Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 02-05-2020, 19:33   #231
Janxx
ford::amateur

Model: Mk4
Silnik: 2.o
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: Luzy elektrycznego fotela

Witam,
To mój pierwszy post więc jeżeli nie tu to przepraszam. Zabieram sie do wymiany tulejek w fotelu i pytanie jak odkręcić tego torxa z tyłu od strony zapięcia pasa bezpieczeństwa? o ustawieniu fotela wiem ale czy tą blachę od zapięcia pasa trzeba odgiąć czy odkręcić te trzy nakrętki co ją trzymają?
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg fotel.jpg (57.7 KB, 151 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez Janxx ; 02-05-2020 o 19:35
Janxx jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-05-2020, 20:19   #232
pgrob
ford::professional

Imię: Piotr
Model: Mondeo MK4 kombi ghia
Silnik: 2.0 Pb + LPG
Rocznik: 2008

Niczego nie odginasz.
pgrob jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-05-2020, 21:59   #233
rajman
ford::professional

Model: Focus MK4
Silnik: 1.5 EcoBubble
Rocznik: 2019

Przecież jak odkręcisz stelaż od sanek to ja po prostu wyjmiesz. Jedna z nakrętek jest widoczna na zdjęciu. Druga jest bliżej końca szyny.
rajman jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-05-2020, 22:39   #234
mkaminski100
ford::expert

Model: rozne
Silnik: kilka
Rocznik: za stare

Uważajcie, bo tulejki które są w sprzedaży są źle wykonane i każdy kopiuje ten sam zły projekt.

Tulejki są za grube i za wąskie..

Oryginalnie czerwona tulejka jest zaciśniętą w otworze ramy fotela a śruba która przez nią przechodzi ma kołnierz (dystans) cieńszy niż grubość tulejki po to żeby po dokręceniu śruby do ramienia regulacji mogła się ono obracać razem z ramieniem w tulejce bez użycia siły.
Zasada jest taka sama jak górny uchwyt pasa - śruba jest dokręcona do słupka ale uchwyt się luźno obraca.

Ponieważ dorobione tulejki są za grube to są ściskane między śruba a ramieniem, więc kiedy ramię się obraca to robi to razem z tulejka.
Do tego tulejka jest za wąska więc śruba nawet w nią nie wchodzi. Wg sprzedawcy należy śrubę wcisnąć, więc śruba jest wprasowana w tulejkę, czyli tym bardziej śruba rusza się z tulejka.

Wg sprzedawcy takie było założenie, ale wg mnie po prostu było źle zmierzone.
Dlaczego? Dlatego że twarda śruba wyrabia po pewnym czasie twarda ale cieniutką czerwoną tulejkę a potem miękka stal ramy fotela.
Założenie powinno być takie że twarda śruba powinna pracować w twardej stalowej tulejce a przy tym rozwiązaniu twarda tulejka dalej wyrabia miękka stal ramy fotela a trzeba pamiętać że otwór już trzeba powiększyć do 16mm więc jeśli bardziej się wyrobi to już kolejnej opcji nie ma.

Tulejki powinny mieć średnicę wewnętrzna otworu około 14.1mm, a te które kupiłem miały 13.8.
Warto, jeśli możecie zmierzyć śruby, bo jest minimalna różnica w ich średnicy.
Grubość tulejki powinna mieć max 3.5mm a moja miała chyba 3.8mm.
Można to osiągnąć przez zrobienie cieńszego kołnierza, np 0.5mm zamiast 1mm.
Ponieważ grubość ramy jest minimalnie różna to można po wciśnięciu tulejek spróbować skręcić ramię i ruszyć. Jeśli jest opór to można wyszlifować ramę z tulejka od środka aż ramię będzie się lekko ruszało.

Sent from my Pixel 3 XL using Tapatalk
mkaminski100 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-06-2020, 20:12   #235
Biały85
ford::beginner

Imię: Kamil
Model: Mondeo MKIV TITANIUM
Silnik: 2.0 Duratorq TDCi
Rocznik: 2007

Nie wiem dlaczego próbujesz na siłę zdyskredytować moje rozwiązanie?
Dziesiątki użytkowników skorzystało z mojej metody przywracania sprawności fotelowi i nie spotkałem się do tej pory z negatywna opinią.
Stwietdzam to po latach osobistej jazdy na naprawionym przy pomocy znanego wszystkim z tego wątku zestawu.
To, że masz nieco inną wizję, nie znaczy, że ta jest niewłaściwa, tym bardziej gdy montaż jak czytam nie udał się do końca...

Zestaw wysyłany był do połowy krajów Europy, w tym wielu do serwisów samochodowych i na prawdę wydźwięk był taki:
0 negatywnych opinii!

Wysłane z mojego ELE-L29 przy użyciu Tapatalka

Ostatnio edytowane przez Biały85 ; 24-06-2020 o 20:19
Biały85 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-06-2020, 21:46   #236
mkaminski100

Dlaczego dyskredytuje rozwiązanie? Ponieważ zamiast ryzykować i tracić czas dorabianiem tulejek zapłaciłem około 75 złotych za produkt który miał działać, a skończyło się poprawianiem, kolejnymi kosztami i czasem na poprawki, a sprzedawca mimo prób rozmowy wypiął się bo "innym przecież działa"
Montaż się nie udał jak piszesz, ale przy próbie założenia oryginalnych tulejek i jak widzisz kilka postów wyżej ludzie mają problem z wciśnięciem tulejki nie w ramę fotela a na śrubę, co świadczy o błędzie konstrukcji, który jak pisałem można rozwiązać minimalna modernizacją tulejek. I to jest najbardziej frustrujące, bo każdy upiera się na tym, że skoro nikt nie narzeka to działa dobrze, ale jak narzeka to pewnie nie ma racji.
To że ludzie nie narzekają nie znaczy że nie mają problemów a jak widzisz wielu w ogóle nie zmienia ustawień fotela.
Ostatnio się zastanawiałem jakie będą konsekwencje montażu tulejek i pewnie skończy się tym że część obrotu tulejka przekreci się w ramie a potem śruba będzie się odkrecala i dokręcała przy regulacji.

Pokazałem jak nie działa Twoja tulejka i jak ta sama pięknie działa po liźnięciu na tokarce, a to co ty z tym zrobisz to już twoja sprawa. Nie jestem przeciw nikomu kto chce zarobić i cieszę się że ktoś je zrobił, ale są zrobione minimalnie źle, a wystarczy minimalna modyfikacja.

Jak wiesz wszyscy kopiują twoje rozwiązanie, więc może warto je zmodyfikować i wyprzedzić konkurencję ulepszoną wersją 2.0?

Ostatnio edytowane przez mkaminski100 ; 24-06-2020 o 21:49
Stary 24-06-2020, 22:14   #237
koszka

Imię: Marcin
Model: mondeo mk4
Silnik: 2.0 Pb +LPG

A może całe te dywagacje są spowodowane błędnym montażem tulejek? Np zbyt małe rozwiercenie ramy fotela i wciskanie tulejki na siłę powoduje jej ściskanie i tym samym wciskanie śruby na siłę. U mnie patent kolegi Biały sprawdził się bezbłędnie i od kilku lat mam ciszę pod tyłkiem. Montaż też był bezproblemowy.
koszka jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-06-2020, 22:25   #238
Biały85
ford::beginner

Imię: Kamil
Model: Mondeo MKIV TITANIUM
Silnik: 2.0 Duratorq TDCi

Cytat:
Napisał koszka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A może całe te dywagacje są spowodowane błędnym montażem tulejek? Np zbyt małe rozwiercenie ramy fotela i wciskanie tulejki na siłę powoduje jej ściskanie i tym samym wciskanie śruby na siłę. U mnie patent kolegi Biały sprawdził się bezbłędnie i od kilku lat mam ciszę pod tyłkiem. Montaż też był bezproblemowy.
Dziękuję bardzo za słowa poparcia kolego Koszka :-). Również mam takie wrażenia, że montaż nie był w powyższym przypadku wykonany zgodnie z zaleceniami i z tego wynikły komplikacje .

Już miałem obawy, że ostatnia partia z tokarni była trefna i przez to opisywane problemy.
Finalnie jakość i parametry są bez zmian, więc nie widzę powodu do obaw.

Pójście w 3 dziesiąte szerzej spowoduje, że lekki luz się pojawi i już tak mega nieruchomo pod tyłkiem może nie być.

Dziękuję jednak za wszelkie podpowiedzi, gdyż nie ma rozwiązań, których nie można poprawić :-).

Biały85 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-06-2020, 22:32   #239
mkaminski100

Cytat:
Napisał koszka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie, dlatego że jeśli oglądałeś wideo które wrzuciłem to widać ewidentnie że śruba nie wchodzi w tulejkę i potwierdza to każdy łącznie z tym kto mi te tulejki sprzedal.
Zresztą od początku prowadzimy o tym dyskutuję że tulejka ma o 0.5mm za mała średnicę wewnętrzna i jest za gruba również o około 0.5mm.
Pokazałem to na wideo, przed i po.
Sprzedający (mniemam że ta sama osoba) również potwierdziła że śruba ma być wprasowana w tulejke.

Po modyfikacji która mnie kosztowała drugie tyle co tulejki wszystko pięknie pasuje i obraca się jak w oryginale.

Stary 24-06-2020, 22:37   #240
mkaminski100

Cytat:
Napisał Biały85 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dziękuję bardzo za słowa poparcia kolego Koszka :-). Również mam takie wrażenia, że montaż nie był w powyższym przypadku wykonany zgodnie z zaleceniami i z tego wynikły komplikacje .

Już miałem obawy, że ostatnia partia z tokarni była trefna i przez to opisywane problemy.
Finalnie jakość i parametry są bez zmian, więc nie widzę powodu do obaw.

Pójście w 3 dziesiąte szerzej spowoduje, że lekki luz się pojawi i już tak mega nieruchomo pod tyłkiem może nie być.

Dziękuję jednak za wszelkie podpowiedzi, gdyż nie ma rozwiązań, których nie można poprawić :-).

Jaka jest średnica wewnętrzna twojej tulejki i jej grubość?

Odpowiedz

Zasady postowania