![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#81 | |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 13-10-2020
Model: Mondeo mk5 kombi, Focus mk2 3d
Silnik: M-1,6 TDCi, F-1,6B
Rocznik: M-2015, F-2004
|
Cytat:
Nie wdając się w dyskusje podpowiem jaka jest u mnie sytuacja. Szyba przód nie grzała. Odpowiedni (zaufany) człowiek sprawdził szyba ma przejście, bezpieczniki całe brak zasilania na złączu pod podszybiem z prawej strony. Sprawdził komputerem okazało się że akumulator jest od nowości i samochód sobie przeliczył jego żywotność na konieczną do wymiany. Wniosek - akumulator do wymiany - PO mimo iż auto odpala bez problemu. Znajomy wykasował pamięć akumulatora (ładowania) dając znać że niby aku jest wymieniony. Na chwilę obecną szyba działa ale nie wiadomo jak długo, kiedy znów ją zablokuje. Ale w tedy już będę miał pewność że to aku. Mam nadzieje że pomogłem Pozdrawiam P.S. Mam zdezaktywowany start/stop Ostatnio edytowane przez Siarra ; 04-01-2021 o 14:32 |
|
|
|
|
|
|
#82 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 2.0TDCI PS 209 by HEKO
Rocznik: 2017
|
NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW , A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM
Napisałeś bzdury bo nie istnieje coś takiego,cytuję-wykasowanie pamięć akumulatora (ładowania) dając znać że niby aku jest wymieniony. Twój zaufany człowiek najprawdopodobniej nie ma pojęcia co namieszał w BMS skoro tak o tym mówi.Jest tu obszerna wiedza na temat inteligentnego układu ładowania i zmian akumulotorów.Opcja szukaj na przyszłość. Ostatnio edytowane przez SRS ; 04-01-2021 o 15:21 |
|
|
|
|
|
#83 |
|
|
drogi kolego i właśnie dla tego nie nawidzę udzielać się na forum bo trafiają się tacy oto ludzie.
Po wymianie akumulatora jest kasowany czujnik który znajduje się na klemie minusowej. Reset BMS jest to nawet na youtube.... Pisząc kasowanie pamięci napisałem to prostym językiem dla prostego użytkownika. Dziękuję za uwagę i jednak pozostaje w milczeniu Dodatkowo w tym oto forum w postach z 2019 roku pod tytułem "[Mondeo 2014- ] Reset BMS - nowy akumulator " - na pierwszej stronie użytkownicy piszą o tym iż samochód pokazuje bardzo mały % akumulatora a auto i tak odpala i wspominają o resecie po wymianie akumulatora boszzze za jakimi ludźmi trzeba żyć serdecznie pozdrawiam "expertów" Ostatnio edytowane przez Siarra ; 04-01-2021 o 15:50 |
|
|
|
|
|
#84 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2015
|
Tylko pozostaje jedno ale,skoro masz permanentnie programowo wyłączony SS to oznacza ,że także masz "wyprogramowany" BMS...
Moje mody w mk5:Elektryczna klapa +"machanie nogą",BLIS,Webasto,Kamera tylna i przednia,Aktywne Zawieszenie,Active Park Assist,Premium Sound,ACC,Sync1->Sync2->Sync3,Fotele grzane/wentylowane z masażem,Elektryczna kolumna kierownicza,Active Noise Control |
|
|
|
|
|
#85 |
|
|
drogi mm32
jest to bardzo możliwe i również się z tym zgadzam. podejrzewam że po wyłączeniu start/stop powinien być od razu zrobiony ten reset aby auto zmieniło strategie ładowania. na chwilę obecną szyba działa od 2 tygodni dzień w dzień. moja wypowiedz miała formę prostej podpowiedzi ale widzę że nie warto się udzielać pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#86 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
|
Spokojnie, nie atakuję Cię tylko próbuję zrozumieć co i jak.
Napisz proszę,czy w tym samym czasie albo jaka była kolejność wyłączenia start/stop'u i resetu BMS.
Moje mody w mk5:Elektryczna klapa +"machanie nogą",BLIS,Webasto,Kamera tylna i przednia,Aktywne Zawieszenie,Active Park Assist,Premium Sound,ACC,Sync1->Sync2->Sync3,Fotele grzane/wentylowane z masażem,Elektryczna kolumna kierownicza,Active Noise Control |
|
|
|
|
|
#87 |
|
|
nie jestem nerwowy normalna rozmowa zawsze doprowadzi do porozumienia.
wiec szybko historia w Październiku po zakupie i ogarnęciu pakietu startowego w mondeo mk5 1,6TDCi pojechałem do człowieka który w Gdyni zajmuje się fordami. Wgrał mi najnowszy soft zegarów, zmienił światłą klapy tył żeby paliły ze stopem, parę dodatkowych aktualizacji oraz wyłączył start stop. auto sprawuje się super jeździ zapala. Grudzień - Pierwsze mrozy stwierdzam że nie działa szyba przód. podjechałem, sprawdza szybę, sprawdza złącza i instalacje - brak zasilania na kostkach w podszybiu. podłączył tester i w parametrach odczytał że samochód widzi mój akumulator jako 5 letni. czyli ma zmienioną strategie ładowania jak dla starego akumulatora. po resecie czujnika szyba od razu zadziałała i działa do dziś. dla tego podpowiadam takie rozwiązanie - może komuś pomoże być może samochód ogranicza zbyt duże pobory prądu w celu dbania o akumulator - a ingerencja w oprogramowanie SS nie resetuje / zmienia wszystkich parametrów i samemu trzeba o tym pamiętać pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#88 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
|
Wniosek z tego taki,że jesli ktoś ma słaby akumulator który i tak jest do wymiany,to może warto zamiast kupować od razu nowy akumulator po prostu zresetować BMS,może pomoże a jak nie to i tak wymiana na nowy.
Ciekawe tylko jaki w tym wszystkim ma udział programowe wyłączenie start/stop'u.
|
|
|
|
|
#89 |
|
|
mój wniosek na temat akumulatora.
spróbować i zaoszczędzić za oryginalny akumulator 600+ zł - zawsze warto tym bardziej że oszustów jest dużo i nagadają właścicielowi bzdur a sami tylko wcisną "enter". ja tak samo stwierdziłem do puki działa to nie wymieniam. Jaki udział ...hmmmm.... myślę że żaden. Jedynie dla mnie i dla każdego czytającego forum nasuwa się myśl - "wyłączę start/stop to akumulator mi dłużej podziała" - możliwe że dłużej ale i tak steruje nim samochód. Mnie osobiści funkcja SS bardzo wnerwia i dla tego to wyłączyłem. |
|
|
|
|
|
#90 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 2.0TDCI PS 209 by HEKO
Rocznik: 2017
|
Nie chciałem Cię urazić ale,moim zdaniem nie tędy droga, upośledzenie BMS jakim jest wyłączenie start-stop ,oraz jego reset to nie droga do działania akumulatora na wiele lat.Dzisiejsze aku. żyje po prostu max. 5 lat niezależnie jak jest użytkowane i jak jest ładowane-taki produkt.Można go wyłączyć przez ustawienia BMS lub mechanicznie ale to niczego nie zmieni, wiem to z autopsji w innych samochodach.Np w 6 letnim Focusie mk2 padł aku. po 6 latach na amen a tam nie było takiego zaawansowanego układu kontroli ładowania.
|
|
|
|
![]() |
|
| Tagi |
| mondeo mk5 , ogrzewanie , przednia szyba |
|
|