![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 | |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 27-12-2017
Model: Focus
Silnik: 1,6
Rocznik: 2008
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#12 | |
|
ford::average
![]() Imię: Paweł
Model: Focus Mk2 FL
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2009
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Przemek
Model: Focus Mk3 sedan
Silnik: 2.0TDCi 140KM
Rocznik: 2011
|
Możesz jeszcze sprawdzić silniczek regulacji lampy pod tym kątem, czy działa on w całym zakresie i czy nie zacina się w stałym miejscu.
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 16-01-2011
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2,5T
|
Powiem ci na przykładzie ksenonów w Mondeo MK4. Cały ksenon czyli soczewka i odbłyśnik to jeden element który jest przykręcany na 3 lub 4 śruby (nie pamiętam dokładnie ile) do lampy czyli tego plastiku. Jedna lub dwie śruby miała sprężynkę. Czyli kręcąc ją zmieniało się położenie soczewki z odbłyśnikiem. Nie wiem czy u ciebie jest tak samo ale reflektor ksenonowy jest chyba wszędzie podobnie zbudowany. W swoich wymieniałem cały odbłyśnik z soczewką nad inny więc miałem to wszystko w dłoniach.
Z tym bolcem do regulacji wysokości świecenia też miałem podobną sytuację. Wyskoczył mi z mocowania. Też warto to sprawdzić. Objaw taki że kręcisz i kręcisz i nie ma końca. Ale nie wiem czy prościej (bo raczej nie taniej) będzie pojechać do serwisu. Bo wydaje mi się że można chyba ustawić świecenie ksenonów w komputerze. Ostatnio edytowane przez Pejotwroc ; 19-07-2020 o 23:01 |
|
|
|
|
|
#15 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 27-12-2017
Model: Focus
Silnik: 1,6
|
Rozwiązanie tematu okazało się banalnie proste. Okazało się, że cała soczewka z odbłyśnikiem była wypadnięta ze swoich mocowań, by to zobaczyć trzeba było całą lampe zdemontować poza auto i przewrócić "do góry nogami". Stało się to prawdopodobnie poprzez wjechanie w większą dziurę, pytanie tylko skoro wypadła raz to czy ta sytuacja się nie powtórzy ponownie ale na razie wszystko trzyma się elegancko.
W załączniku przedstawiam zdjęcie, na którym widać jak wypadnięte są zatrzaski kulkowe. Dziękuję wszystkim za zaangażowanie w temat. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
#16 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 16-01-2011
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2,5T
|
Masz ten samochód pod nowości? Wg mnie to raczej niemożliwe żeby po wjechaniu w dziurę cały środek wypadł z mocowań. Chyba że podczas tego wjechania urwało ci przy okazji koło.
|
|
|
|