Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 19-07-2020, 20:03   #11
qurek
ford::amateur

Model: Focus
Silnik: 1,6
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Świtała mijania świecą za nisko, koniec regulacji.

Cytat:
Napisał fordfocus2 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
może są z anglika?
Nie ma takiej opcji ponieważ wcześniej wszystko było ok i świeciły tak jak powinny.

qurek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-07-2020, 20:04   #12
pablo090
ford::average

Imię: Paweł
Model: Focus Mk2 FL
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2009

Cytat:
Napisał qurek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Rozbierał ktoś może lampe na czynniki pierwsze? Skoro niektórzy robią regeneracje lamp to może wiedzą czy jest możliwość podniesienia soczewki?
Miałem regenerowane reflektory w formie wysyłkowej. Pomimo tego, że były ładnie owinięte folią bąbelkową, to w transporcie odpięła się regulacja reflektora w środku. Nie można go było chyba podnieść wyżej. Nie wiem jak to nazwać, ale z odbłyśnika wyskoczył bolec/przedłużka do regulacji wysokości. Po wskoczeniu tego bolca/przedłużki na miejsce można już było regulować ustawianie świateł.
pablo090 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-07-2020, 20:32   #13
urozanin
ford::beginner

Imię: Przemek
Model: Focus Mk3 sedan
Silnik: 2.0TDCi 140KM
Rocznik: 2011

Możesz jeszcze sprawdzić silniczek regulacji lampy pod tym kątem, czy działa on w całym zakresie i czy nie zacina się w stałym miejscu.
urozanin jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-07-2020, 22:41   #14
Pejotwroc
ford::advanced

Model: Mondeo MK4
Silnik: 2,5T

Powiem ci na przykładzie ksenonów w Mondeo MK4. Cały ksenon czyli soczewka i odbłyśnik to jeden element który jest przykręcany na 3 lub 4 śruby (nie pamiętam dokładnie ile) do lampy czyli tego plastiku. Jedna lub dwie śruby miała sprężynkę. Czyli kręcąc ją zmieniało się położenie soczewki z odbłyśnikiem. Nie wiem czy u ciebie jest tak samo ale reflektor ksenonowy jest chyba wszędzie podobnie zbudowany. W swoich wymieniałem cały odbłyśnik z soczewką nad inny więc miałem to wszystko w dłoniach.
Z tym bolcem do regulacji wysokości świecenia też miałem podobną sytuację. Wyskoczył mi z mocowania. Też warto to sprawdzić. Objaw taki że kręcisz i kręcisz i nie ma końca.
Ale nie wiem czy prościej (bo raczej nie taniej) będzie pojechać do serwisu. Bo wydaje mi się że można chyba ustawić świecenie ksenonów w komputerze.

Ostatnio edytowane przez Pejotwroc ; 19-07-2020 o 23:01
Pejotwroc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-07-2020, 17:53   #15
qurek
ford::amateur

Model: Focus
Silnik: 1,6

Rozwiązanie tematu okazało się banalnie proste. Okazało się, że cała soczewka z odbłyśnikiem była wypadnięta ze swoich mocowań, by to zobaczyć trzeba było całą lampe zdemontować poza auto i przewrócić "do góry nogami". Stało się to prawdopodobnie poprzez wjechanie w większą dziurę, pytanie tylko skoro wypadła raz to czy ta sytuacja się nie powtórzy ponownie ale na razie wszystko trzyma się elegancko.

W załączniku przedstawiam zdjęcie, na którym widać jak wypadnięte są zatrzaski kulkowe.

Dziękuję wszystkim za zaangażowanie w temat.
Pozdrawiam.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg IMG_20200720_165300.jpg (85.7 KB, 41 wyświetleń)
qurek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-07-2020, 21:58   #16
Pejotwroc
ford::advanced

Model: Mondeo MK4
Silnik: 2,5T

Masz ten samochód pod nowości? Wg mnie to raczej niemożliwe żeby po wjechaniu w dziurę cały środek wypadł z mocowań. Chyba że podczas tego wjechania urwało ci przy okazji koło.
Pejotwroc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania