![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#61 |
|
ford::expert
![]() Imię: Piotr
Model: Audi A4 TDI,Fiesta
Silnik: 2L 150 KM,1,25-82 KM
Rocznik: 2014,2014
|
nie ma znaczenia,filtr ma być pełny.przy najmniejszej nieszczelności będziesz miał problemy
|
|
|
|
|
|
#62 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 19-09-2018
Model: Monedo mk3
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2004
|
Witam. Dzis wymienialem filtr, udalo sie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ale w 1 z 3 otworow w starym filtrze ktory montowal poprzedni wlasciciel byl zaslepiony, ten przy ktorym nie ma namalowanej strzaleczki (z podwojnym wezykiem) a w tym nowym co zakladalem ten otwor jest (taki sam filtr wiadomo jak na zdjeciu) ktos wie o co chodzi ? Czy tez mam zaslepic ten otwor ? Monedo mk3 2004r 2.0TDCI
|
|
|
|
|
|
#63 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Mariusz
Model: Mondeo Mk3-DENSO
Silnik: 2.O TDCi 115/156KM, 299/377Nm 'by Heko.
Rocznik: VII/2OO5 Sedan
|
Cytat:
Fotka zapożyczona z neta.
|
|
|
|
#64 |
|
![]() Zarejestrowany: 19-01-2020
Model: Mondeo MK3
Silnik: 1998
Rocznik: 2007
|
Witam wszystkich,
Zakładam nowy temat żeby nie odkopowywać starych, w razie czego proszę o info od moderatora. na wstępie chcę zaznaczyć, że przeczytałem dużo wątków na polskich i zagranicznych forach, a także obejrzałem kilka filmików na youtube odnośnie wymiany filtra paliwa w MK3 2.0 TDCi (w moim przypadku rocznik 2007, 130KM) Sama wymiania nie wydaje się trudna, jednak jest kilka wątpliwości. Poniżej opiszę w krokach cały proces: 1. Napełnienie nowego filtra do pełna przez otwór wejścia 2. Zabezpieczenie alternatora szmatką 3. Odpięcie przewodów w kolejności: wejście, wyjście, powrót 4. Wyjęcie starego filtra i założenie nowego 5. Podpiecię przewodów w kolejności: wejście, powrót 6. Do otworu wyjścia w filtrze podpinam wężyk ze strzykawką, odciągam paliwo aż przestanę widzieć bombelki powietrza 7. Podpinam przewód od wyjścia i odpalam samochód (obyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.) No i teraz pojawia się pytanie, czy to co zrobię wystarczy i zapobiegnie zapowietrzeniu się układu? Na logike punkt 6 powinien usunąć powietrze w układzie przed filtrem, ale co z układem który idzie po filtrze, czy po odpięciu przewodu wyjścia jest w stanie dostać się tam powietrze? (lub na tyle powietrza żeby uszkodzić pompę i wtryski). Czy zaklejenie tego wężyka np. taśmą malarską coś pomoże? Jeśli układ po filtrze się zapowietrzy to czy jedyną metodą będzie odkręcanie zaworków przy wtryskach i kręcenie rozrusznikiem aż poleci paliwo czy da radę coś pokombinować ze strzykawką? Wiem, że to dużo pytań ale z tego co się naczytałem to niektórym odpala bez problemu, a niektórzy nie dają rady w ogóle. Inni zaś pisali żeby po wymianie zawsze odpowietrzyć cały układ i dopiero wtedy próbować odpalać. I jak tu być mądrym?Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Bardzo prosiłbym o uwagi i rady jeśli ktoś dopatrzył się jakichś nieprawidłowości. |
|
|
|
|
|
#65 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Tomek
Model: Ford Mondeo MK5
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2017
|
Nie wiem jak to jest w MK3 ale w MK5
- odpinam weze z poliwem i kabelki od czujnikow - odkrecam pokrywe filtra, - wyciagam strary wklad, - wyciagam opilki z dna obudowy filtra (przewaznie tez usuwam wszelkie paliwo) - wkladam nowy filtr - zakrecam pokrywke - podpinam weze i kabelki - i teraz najwazniejsze: NIE probuje odpalic auta, tylko kilkukrotnie (okolo 5 razy) wlaczam zaplon bez sprzegla i czekam az auto dopompuje paliwo, probujac wyrownac cisnienie w ukladzie - odpalam auto... filter wymienialem do tej pory 3 razy i jeszcze sie nie zdarzylo zeby po powyzszej procedurze nie odpalil albo jakos dziwnie pracowal... !
|
|
|
|
#66 |
|
ford::professional
![]() Imię: Jaro
Model: MK3
Silnik: TDDi 2.0
Rocznik: 2001
|
Wystarczy że filtr zalejesz do pełna i nic się nie stanie
Wysłane z mojego M2007J3SG przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#67 | ||
|
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
|
#68 | |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 10-07-2021
Model: mondeo mk5
Silnik: 180KM powershift
Rocznik: 2018
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#69 |
|
ford::expert
![]() Imię: Radosław
Model: Mondeo MKV AWD, Peżot 308 T9 ON
Silnik: 180 + wirus
Rocznik: 2018
|
Ja wymieniam tak jak pisze
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
z jedną różnicą. Wkład zalewam paliwem, albo LM do czyszczenia wtryskiwaczy. Część LM od razu idzie na wtryski , reszta się zmiesza. Błędów ciśnienia po takim zabiegu Mondek nie łapał, odpalał od strzała. W Mk4 dw10 jest słabo bo filtr do góry nogami pod podwoziem. Zalewanie filtra czy to paliwa , czy oleju to dobra praktyka.
|
|
|
|
#70 | |
|
|
Rozumiem, że sposób kolegi tomkrawiec będzie skuteczny, ale wychodzi na to, że tylko w przypadku gdy auto posiada dodatkową pompę elektryczną?A mój TDCi z tego co wyczytałem, nie ma takiej pompy (TDDi ją ma). Cytat z pewnego artykułu:
Cytat:
|
|
|
|
|