całkowitego rozładowania kwalifikuje się do wymiany, nie ważne czy ma 2, 3 czy 1 rok. Wolałbym wymienić niż bawić się w ryzykowne przeróbki.
Wektor72 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-04-2020, 10:04   #25
szynszyl

Przewalilem warunki kilku firm oferujacych autocasco ( w ttm obecne ubezpieczenie) , musialbym to w serwisie zrobic. Odpuszczam.

Stary 19-04-2020, 12:07   #26
Rafał A.(antek)
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Napisał Wektor72 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Aku po paru dniach postoju w stanie całkowitego rozładowania kwalifikuje się do wymiany
A niby czemu?

Bump:
Cytat:
Napisał szynszyl Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpuszczam
Jeśli już, to zrobił bym ew wyprowadzenie do dobrego Power Banka do odpalania, jeśli to tylko temu ma służyć. Zabezpieczone odpowiednim bezpiecznikiem, zakończone wtyczką.
Stary 19-04-2020, 12:30   #27
karel86
ford::average

Model: smax
Silnik: 2.5t
Rocznik: 2006

A takie coś?
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
karel86 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-04-2020, 14:12   #28
Rafał A.(antek)
FORD|AUTHORIZED

do power banka powinno wystarczyć
Stary 19-04-2020, 15:14   #29
szynszyl

Panowie! Widze, że niechcący wsadziłem kij w mrowisko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - w obwodzie rozruchowym, czyli w tym wypadku akumulatora, nie ma i nie bedzie bezpiecznika.
Problem jest jedynie w tym, żeby przewód o odpowiednim przekroju nie uległ uszkodzeniu na ściance grodzi. wystraczy wg mnie takie coś jak dławica. patrz zdjęcie.
Przewód spawalniczy do mojego 2.2 TDCi to jakieś 70 mm2 z zapasem, bo miękki i dobrze sie układa. A i tak dałbym go w peszla.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
sam zacisk na aku pikuś, ja mam taka kleme (ukradłęm z innego forum) - zdjęcie. łtwo zrobić oczko i wykorzystać śruby klemy.

ale słupek plusa w kabinie - nie znalazłem jeszcze nic sensownego i izolowanego. no i montaż na jakimś plastikowym elemencie w mało widocznym miejscu.

kabelki do samego powerbanka to szkoda czasu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg wymiana-akumulatora-ford-s-max-09.jpg (97.9 KB, 11 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg big_Dlawiki.jpg (79.7 KB, 8 wyświetleń)

Stary 19-04-2020, 15:31   #30
tomiik
ford::advanced

Imię: tomek
Model: mondeo mk4 kombi
Silnik: 2,0 duratec he
Rocznik: 2007

przewód 10 mm wystarczy bez problemu normalnie instalacja instalacja w aucie to max dycha a ty potrzebujesz na pobór chwilowy a nie stałe obciążenie więc całkiem inaczej to wygląda dla 2.5 mm obciążenie chwilowe to 80 amper

Bump: linka zawsze ma większe możliwości pracy od druta
a jeśli spawalniczy to jeszcze lepsze przeniesienie jest bo cięsze przewody są i podwójnie izolowane
tomiik jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania