Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 04-02-2022, 17:42   #11
Maestro1
ford::beginner

Model: Transit
Silnik: 2.0
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: Podczas jazdy zapalił się ABS, wskazówki opadły auto zgasło,nie odpala

Cytat:
Napisał VectroV Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W natłoku problemów idzie zapomnieć o najprostszych rzeczach do sprawdzenia. Najważniejsze że już działa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No właśnie szukałem w tamtych miejscach jakichś kabli ale ta masa była zasłonięta taka wielka kostka i dopiero jak ja zdjalem to to zobaczyłem. Ale dokładnie najważniejsze że już działa. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Maestro1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-06-2025, 06:33   #12
halski997
ford::average

Imię: Tomek
Model: ford transit
Silnik: 2.2 tdci 110KM
Rocznik: 2008
Domyślnie Auto staneło po 50m jazdy , brak kontrolek i nie pali

Witam, transit mk7 2008 rok 2.2 tdci 110KM

Po porannym normalnym odpaleniu ujechałem 50m i auto samo zgasło. Po ponownym przekręceniu stacyjki rozrusznik kręcił ale nie zapaliło. Po kolejnym przekręceniu stacyjki nie pojawiły się żadne kontrolki i rozrusznik już nie zakręcił.

Podmieniłem akumulator i dalej nic

Bezpieczniki wszystkie sprawdzone i są ok, poczytałem trochę i dokopałem się do przekaźnika R6 pod maską w skrzynce bezpieczników. Po jego zmostkowaniu na krótko palcami słychać że prąd idzie na silnik, pokazują się kontrolki i kluczykiem mogę go zapalić ( oczywiście jak trzymam przekaźnik ściśnięty).Po zmostkowaniu przekaźnika i odpaleniu mogę wrócić kluczykiem w pozycje 0 i wyjąc go a auto dalej chodzi. Jak puszcze ów przekaźnik to auto od razu gaśnie i tak za każdym razem.
Wymieniłem przekaźnik na nowy ale nic to nie dało.
Podczas zmostkowania przekaźnika grzał się przewód plusowy świec żarowych do tego stopnia że był gorący i zaczął się lekko dymić. Rozebrałem owe połączenie idące na silnik, wyczyściłem, skręciłem i już jest ok , przewód się nie dymi i jest tylko lekko ciepły.
Wypiąłem też wtyczkę z pompki spryskiwacza szyb przed lewym przednim kołem bo była cała mokra i w środku widzę delikatną szadź

Zapodałem nawet masę z aku w inne miejsce oczyszczone do gołej blachy al dalej nic.

Ma ktoś może jakiś pomysł co mogę sprawdzić jeszcze?

PS: czy po zmostkowaniu przekaźnika R6 i odpaleniu go mogę się nim poruszać np 10km ? celem zjechania do domu?

Ostatnio edytowane przez halski997 ; 25-06-2025 o 06:37
halski997 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-07-2025, 09:35   #13
halski997
ford::average

Imię: Tomek
Model: ford transit
Silnik: 2.2 tdci 110KM
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Podczas jazdy zapalił się ABS, wskazówki opadły auto zgasło,nie odpala

Witam. problem rozwiązany, może komuś pomoże okazało się że brak masy na przekaźniku w skrzynce bezpieczników pod maską po prawej stronie patrząc od przodu auta. Po dołożeniu dodatkowej masy wszytko wróciło do normy , wszystko działa

Pozdrawiam
halski997 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania