Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 18-12-2020, 16:31   #21
Sebix997
ford::amateur

Model: Mondeo
Silnik: 2.0
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Czujniki parkowania - zmienił się dźwięk czujników dlaczego ?

Miałem to samo gdy naladowanie akumulatora spadało do małej wartości. Domyślam sie, ze to oszczędzanie energii i uruchamianie dźwięków przez brzeczyk zamiast całego systemu audio.

Sebix997 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-12-2020, 16:43   #22
kaan1
ford::expert

Imię: Andrzej
Model: MK5
Silnik: 180 KM

A u mnie losowość, od czasu do czasu. Z reguły problem pojawia się po krótszej przerwie w jeździe - ale w sumie bardzo rzadko. Jak był nowiutki i akumulator świeżutki, teraz pojawia się, niezależnie od poziomu naładowania baterii. Nie zauważyłem korelacji z programowaniem APIM. Teraz praktycznie nic nie robię i od czasu do czasu zaniknie - do momentu "odpoczęcia auta". Dla mnie to jakiś 'bug' programowy. Tak jakby software APIM głupiał i wtedy rolę sygnalizacji dźwiękowej przejmuje IPC - stąd ten brzęczyk, do momentu aż dłuższy brak zasilania spowoduje reset modułów.
kaan1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-12-2020, 17:13   #23
p.saw
ford::professional

Imię: Przemek
Model: Mondeo MK5 FL Titanium
Silnik: 2.0 A8 EcoBlue 190KM
Rocznik: 2019, I rej. 2020

Mam nowy samochód (nowy akumulator), ASS działa a dźwięk czujników zmienił się łącznie 4 razy. Pierwszy raz po miesiącu eksploatacji.
Słaby akumulator... ? Chyba jednak nie.
p.saw jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-12-2020, 20:11   #24
bobasxx
ford::amateur

Imię: Krzysztof
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2015

No to może przy wymianie akumulatora, coś się zresetowało i teraz działa tak jak powinno Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
bobasxx jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-12-2020, 22:23   #25
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał kaan1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
... Tak jakby software APIM głupiał i wtedy rolę sygnalizacji dźwiękowej przejmuje IPC...
APIM nie ma tu nic do roboty... Jest niewinny! Dźwięk czujników generuje ACM (radio) "bez niczyjej pomocy" (nie licząc PDC oczywiście)...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 19-12-2020, 07:18   #26
kaan1

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
APIM nie ma tu nic do roboty... Jest niewinny! Dźwięk czujników generuje ACM (radio) "bez niczyjej pomocy" (nie licząc PDC oczywiście)...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Miałem na myśli ogólnie moduł Synca z którego steruje się radiem, klimą itd.- to coś co w nim siedzi i tą sygnalizację generuje. Domyślam się że moduł odpowiedzialny za sterowanie czujnikami (zgaduję - BCM?) w jakiś sposób komunikuje sie z innymi (czyli to będzie ACM lub IPC) wysyłając im informacje dt. dźwięków. I tutaj zapewne komunikacja szwankuje - sygnał do modułu ACM pewnie nie trafia i wtedy (zakładam, że tak jest domyślnie) sygnał idzie z IPC. O ile dobrze pamiętam to w którymś rejestrze (chyba IPC) definiuje się gdzie mają iść dźwięki komunkatów / ostrzegawcze - przełącza się między IPC i APIM/ACM. Można to zmienić. Raz chyba nawet robiłem reset Forscanem i od razu przywróciło komunikację. Jeśli nie ma komunikacji między IPC i ACM to z default dźwięki te ida z IPC. A cały ten problem wynika z tego, że czasami komunikacja się "nie zainicjuje / ustawi" i dopiero przerwa w zasilaniu powoduje reset i wznowienie komunikacji. Dobrze kombinuję?

Ostatnio edytowane przez kaan1 ; 19-12-2020 o 07:23
Stary 19-12-2020, 09:04   #27
tedi_k
FCP member

Cytat:
Napisał kaan1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
.... kombinuję?
Czy "dobrze" to wątpię ale, że "KOMBINUJĘ" to "pełna zgodność"...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zostaw tego niewinnego APIM w spokoju. Nic mu do dźwięku czujników...

Moduł PAM (czujników - w MK5 będący elementem - oddzielnym - modułu BCM) wysyła "w sieć" info o "pipaniu" - i też kończy na tym swoją rolę. W ogóle "nie zawraca sobie głowy" czy ktokolwiek "pipa" czy nie...

Info o tym, że trzeba "pipać" odbierają ACM (radio) i IPC (licznik). Jakoś tam między sobą uzgadniają "kto ma pipać" - przy czym licznik jest "nadrzędny" i m.in. sprawdza, czy np. ACM "istnieje", "bobrze się czuje", "ma w ogóle jakieś głośniki" i co tam jeszcze...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Najwyraźniej z tego sprawdzenia wychodzi, że ACM "jakiś taki podejrzany, że na kacu" i IPC postanawia "pipać we własnym zakresie".
Konstrukcja algorytmu weryfikacji "sprawności ACM" przez IPC jest słodką tajemnicą projektantów i programistów pracujących dla FoMoco - a efekt jaki jest - CZASEM SŁYCHAĆ...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 19-12-2020, 10:45   #28
kaan1

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zostaw tego niewinnego APIM w spokoju. Nic mu do dźwięku czujników...
A gdzie jest fizycznie ulokowany ten ACM, a gdzie APIM? Wydawało mi się, że obydwa są w ogólnie zwanym Syncu.

Ostatnio edytowane przez kaan1 ; 19-12-2020 o 10:47
Stary 19-12-2020, 11:58   #29
Hansolo

Imię: Radosław
Model: Mondeo MKV AWD, Peżot 308 T9 ON
Silnik: 180 + wirus
Rocznik: 2018

W moim jak zmienia się dźwięk to zawsze czujniki parkowania, pasy i inne komunikaty.
Stary 19-12-2020, 12:13   #30
tedi_k
FCP member

Cytat:
... że obydwa są w ogólnie zwanym Syncu.
Nie wiem co to jest "ogólnie zwany" - choć wiem co to jest Sync3...
Sync3 - ekran + APIM ("właściwy" Sync3). APIM jest przykręcony do ekranu 3 śrubami. Tworzą pewną całość - dość często tak są przedawane na allegro, choć to są osobne części (w katalogach Forda).
ACM to radio - czyli "metalowe pudełko" ze slotem CD (jak jeszcze CD było montowane...).
ACM i APIM to zupełnie odrębne urządzenia. ACM nijak nie jest związany z APIM czy Sync3 ogólniej...
Odpowiedz

Zasady postowania