Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 07-12-2021, 13:20   #341
klocolus
ford::professional

Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017
Domyślnie Odp: benzyna 2l Klapki na kolektorze powietrza

Cytat:
Napisał OTTO Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie chcę Was martwić ale w mk4 jest jeszcze drugi komplet klapek, na dole kolektora. Ich już chyba nie da się usunąć.
Cytat:
Napisał Gienek88 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie da się ich usunąć, ale z tego co zaobserwowałem to one dawkują 'powietrze' tylko z odpowietrznika skrzyni korbowej, który jest podłączony na samym dole kolektora, a drugi rząd klapek jest mniej więcej w połowie. Tak więc nie powinny mieć wpływu na pracę silnika. One również zamykają się od razu po odpaleniu silnika.
Nawet nie wskazane. Ten drugi komplet klap to jest wg informacji Forda IMRC czyli zmienna długość dolotu, akurat potrzebna rzecz aby osiągnąć większy moment od dołu i niższe spalanie przy niskich obrotach/obciążeniach. Pewnie są zamknięte do 3-4tys.obr a potem się otwierają. Stosowane w wielu autach z powodzeniem z wymiernym efektem.

Cytat:
Napisał Gienek88 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a ponownie otwierają podobno po 3tys obrotów (tak pisał jeden z forumowiczów). Mi się samochód dusił właśnie na niskich obrotach i teraz jest super.
Wydaje mi się że powinno być wcześniej w szczególności pod obciążeniem. Jak tam się luz zrobi to mogą poważnie zaburzać planowany przepływ. Teraz silnikowi na pewno łatwiej zasysać świeże powietrze bez nich choć z drugiej strony na niskich obrotach kontrolowane "przytkanie" dolotu zazwyczaj poprawia moment i spalanie (choć w przypadku klap wirowych różnice są często znikome, większość producentów zrezygnowało na rzecz właśnie IMRC i zmiennych faz rozrządu).

A ogólnie całość trzeba by porównywać jak jest sprawna, bez hamowni i strojenia to ciężko cokolwiek powiedzieć (fabrycznie sterownik jest ustawiony tylko i wyłącznie pod emisję spalin a nie pod maksymalną moc/moment czy też najniższe spalanie). Ciekawie jakby wypadł 2.0 z kolektorem od 2.3, wygląda na to że poprawiłby przepływy.

Ostatnio edytowane przez klocolus ; 07-12-2021 o 13:41
klocolus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-12-2021, 13:45   #342
OTTO
ford::average

Imię: Tomek
Model: Peugeot 508 sw
Silnik: 2,0 HDi
Rocznik: 2013

To może wrzucę schemat kolektora w mk4.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Fajnie gdyby producenci odeszli od klap wirowych, póki co nie zmieniam auta bo ja ich nie mam.
Stary 07-12-2021, 14:22   #343
Parch
ford::expert

Imię: Rafał
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2010

Ten rysunek to niecałe 10 postów wyżej był wklejany. Po raz kolejny już w tym temacie.

BTW. Mój DURATEC 2.0 (FL) ma 240k km najechane i dopiero teraz zaczynają głośniej pracować klapki. Po takim przelocie (z szacunku dla motoryzacji i z wdzięczności za dotychczasową bezproblemową eksploatację auta) nie mam żadnych obiekcji żeby silnikowi zafundować nowy kolektor ssący. Stać mnie na wyłożenie 4k PLN (planuję na wiosnę przyszłego roku) i nie będę wymyślał jakichś mniej lub bardziej dziwnych powodów, żeby takiego wydatku nie ponieść, licząc na kolejne bezproblemowo przejechane trasy i połykane kilometry.

IMHO usuwanie klapek to idealny przykład "januszowego" działania. Podobnie jak sztukowanie (bypassy) wężyków paliwa (osobny temat "rzeka" na FCP). Podobnie jak lutowanie kabli wprost do upalonych pinów złącza przy pompie paliwa. Podobnie jak zaślepianie EGR.
Trzeba się czasem zwyczajnie pogodzić z faktem, że niektóre części ulegają "zmęczeniu" i wymagają wymiany. Jeszcze bym mógł zrozumieć takie "druciarstwo" i "trytytkarstwo", gdyby ww. przykładowe części psuły się po kilku tysiącach kilometrów. A tu mowa w większości o przebiegach aut ~150k km.
Parch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-12-2021, 19:56   #344
Gienek88

Imię: Gienek
Model: MkIV Titanium X
Silnik: 2.0 145km + LPG
Rocznik: 2008

Nowy kolektor kosztuje 700 w zamienniku i coś koło 1.5k oryginał, a nie 4k PLN, no ale jeśli chcesz wydać więcej "bo cię stać" to twoja brocha. Ja mam na co kasę wydawać i jak mam wybór czy kupować klapki wirowe za ponad 300zł czy je wywalić, długo się nie zastanawiałem. Tym bardziej, że nie jestem pierwszą osobą, która to zrobiła i nie zaobserwowano żadnych minusów.
Zaślepienie EGR czy sztukowanie węży jest faktycznie słabe. Ale jeśli chodzi o pompę paliwa to się z tobą nie zgodzę, bo jeśli pompa jest sprawna, a tylko wtyczka się wypaliła to po co ją wymieniać, tym bardziej że cena nie jest najniższa - 600 zamiennik, a ponad 1000 oryginał.
Tak więc nie oceniaj, a tym bardziej nie ubliżaj innym. Każdy robi to, "na co go stać".
Gienek88 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-12-2021, 20:29   #345
OTTO

Z tym EGR em to też bym się kłócił są modele wyjątkowo felerne i często się psują a kosztują i blisko 1000 zł.
Zresztą EGR więcej szkodzi niż daje dobrego - moim zdaniem.
Może i kiedyś EGR odejdzie do lamusa, podobnie jak silniczek krokowy.
Stary 07-12-2021, 23:05   #346
Parch

Cytat:
coś koło 1.5k oryginał
Masz jakiś namiar? Tym chętniej kupię nowy. Od ręki. Niech leży i czeka na wiosnę.
Cytat:
Każdy robi to, "na co go stać"
Jasne. Mnie stać na kupno nowych oryginalnych albo co najmniej markowych części raz na kilka lat. Wymieniam i mam spokój. Nie dorabiam potem ideologii, jakie to kapki wirowe, czy egr, czy katalizator to samo zło. No i nie muszę się potem posiłkować sloganem "Ford guano wart".
Tyle z mojej strony. Jeśli swoim śwatopoglądem uraziłem czytających, to przykro mi.
Stary 08-12-2021, 01:38   #347
klocolus
ford::professional

Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017

Cytat:
Napisał Parch Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stać mnie na wyłożenie 4k PLN (planuję na wiosnę przyszłego roku) i nie będę wymyślał jakichś mniej lub bardziej dziwnych powodów, żeby takiego wydatku nie ponieść, licząc na kolejne bezproblemowo przejechane trasy i połykane kilometry.

IMHO usuwanie klapek to idealny przykład "januszowego" działania. Podobnie jak sztukowanie (bypassy) wężyków paliwa (osobny temat "rzeka" na FCP). Podobnie jak lutowanie kabli wprost do upalonych pinów złącza przy pompie paliwa. Podobnie jak zaślepianie EGR.
Trzeba się czasem zwyczajnie pogodzić z faktem, że niektóre części ulegają "zmęczeniu" i wymagają wymiany. Jeszcze bym mógł zrozumieć takie "druciarstwo" i "trytytkarstwo", gdyby ww. przykładowe części psuły się po kilku tysiącach kilometrów. A tu mowa w większości o przebiegach aut ~150k km.
Fajnie, że się chwalisz swoim stanem posiadania nie wiem tylko czy się śmiać czy płakać.

Oczywiście zawsze można przestać myśleć i pojechać do ASO na wymianę, na pewno jeszcze sporo rzeczy znajdą do wymiany w dwunastoletnim fordzie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Na szczęście jest jeszcze sporo osób, które potrafią pomyśleć i naprawić co trzeba. Ekonomicznie, ekologicznie i mają jeszcze przyjemność z możliwości rozwiązania samemu problemu. No może oprócz wężyków paliwowych, bo tu jak ktoś nie wie i zrobi ze złych materiałów czy nie zabezpieczy to może być problem. Ale jak dobrze zrobi to też czemu nie. Różnica między prawidłową naprawą w sposób nie przewidziany przez producenta a "Januszostwem" czy "druciarstwem" to mniej więcej jak pospawanie miski olejowej TIGiem przez profesjonalistę a poklejenie jej na poxilinę bez zdejmowania. Piny w pompie można na prawdę dobrze naprawić, po co przepłacać i jeszcze produkować odpady? Tylko nie chodzi tu o polutowanie bez przygotowania i zabezpieczenia później (bo to rzeczywiście druciarstwo) tylko porządnie wykonaną robotę z izolacją od wilgoci i wibracji. Wystarczy pomyśleć a wielu osobom sprawia to przyjemność.

Cytat:
jeśli chcesz wydać więcej "bo cię stać" to twoja brocha. Ja mam na co kasę wydawać i jak mam wybór czy kupować klapki wirowe za ponad 300zł czy je wywalić, długo się nie zastanawiałem. Tym bardziej, że nie jestem pierwszą osobą, która to zrobiła i nie zaobserwowano żadnych minusów.
Dokładnie, zawsze znajdzie się ktoś kto chętnie zajrzy do portfela innym Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jak dla mnie wydawanie 4K za kolektor tylko przez klapki o wątpliwym działaniu to czysta głupota. Co innego te dolne od IMRC, tutaj można by się zastanowić nad naprawą lub wymianą nawet kolektora jeżeli nie ma tam dostępu bo ich działanie ma realny wpływ na pracę silnika czy spalanie. Np. w oplu były te same silniki z klapkami wirowymi i bez klap wirowych, wypuszczane na różne rynki czy po prostu rezygnowano w danym roczniku i co? Tak samo jeżdżą. Ich brak w teorii może trochę zubożyć mieszankę (ale niekoniecznie bo może z nimi właśnie do silnika wchodzi więcej powietrza na najniższych obrotach) ale przy takim obrotach i obciążeniu jakie one pracują to nie ma nawet co rozważać możliwości uszkodzenia czegokolwiek. Co najwyżej na luzie czy w zakresie obstawiam 1000-2000 obr. może minimalnie wzrosnąć spalanie/spaść moment nic więcej. W teorii najlepiej byłoby wystroić silnik po wyrzuceniu takich klap ale zapewne ECU też się trochę dostosuje do sytuacji.

Ostatnio edytowane przez klocolus ; 08-12-2021 o 01:40
klocolus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-12-2021, 06:16   #348
OTTO

Parch.
Raz na parę lat powinno Cię być stać na kupno nowego auta ��
Stary 08-12-2021, 08:55   #349
Parch

Cytat:
Napisał klocolus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Fajnie, że się chwalisz swoim stanem posiadania
Nadinterpretacja. Napisałem tylko, że stać mnie na zakup nowego kolektora.
Cytat:
Napisał klocolus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dokładnie, zawsze znajdzie się ktoś kto chętnie zajrzy do portfela innym
Nadinterpretacja. Nikomu nie zaglądam do portfela.
Cytat:
Na szczęście jest jeszcze sporo osób, które potrafią pomyśleć i naprawić co trzeba.
Wywalenie klapek nie jest żadną naprawą. Gdyby @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] wstawił nowe klapki (są przecież zestawy naprawcze), to pełen szacunek za "pomyślenie i naprawienie".
Cytat:
Co innego te dolne od IMRC, tutaj można by się zastanowić nad naprawą lub wymianą nawet kolektora jeżeli nie ma tam dostępu bo ich działanie ma realny wpływ na pracę silnika czy spalanie.
Właśnie przez te klapki, do których nie ma dostępu zamierzam wymienić kolektor na nowy. Gdyby można było akceptowalnymi dla mnie metodami je naprawić, to bym to zrobił. I SAMODZIELNIE @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] . Chociaż akurat nie rozumuję w takich prymitywnych kategoriach, żeby pisać:
Cytat:
Oczywiście zawsze można przestać myśleć i pojechać do ASO na wymianę
Co Ciebie uprawnia do pisania takich infantylnych tekstów? Powierzę swój samochód każdemu, kto naprawi go fachowo. Czy to będzie ASO, czy warsztat nieautoryzowany ma dla mnie znaczenie mniejsze, o ile po wyjeździe z warsztatu usterka zostanie skutecznie wyeliminowana. I powtórzę jeszcze raz: STAĆ MNIE NA TO, żeby zapłacić za ko konkretny pieniądz.

Cytat:
Jak dla mnie wydawanie 4K za kolektor tylko przez klapki o wątpliwym działaniu to czysta głupota.
Za to prawdziwą mądrością jest usuwanie podzespołu, dlatego się nie rozumie sensu jego istnienia.
DPF/FAP w dieslach też sprawia problemy. Po naradzie z "januszem" i stwierdzeniu, że jego ekologiczność jest wątpliwa decyzja może być tylko jedna: WYCIĄĆ.
40 lat temu podobnie (w sensie dyskusji "januszowych") było z katalizatorami. "janusze" dorobili zgrabną teorię o "lepszości" strumienicy i CIĘLI.
Na blaszkach zaślepiających EGR wycinanych z puszek po piwie (wypitym za zaoszczędzone cebuliony) na portalach handlarskich
Cytat:
sporo osób, które potrafią pomyśleć i naprawić co trzeba.
również próbowało zrobić interes życia.

Cytat:
Napisał OTTO Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Raz na parę lat powinno Cię być stać na kupno nowego auta
Jestem ponad to @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] . Mnie stać na jeżdżenie starym samochodem i sprawianie, żeby był "jak nowy".

EOT.
Stary 08-12-2021, 11:13   #350
OTTO

Co do klapek, to zmieniłbyś zdanie gdyby Ci wpadły do silnika, tak jak mi 11 lat temu.
Musiałem kupić drugi silnik, był w nim nowy kolektor z którego od razu usunąłem klapki-mechanik. Bo nie chciałem kusić losu i dać mu drugą okazję do takiej awarji.
Ciesz się że ci tyle wytrzymały, niektórym klapki wpadały przy 1/4 Twojego przebiegu.

Zasady postowania