Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 24-08-2022, 21:29   #91
cinek15c
ford::average

Imię: Marcin
Model: Focus MK3, Focus MK3 FL
Silnik: 1.6 Ti-VCT 125KM, 2.0 TDCi 180KM
Rocznik: 2011, 2015
Domyślnie Odp: Awaria adaptaci w bi xenon

Cześć,

mnie również trafiła ostatnio ta przypadłość.
Podczas jazdy wyskoczył komunika na desce rozdzielczej o uszkodzeniu żarówki przedniego reflektora. Po zaparkowaniu wysiadłem z auta, a tam niespodzianka - wszystkie światła świecą. Jedynie "długie" światło w lewym reflektorze się nie włączało.

Po podłączeniu Forscana odczytałem błąd B14D9 - Siłownik dystrybucji światła lewego reflektora.
Po sprawdzeniu potwierdziło się, że lewy reflektor nie poziomuje się i ustawia się w pozycji błędu.

Następnego dnia rozbiórka reflektora i szczęśliwie wyszła popularna diagnoza - urwany jeden z kabli w kostce wpiętej do płytki wewnątrz reflektora:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Z racji, że sam nie jestem obyty z lutownicą, reflektor podjechał do jakiegoś elektromechanika, który w kilkanaście minut naprawił połączenie i skasował 40 złotych Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Reflektor złożyłem do kupy i zamontowałem na swoje miejsce. Po montażu chwila zabawy światłami i eureka - brak błędu.

Podpiąłem jeszcze Forscana Lite, na którym też nic nie znalazło. Ale podkusił mnie moduł "Testy", gdzie znalazłem jakiś test reflektorów. Uruchomiłem go na odpalonym aucie (w ostrzeżeniach była tylko jedna wytyczna - pojazd się nie porusza) i test przebiegł pomyślnie. Jednak co ciekawe, w trakcie testu zgasiło mi na sekundę cały prąd w aucie (auto nie zgasło), trochę się wydygałem, ale żadnych szkód nie odnotowałem po tym zabiegu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

cinek15c jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-10-2022, 12:51   #92
bochen1988
ford::amateur

Imię: Przemek
Model: Focus ST
Silnik: 2.0
Rocznik: 2015

Witam,
Ma ktoś jakiś pomysł co może być jeszcze przyczyną awarii? Odkąd kupiłem fokę miałem ten problem czasem lampy zjeżdżały w lewo, ale wystarczyło się tylko zatrzymać i juz, w ostatni czwartek wyszedł błąd żarówki i światła się nie ustawiały, zaglądam do lampy oczywiście urwany kabelek od tej małej wtyczki 4 piny ale tylko 3 kabelki, kupiłem wtyczkę kawałkami kabelków, przelutowalem, pojeździłem w poniedziałek wieczorem specjalnie skręcając itd itp chyba z 50 km wszystko działało idealnie, cieszyłem się jak dziecko. We wtorek rano siadam do auta, oczywiście nie działa ustawienie lewej lampy i błąd po chwili... zaglądam znowu niby wszystko ok, dałem kleju na gorąco jak już ktoś pisal, aby usztywnić piny, nic nie dało, na nowo zalutowalem wszystko nic nie daje, przy ostrym skręcie w lewo się psuje i koniec... po odpaleniu raczej ustawia się wszystko ok, a podczas jazdy w prawo jest jeszcze ok, w lewo jak mocniej skręcę to widać jak lampa odrazu zjezdza w lewo i w dół... gdzie jeszcze szukać... oczywiście przez forscan standardowy błąd B14D9 i jeszcze B1D00 mi wyskakuje, też niby awaria światła mijania.... oczywiście jak robie test przez forscan to nie przechodzi i znajduje błąd B14D9... miał ktoś podobny przypadek żeby to może coś z elektronika się stało? Trzeba może jakaś kalibracje ksenonow przeprowadzić? Jak lampe mialem wymontowana to ruszylem cala soczewka w lewo ręcznie moze po tym trzeba zrobic jakas kalibracje? Mam cos podobnego w forscan ale potrzebuje rozszerzona licencje aby to spróbować... ehhhh same problemy.... Pozdrawiam.

Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka

Ostatnio edytowane przez bochen1988 ; 12-10-2022 o 12:56
bochen1988 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-10-2022, 13:41   #93
Andrzej_K
ford::professional

Imię: Andrzej
Model: Focus MK3 Kombi Titanium
Silnik: 1,5 TDCI Duratorq 120 KM
Rocznik: 2016

Cytat:
Napisał bochen1988 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
(...) potrzebuje rozszerzona licencje aby to spróbować... (...)
Łatwo możesz ją uzyskać:

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Stary 12-10-2022, 22:26   #94
bochen1988

Imię: Przemek
Model: Focus ST
Silnik: 2.0

Dzięki kolego, na szczęście udało mi się to dziś naprawić, jednak przyczyną było nadal okablowanie, możliwe że ta druga wtyczka co jest niżej, podoginalem tam piny, dałem kleju na gorąco usztywniając przewody. Psiknalem kontakt spreyem wlutowalem kolejną nowa ta mała wtyczkę, wycinając więcej starych kabelków zastępując nowymi i eureka... działa... chyba z 10 razy testowałem przez komputer, jeździłem jak było ciemno, światła śmigają aż miło... zobaczymy rano mam nadzieję że problem nie wróci. Muszę znaleźć gdzieś jeszcze te drugie wtyczki i kupić w razie czego mieć. Ma ktoś jakiś namiar na te drugie większe co są poniżej tej płytki z elektronika? Z niej trzy kabelki są razem z trzema kabelkami od tej małej wtyczki... juz dzis przyszyko sprawdziłem na spokojnie i powiodło się.

Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka
bochen1988 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-01-2023, 01:24   #95
Marinos

Imię: Marcin
Model: Focus mk4fl
Silnik: 1.0 ecoboost automat
Rocznik: 2023

Cytat:
Napisał wercinek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Gdyby ktoś szukał to mam sporo nowych oryginalnych wtyczek do płytki od poziomowania reflektorów.

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Masz kolego jeszcze te wtyczki ?.
Marinos jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-03-2023, 21:51   #96
sponczbob

Model: Ford Focus MK3 FL Titanium
Silnik: 2.0 Tdci

Widzę, że nie tylko mi bi-ksenon wariuje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Podzieli się ktoś numerem tej problematycznej kostki/ linkiem do zakupów?
sponczbob jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-03-2023, 22:14   #97
zmulim
FCP member

Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCi

A czytał kolega choć kilka postów powyżej? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
zmulim jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-03-2023, 22:49   #98
sponczbob

Model: Ford Focus MK3 FL Titanium
Silnik: 2.0 Tdci

No ba, Cały wątek od początku!

Tylko o całą kostkę pytałem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
sponczbob jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-03-2023, 22:51   #99
zmulim
FCP member

Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCi

Jeśli kostkę masz nieuszkodzoną, to wystarczy przełożyć piny, na pewno łatwiej namierzyć niż całą wtyczkę. Ewentualnie popytaj warsztaty które zajmują się naprawą.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
zmulim jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-07-2023, 23:38   #100
jaybeast
ford::beginner

Model: Focus MK3 FL
Silnik: 1.5EB

Cześć! I mnie dopadł ten problem. Jeszcze nie naprawiłem, ale przeszukując internet znalazłem niemiecki poradnik a w nim linki do kostek.

Częstujcie się: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
jaybeast jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
xenon

Zasady postowania