![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#51 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 13-05-2021
Model: focus c-max 2.0 tdci
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2006
|
Jasne, jedynie chciałem podzielić się, jak to u mnie było.
|
|
|
|
|
|
#52 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
wiem wiem,
dlatego mówie. auto na kanał czy podnośnik i sprawdzamy. inaczej to gra w ciemno. |
|
|
|
|
|
#53 | |
|
ford::advanced
![]() Imię: Kris
Model: Ford Focus
Silnik: 1.5
Rocznik: 2015
|
Cytat:
Z tego co majster opowiadał regenerowane nie zawsze żyją tak długo jak nowe, czasem do roku i później ponownie do tematu trzeba wracać, fakt faktem w moi przypadku tłoczki działają a sam mechanizm ręcznego w zacisku jest wadliwy, stad tez pytanie regenerować czy kupić nowy, jak nowy to jaki gdyż rozstrzał cenowy firm róznej jakości jest ogromny? [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] W którą stronę pójść by rozwiązać problem długofalowo ??? Na chwilę obecną nie działa mi zacisk po stronie pasażera, prawy tak ? |
|
|
|
|
|
|
#54 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
ja kupowałem w necie regenerowane zaciski wytrzymały jak pamiętam 4 lata a zmieniałem te regenerowane jakiś rok temu bo miałem kaprys. więc rok, to jest jakieś nieporozumienie
|
|
|
|
|
|
#55 |
|
![]() Zarejestrowany: 25-11-2011
Model: FOCUS MK3
Silnik: 1.6 EcoBoost
Rocznik: 2012
|
Linki wymienione. Po demontażu okazało się ze prawa ma pęknięty pancerz i trochę przerdzewiała. Przez to nie pracowała płynnie i troche sie blokowała. Po wymianie wszystko jest PERFEKT. Ręczny bierze idealnie równo lewa i prawa strona. Zazwyczaj linka pęka na wysokości wachacza do którego jest wkręcony jej plastikowy uchwyt i dalej do zacisku mocno jest powyginana. Nie widać tego miejsca od dołu bo zasłania linke plastikowa obudowa. Po odkręceniu jej od razu znalazłem przyczynę słabszego ręcznego z prawej strony.
Przy demontażu okazało sie ze śruby którymi przykręcone sa do podwozia metalowe uchwyty linki strasznie skorodowały. Kluczem 8 nasadowym czy płaskim nie bylo za co złapać. Dobrze ze znalazłem kupiona kilka lat temu specjalistyczna nasadkę 8 do ukreconych łbów śrub. Udało sie nią odkręcić. Inaczej katowka poszłaby w ruch… Tych śrub nie ma w zestawie nowych linek (przynajmniej oryginalnych) także warto przed wymiana zaopatrzyć się w nowe śruby M6x14 Nr kat 1381665. Trzeba też uważać przy odkręcaniu osłony termicznej tłumika. Jak się nie dotyka wszystko jakoś trzyma się kupy. Jak dotkniesz rozpada się w rękach... Także dla potomnych przyczyna słabego ręcznego - różnica prawa/lewa strona: 1. Uszkodzony mechanizm ręcznego w zacisku - zazwyczaj prawym. 2. Uszkodzona linka Ostatnio edytowane przez firlej ; 21-03-2022 o 21:21 |
|
|
|
|
|
#56 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
no przy aucie to jest walka...
jakbyś musiał przez szpilki kolektora głowicę wymieniać to byś płakał, w zawieszeniu wszystko się tnie z przyjemnością Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#57 | |
|
|
Cytat:
No właśnie, dlaczego prawa, masz jakieś zdjęcia z dedukcji, naprawy ? Te linki to gdzie kupiłeś, jak nie masz zdjęć to pewnie ja porobią dłubiąc przy aucie... |
|
|
|
|
|
|
#58 | |
|
|
Cytat:
Linki kupowałem oryginalne w ASO. Koszt ok 190 zł. Zdjęć nie mam. Ostatnio edytowane przez firlej ; 22-03-2022 o 07:52 |
|
|
|
|
|
|
#59 | |
|
|
Cytat:
W tym miesiącu będę wymieniał linki i oddawał zacisk do regeneracji, stad tez mam kilka pytań i liczę na pomoc również dla potomnych. Rozumiem ze regenerowałeś również zacisk, co prawdopodobnie przyczyniło sie do uszkodzenia linki. Czy mógłbyś nam opisać w jaki sposób należy założyć nowe linki i jakie elementy trzeba dodatkowo zdemontować by dojść do wajchy ręcznego, jak to tam wygląda?, ile pracy trzeba w to włożyć, ta śruba to 6 kątna ocynkowana czy coś nadzwyczajnego M6x14 Nr kat 1381665 ? czy facet z umiejętnościami poradzi sobie z tym czy trzeba zasięgnąć jakieś specyficznej instrukcji motoryzacyjnej dla auta, czy jest tam regulacja wstępna naciągu, o czym trzeba wiedzieć ? Przy okazji korzystając z okazji wymienię tarcze i klocki czyszcząc piasty. Ostatnio edytowane przez Kris_Poland ; 05-05-2022 o 03:28 |
|
|
|
|
|
|
#60 |
|
|
1. Zaciski rok temu wymieniałem na nowe - pewnie po regeneracji. Oryginał jest bardzo drogi. Linki wymieniałem ponieważ była różnica w ręcznym prawa/lewa strona. Przy demontażu okazało się że jedna jest popękana i przerdzewiała ze starości.
2. Musisz mieć kanał w garażu lub podnośnik. 3. Przy wymianie najlepiej zdemontować też tylne koła - na linkach jest plastikowy uchwyt przykręcony do wachacza od strony kół. Łatwiej po prostu go odkręcić. Łatwiej tez zdjąć linki ze sprężyn w zaciskach. 4. Na youtube sa filmy z wymiany. Możesz obejrzeć. 5. Do odkręcenia są małe plastikowe osłony po 2 stronach przy tylnych kołach. 6. Trzeba zdjąć 1 osłonę termiczną. Jak zerkniesz od dołu będziesz wiedział którą. 7. Linki są oznaczone kolorami plastików czarny i biały na prawa i lewą stronę. Nie pamiętam który kolor z której strony. Demontując stare linki sprawdź to. 8. I to tyle. Trochę gimnastyki jest z prawidłowym włożeniem linek bo miejsca mało ale spokojnie dasz radę i oby wszystko się odkręcało... 9. Śrubę o której pisałem można zastąpić inna podobną nie zardzewiałą, może być nawet dłuższa. Ostatnio edytowane przez firlej ; 05-05-2022 o 08:51 |
|
|
|