Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 15-03-2023, 22:34   #271
StStS
ford::average

Model: S-Max Vignale
Silnik: Hybrid
Rocznik: 2022
Domyślnie Odp: Hybryda - kto już ma, wrażenia i odbiór

Jak bedzie cieplej, to spadnie. Raz mi się zdarzyło zaraz po zatankowaniu i zresetowaniu spalania wyjechać na drogę za L-ką. Paręnaście kilometrów z prędkosciami 40-50 km/h i spalił poniżej 4 wg kompa. Spalanie lepsze niż w dieslu to raczej jest w mieście do osiągnięcia.

StStS jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-03-2023, 23:12   #272
lukast
ford::advanced

Model: Ford S-Max
Silnik: był 2.0 TDCI 163 Km, jest 2.5 FHEV 190km
Rocznik: był 2014, jest 2022

Cytat:
Napisał tomaszjan31 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy ktoś w hybrydzie sprawdzał jakie jest napięcie w instalacji, na akumulatorze w czasie jazdy ? Ja mam od 15,1 do 15,4V Panowie z aso twierdzą ze wszystko jest ok. i nawet do 15,8. Jak to jest u was?
We wszystkich samochodach zawsze miałem max 15,1 przy mocno niedoładowanym akumulatorze
Zmierzę u siebie z ciekawości - podzielisz się co to za miernik do gniazda zapalniczki używasz co pokazuje napięcie i temp ?

Bump:
Cytat:
Napisał AstraC Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale ja przecież wyłączyłem zapłon i dopiero wtedy ręczny się zaciągnął.
U mnie tez nie działa niestety - ciekawe jaki jest klucz że jednym działa a innym nie...
lukast jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-03-2023, 00:40   #273
tomaszjan31
ford::professional

Imię: Tomasz
Model: FORD
Silnik: 2.0 tdci 2.5td 2.2 tdci
Rocznik: 1999

Cytat:
Napisał lukast Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
podzielisz się co to za miernik do gniazda zapalniczki używasz co pokazuje napięcie i temp
Ot pierwszy lepszy na alledrogo

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Sprawdzałem miernikiem, czy przypadkiem ten wynalazek nie przekłamuje, wszystko sie zgadza

Ostatnio edytowane przez tomaszjan31 ; 16-03-2023 o 00:42
tomaszjan31 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-03-2023, 21:28   #274
castrol
ford::average

Model: S-Max ST Line
Silnik: 2.0 Diesel

Cytat:
Napisał bobanr Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Oryginalnego od Forda nie ma. Więc tak, czekam.

Jeszcze napisz jaką masz wersję wyposażenia. To może mieć znaczenie.
Proszę, zdjęcia modułu i haka od Forda, jak widać na tabliczce znamionowej od haka jest nawet logo Ford IMG_20230318_133811.jpgIMG_20230318_133942.jpgIMG_20230318_133939.jpgIMG_20230318_133930.jpg
castrol jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-03-2023, 15:25   #275
lukast

Model: Ford S-Max
Silnik: był 2.0 TDCI 163 Km, jest 2.5 FHEV 190km
Rocznik: był 2014, jest 2022

Jak u was wygląda kwestia jakości nadwozia w odebrnsych autach? U mnie kiepsko:

- pełno rdzy na wydechu po 5 miesiącach od odbioru
- źle fabrycznie spasowany przedni zderzak co spowodowało zdarcie lakieru przez lampę na jego rancie (już poprawione)
- problem z zamknięciem drzwi przednich po ich otwarciu w mroźne dni (jestem umówiony na oględziny)
- odparzenie/odprysk lakieru na narożniku maski - w miejscu w którym nie mógł powstać od uderzenia bo jest to miejsce osłonięte przez lampę
- parujące dosyć mocno lampy przednie - słyszałem że to niby norma ale w poprzedniku tego nie bylo

- mikropęknięcia mastyki na łączeniu blach z tyłu na zgrzewie jak się otworzy klapę

Generalnie wiem że to tylko Ford, ale trochę tego za dużo wydaje mi się...
lukast jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-03-2023, 21:01   #276
bobanr

Imię: Rafał
Model: S-max
Silnik: został tylko 2.5 FHEV

Może gdybyś pokazał zdjęcia łatwiej byłoby porównać. Co do wydechu to widziałem już na forum zdjęcia końcówek (u mnie tak źle to nie wygląda).

Reflektory również parują (parowanie to jeszcze nie skraplanie, a tego już nie da się tłumaczyć jako poprawne). Jeśli z założenia są konstrukcją nieszczelną, to niestety takie coś będzie miało miejsce.

Cytat:
Napisał tomaszjan31 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja mam od 15,1 do 15,4V Panowie z aso twierdzą ze wszystko jest ok.
Potwierdzam u siebie takie wartości. Choć większość czasu jest na poziomie 12,8 - 13,0 V. A czy to jest poprawne, to się nie wypowiem. Stabilizator napięcia na pewno reaguje na przekroczenia.

Mój egzemplarz ma już przekroczone 21k km. W tym czasie była wymieniana pompa paliwa (jakaś akcja serwisowa), wymieniono sprzęgło wraz z tłumikiem drgań (temat spotykany również w Kugach). Auto jeszcze na gwarancji więc jeździć i reagować.
Stary 20-03-2023, 21:40   #277
tomaszjan31

Cytat:
Napisał bobanr Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Potwierdzam u siebie takie wartości. Choć większość czasu jest na poziomie 12,8 - 13,0 V. A czy to jest poprawne, to się nie wypowiem.
Tylko ja mam zawsze powyżej 15V
Cytat:
wymieniono sprzęgło wraz z tłumikiem drgań (temat spotykany również w Kugach)
U mnie jest już na sprzęgło umówiony termin. Aso potrzebuje tydzien czasu na wymianę sprzęgła w hevGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ford dla wymiany sprzęgła i tłumika drgań przewiduje wyciągnięcie silnika
Stary 21-03-2023, 05:22   #278
posym
ford::beginner

Imię: Marcin
Model: S-MAX
Silnik: 2.5 FHEV 190km
Rocznik: 2023

Cytat:
Tylko ja mam zawsze powyżej 15V

U mnie jest już na sprzęgło umówiony termin. Aso potrzebuje tydzien czasu na wymianę sprzęgła w hevGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ford dla wymiany sprzęgła i tłumika drgań przewiduje wyciągnięcie silnika
Ale to jest akcja serwisowa czy sam zgłosiłeś i w ramach gwarancji wymieniają za 0 zł?

Może to „durne” pytanie ale chciałbym wiedzieć. Ja czekam cały czas na info z Euro Caru, że jest już do odbioru.

Czy mimo to, nadal kupiłbyś S-maxa? Mam na myśli tem tłumik drgań itd….

Spokojnego dnia
posym jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-03-2023, 09:18   #279
tomaszjan31

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Wszyscy użytkownicy fordów, pojazdów fhev wiedzą że w zimowej atmosferze w początkowej fazie pracy motoru/zimny silnik skrzynia biegów w pozycji "N"/
są bardzo duże drgania, nierówna praca silnika. Po rozgrzaniu problemów nie ma, prawdopodobnie po przez brak dalszej weryfikacji przez wzgląd na przechodzenie w cykl elektryczny.
Wielu użytkowników mówiło, tu na forum, że po zgłoszeniu problemu w aso wymieniali tłumik drgań z różnym skutkiem.
Ja zgłosiłem ponad miesiąc temu w jednym ze śląskich aso problem, w którym ewidentnie próbowali mnie spławić, twierdząc że jest to typowa charakterystyka pracy hybrydy /czytaj te typy tak mają/Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. .Jednak mając wiedzę z forum o wymianach wspomnianych tłumikach drgań zaparłem sie i drążyłem temat w serwisie. Tak jak wspomniałem wyżej przyznano mi tłumik drgań i kpl sprzęgło.
Wspomniana usterka zaczęła być szeroko opisywana w działach kuga 2020. pewnie przez wzgląd że mk3 szybciej pojawiała sie wśród użytkowników

Ostatnio edytowane przez tomaszjan31 ; 21-03-2023 o 11:02
Stary 21-03-2023, 10:53   #280
posym
ford::beginner

Imię: Marcin
Model: S-MAX
Silnik: 2.5 FHEV 190km
Rocznik: 2023

Dziekuje Ci bardzo za odp.
posym jest offline   Odpowiedź z Cytatem