Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 14-08-2020, 15:53   #31
kaan1
ford::expert

Imię: Andrzej
Model: MK5
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Hak holowniczy/platforma rowerowa Thule a czujniki parkowania

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
J
Z tego właśnie powodu wszyscy zwykle doradzają - montować fabryczny hak z modułem TRM - i wtedy wszystko działa jak powinno!
Człowiek chciał to zrobić porządnie w ASO przy kupnie nowego auta z gwarancją, ale sprzedawca chyba nie stanął na wysokośći zadania. Powinni mu byli wytłumaczyć i doradzić jakie są możliwości i konsekwencje - przy okazji pewnie i sprzedaliby więcej. Przecież nie każdy kupujący jest ekspertem i rozumie wszystkie niuanse. Po to są "doradcy klienta". Tak przynajmniej wnioskuję z wymiany zdań. Samo stwierdzenie "Trzeba było to zweryfikować przed zakupem" daje dużo do myślenia - aby Kowalski "zweryfikował" to musiałby znać szczegóły rozwiązań technicznych

A miałem podobną sytuację z alarmem gdy na siłe namawiali mnie na instalację w ASO (pewnie mają dodatkowy na tym zarobek). A ja się uparłem na oryginalny. Jak potem się okazało miało to spore znaczenie. Czy tu aby sprzedawca, też nie namawiał do założenia haka po zakupie, w salonie?

Może da się ugodowo, względnie ze wsparciem importera wymienić to na model w pełni funkcjonalny, nawet za dopłatą. W końcu mówimy o wyposażeniu nowo kupowanego auta.

Ostatnio edytowane przez kaan1 ; 14-08-2020 o 16:08
kaan1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-08-2020, 18:02   #32
tombalt
ford::professional

Imię: Tomasz
Model: S-MAX ST / Focus Active, wnętrze Vignale
Silnik: 2.0 TwinTurbo/1.5 EB
Rocznik: 2020/2020

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeśli nie ma modułu TRM (modułu haka), to zmiana konfiguracji zgodnie z sugestią Kolegi @tombalt jedynie spowoduje błędy!
Nie musi mieć modułu haka TRM. Zostało to już wyjaśnione w moim wątku. Dla przypomnienia i wyjaśnienia kluczowych informacji ...

Cytat:
Napisał jaceks Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
zasada jest taka, że nie ma reguły. część modułów dedykowanych Brink i Westfalia potrafi odłączać czujniki parkowania, a część nie. Dlatego dla asekuracji piszą, że czujniki odłączane guzikiem na desce. Nie dotyczy to Transitów, tam akcesoryjny moduł nigdy nie odłączy czujników. fabryczny hak ma jedną niepodważalną zaletę: "system stabilizacji toru jazdy z przyczepą" którego nie uruchomi żaden akcesoryjny moduł

Cytat:
Napisał Rafał A.(antek) w dedykowanej wiązce haka westfali , a o takiej pisze @tombalt wszystko jest , podłączasz kostki , konfigurujesz i p-mg. wraz z PDC tył są wyłączane po podpięciu przyczepy - Sprawdzone i to w nie jednym s-maxie po 2015-

Modułem gadającym po CAN jest moduł Westfalii. Ja nie mam błędów po wpisach do rejestrów i jak mniemam kolega również mieć nie będzie - zakładam że Westfalia nie zmienia specyfikacji swoich gotowych modułów, jeśli działają prawidłowo.

Różnice są na 100% dzwie:
W dokładanym module westfalii najprawdopodobniej brak "systemu stabilizacji toru jazdy z przyczepą", oraz ten moduł nie jest widoczny przez Forscan
Stary 15-08-2020, 10:07   #33
rafajaku
ford::beginner

Imię: Rafał
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 EcoBlue 150 KM
Rocznik: 2019

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] : Jeśli będę coś z tym robił, to właśnie dlatego, żeby mieć ten system stabilizacji toru jazdy przyczepy. W związku z tym jedyna opcja to zmiana modułu na oryginalny.

Czy wystarczy sam moduł, czy potrzebuję całej oryginalnej wiązki?

Katalog akcesoriów Ford do mojego samochodu wskazuje możliwość instalacji haka odłączanego (nr części 2 368 475) z informacją "Umożliwia aktywację systemu stabilizacji jazdy przyczepy".

Do montażu potrzeba:
1) Zestaw złącze 13 stykowe (2 393 062)
2) Moduł haka przyczepy (2 270 699)

Czy jeśli podmienię moduł (czy trzeba całą wiązkę?) Westfalia na te wskazane w katalogu Forda, to wszystko będzie jak w przypadku haka fabrycznego (w jednym ze sklepów sprzedających haki powiedzieli mi, że hak i wiązka to dwie niezależne rzeczy)?

Na koniec jeszcze słowo wyjaśnienia:

@ kaan1 : Tekst o "sprawdzeniu przed zakupem" usłyszałem na infolinii Westfalia. ASO pomimo "drobnego spięcia" w tej chwili jest w porządku. Mogę zarzucić im tylko tyle, że nie poinformowali mnie o tym wszystkim przed zakupem haka (samochód kupiłem z placu, więc montaż po zakupie był jedyną opcją). I to nie w tym jednym konkretnym ASO, ale w kilku (porównywałem oferty w kilku ASO w Warszawie i w innych miastach). W każdym przypadku od początku była mowa tylko o dwóch opcjach: Brink i Westfalia. Nikt się nie zająknął nawet o opcji oryginalny hak Forda. Nikt nie zapytał: czy chce Pan dobrze, czy taniej?

Początkowo miałem wziąć Brink. Zamówiłem go w ASO, ale po dwóch tygodniach okazało się, że Brink ma opóźnienia w produkcji i może będzie za 3 miesiące. Potwierdził to dystrybutor Brink w Polsce. Z Westfalią podobnie. W związku z tym, że zależało mi na czasie, to sam wyszukałem zestaw Westfalii i kupiłem. W ASO był tylko montaż. Początkowo nie chcieli zgodzić się na taki układ, ale przystali na to, ponieważ oni sami nie mogli załatwić tego tak szybko.

Teraz widzę, że mój błąd polegał na tym, że wcześniej nie zdoktoryzowałem się z tego tematu na tym forum. Praktycznie wszystko co teraz wiem dowiedziałem się tutaj. Dziękuję wszystkim za pomoc!

Ostatnio edytowane przez rafajaku ; 15-08-2020 o 10:11
rafajaku jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-08-2020, 10:49   #34
lsulima
FCP member

Imię: Łukasz
Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCI

Moduł napewno, co do wiązki tez bym wziął ją oryginalną, wtyczki obecnej wiązki pewnie nie będą pasowały. Ale przed zakupem sprawdziłbym czy aktywacja coś wnosi. Nic tym eksperymentem się nie traci.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
lsulima jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-08-2020, 15:34   #35
jg113
ford::amateur

Imię: Jacek
Model: mondeo mk5
Rocznik: 2015

Cześć,
Dorzucę trochę info od siebie. W weekend zamontowałem hak elektryczny do MK5 kombi 2015. Co ciekawe hak zadziałał bez programowania forscanem. Działały światła, otwieranie i zamykanie haka, sygnalizacja dźwiękowa. Tylko czujniki PDC alarmowały widząc platformę na rowery i nic się nie pojawiało na wyświetlaczach. Po konfiguracji modułów jak opisano wcześniej w tym wątku wszystko jest jak należy. Screeny zalączone poniżej
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg trailer connected.jpg (94.1 KB, 118 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg Park pilot disabled.jpg (76.3 KB, 111 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg trailer PDC.jpg (95.0 KB, 114 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg trailer disconnected.jpg (90.9 KB, 101 wyświetleń)
jg113 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-08-2020, 15:59   #36
kaan1
ford::expert

Imię: Andrzej
Model: MK5
Silnik: 180 KM

Cytat:
Napisał jg113 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cześć,
Dorzucę trochę info od siebie. W weekend zamontowałem hak elektryczny do MK5 kombi 2015. Co ciekawe hak zadziałał bez programowania forscanem. Działały światła, otwieranie i zamykanie haka, sygnalizacja dźwiękowa. Tylko czujniki PDC alarmowały widząc platformę na rowery i nic się nie pojawiało na wyświetlaczach. Po konfiguracji modułów jak opisano wcześniej w tym wątku wszystko jest jak należy. Screeny zalączone poniżej
Jaki hak montowałeś i gdzie (ASO)? Z jakim kosztem trzeba się liczyć?
kaan1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-08-2020, 16:16   #37
jg113

Hak bosal, kupiłem używany z dwoma modułami za 980 zł, w serwisie wiązka nr 2116893 kompletna z głośnikiem, przyciskiem, instrukcją 670 przed rabatem. Montowałem i programowałem samodzielnie (Wrocław). Wyszło lepiej niż w ASO, mniejsze wycięcia w zderzaku, praktycznie niewidoczne z zewnątrz.
Stary 17-08-2020, 19:14   #38
tombalt
ford::professional

Imię: Tomasz
Model: S-MAX ST / Focus Active, wnętrze Vignale
Silnik: 2.0 TwinTurbo/1.5 EB
Rocznik: 2020/2020

A te komunikaty za IPC to skutek włączania i wyłączania wtyku przyczepy na włączonym zasilaniu auta?
Stary 17-08-2020, 20:02   #39
jg113

Dokładnie tak, włączanie i wyłączanie wtyku na zasilaniu
Stary 17-08-2020, 23:11   #40
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał jg113 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dokładnie tak...
Te komunikaty pojawią się także jeśli przyczepę "zapniemy" wcześniej a potem włączymy zapłon. Nie musi to być robione z włączonym zapłonem...
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania