Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 22-05-2023, 11:21   #1
grabsoon
ford::amateur

Model: mk5
Silnik: 2.0TDCI
Rocznik: 2016
Domyślnie O co chodzi z tymi radiami.

Cześć

przymierzam sie do kupna mk5 i tak przeglądam ogłoszenia i widzę, że niektóre egzemplarze mają specyficzne readio Sony

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

W większości egzemplarzy radio wygląda tak:

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Czym one się różnią? Które wg Was jest lepsze?

grabsoon jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-05-2023, 11:50   #2
mrk26
ford::professional

Model: Był Mondeo MK5 Titanium X Sport, jest Kodiaq 4x4
Silnik: Był 2.0 TDCi 210 Bhp, jest 2.0 tdi 190 Bhp
Rocznik: Był 2015, jest 2017
Domyślnie Odp: O co chodzi z tymi radiami.

Nie lepiej użyć opcji szukaj, albo popatrzeć w dziale audio? Jedne to może być sony premium a drugie to zwykle nagłośnienie.
mrk26 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-05-2023, 11:57   #3
grabsoon

Cytat:
Napisał mrk26 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie lepiej użyć opcji szukaj, albo popatrzeć w dziale audio? Jedne to może być sony premium a drugie to zwykle nagłośnienie.
Pewnie ze lepiej. A jeszcze lepiej jakby ten wyniki odpowiadały na zadane pytanie.
Stary 22-05-2023, 12:34   #4
mrk26
ford::professional

Model: Był Mondeo MK5 Titanium X Sport, jest Kodiaq 4x4
Silnik: Był 2.0 TDCi 210 Bhp, jest 2.0 tdi 190 Bhp
Rocznik: Był 2015, jest 2017

Cytat:
Napisał grabsoon Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
... lepiej jakby ten wyniki odpowiadały na zadane pytanie
Najlepiej jak by samo się znalazło i wyjaśniło.
W dziale audio masz wszystkie potrzebne informacje, wystarczy spędzić te parę minut żeby znaleźć co trzeba, nikomu życie nie podaje na tacy...
mrk26 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-05-2023, 12:54   #5
Matych
ford::expert

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 2.0TDCI PS 209 by HEKO
Rocznik: 2017

Cytat:
Napisał grabsoon Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
specyficzne readio Sony
Używając jakiegoś określenia dobrze jest je rozumieć i właściwie używać. Nic w tym specyficznego.Tak ciężko jest zrozumieć że dzisiejsze samochody w zależności od wyposażenia za które zapłacimy-mogą mieć różne jednostki multimedialne.
Matych jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-05-2023, 13:04   #6
grabsoon

Cytat:
Napisał mrk26 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Najlepiej jak by samo się znalazło i wyjaśniło.
W dziale audio masz wszystkie potrzebne informacje, wystarczy spędzić te parę minut żeby znaleźć co trzeba, nikomu życie nie podaje na tacy...
Najlepiej jakby użytkownicy forum byli sobie wzajemnie pomocni bo chyba temu ma służyć forum?

Bump:
Cytat:
Napisał Matych Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Używając jakiegoś określenia dobrze jest je rozumieć i właściwie używać. Nic w tym specyficznego.Tak ciężko jest zrozumieć że dzisiejsze samochody w zależności od wyposażenia za które zapłacimy-mogą mieć różne jednostki multimedialne.
Komu ciężko zrozumieć bo chyba coś dopowiadasz? Dzięki za nic Panowie.
Stary 22-05-2023, 13:29   #7
tomkrawiec
ford::advanced

Imię: Tomek
Model: Ford Mondeo MK5
Silnik: 2.0 TDCi

Fakt jest taki, ze od pewnego czasu na tym forum łatwiej jest dostać "zjebkę" niż uzyskać w przyjazny sposób odpowiedź. "Stare lisy" nie odpuszczą sobie żadnej okazji, żeby udowodnić, że nic nie wiesz, na niczym się nie znasz (miałem taki przypadek, że zadałem pytanie o problem po zmianie mocy w Fordzie C-Max i skończyło się tym ze najpierw było 2 strony naśmiewania się i obelg a potem w końcu ktoś napisał jedno zdanie i to wyjaśnilo cały problem !!!) i że wyszukiwarka wszystko Ci powie.... no właśnie w tym problem, ze nie.... w porównaniu do standardów do jakich przyzwyczaiło nas Google czy ostatnio BING wpierany przez ChatGPT wyszukiwarka na forum jest żałośnie słaba.....

Wracając do tematu pytania: z tego co ja do tej pory widziałem, Mondeo było oferowane z 2ma (poprawcie mnie jeśli sie mylę) systemami nagłośnienia: zwykłym i Sony. Zwykła wersja miała zdaje się 6 głosników i gra naprawdę nieźle. W wersji Sony dodatkowo jest głośnik centralny z przodu (w srodku pod poprzednią szybą) + subwoofer w bagażniku ! Miałem przyjemność jeżdzenia autami z obydwiema wersjami audio i szczerze powiedziawszy jakiejś szegolnie dużej róznicy nie ma... oczywiście wersja Sony dzięki subwooferowi spuści Twoim uszom większy łomot i generalnie wszystko będzie grać trcohę głośniej ale w 99% przypadków tego nie potrzebujesz !
Być może są jeszcze jakieś inne bajery (typu aktywna redukcja szumów) ale nie wiem czy zależy to od wersji audio czy od wersji wyposażenia (być może jest to tylko w Vignale).

Ostatnio edytowane przez tomkrawiec ; 22-05-2023 o 13:42
tomkrawiec jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-05-2023, 13:44   #8
grabsoon

Cytat:
Napisał tomkrawiec Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Fakt jest taki, ze od pewnego czasu na tym forum łatwiej jest dostać "zjebkę" niż uzyskać w przyjazny sposób odpowiedź. "Stare lisy" nie odpuszczą sobie żadnej okazji, żeby udowodnić, że nic nie wiesz, na niczym się nie znasz (miałem taki przypadek, że zadałem pytanie o problem po zmianie mocy w Fordzie C-Max i skończyło się tym ze najpierw było 2 strony naśmiewania się i obelg a potem w końcu ktoś napisał jedno zdanie i to wyjaśnilo cały problem !!!) i że wyszukiwarka wszystko Ci powie.... no właśnie w tym problem, ze nie.... w porównaniu do standadów do jakich przyzwyczaiło nas Google czy ostatnio BING wpierany przez ChatGPT wyszukiwarka na forum jest żałośnie słaba.....

Wracając do tematu pytania: z tego co ja do tej pory widziałem, Mondeo było oferowane z 2ma (poprawcie mnie jeśli sie mylę) systemami nagłośnienia: zwykłym i Sony. Zwykła wersja miała zdaje się 6 głosników i gra naprawdę nieźle. W wersji Sony dodatkowo jest głośnik centralny z przodu (w srodku pod poprzednią szybą) + subwoofer w bagażniku ! Miałem przyjemność jeżdzenia autami z obydwiema wersjami audio i szczerze powiedziawszy jakiejś szegolnie dużej róznicy nie ma... oczywiście wersja Sony dzięki subwooferowi spuści Twoim uszom większy łomot i generalnie wszystko będzie grać trcohę głośniej ale w 99% przypadków tego nie potrzebujesz !
Być może są jeszcze jakieś inne bajery (typu aktywna redukcja szumów) ale nie wiem czy zależy to od wersji audio czy od wersji wyposażenia (być może jest to tylko w Vignale).
Ok dla mnie jedną z ważniejszych opcji w aucie jest obecność wbudowanej nawigacji GPS. Orientujesz się może czy oba ją mają? Czy nie ma reguły na to?

Dodatkowo np sterowanie temperaturą klimatyzacji czy głośność jakby były w ekranie dotykowym to chyba bym się rozbił przy pierwszej próbie zmiany. Czy tutaj masz wiedzę jak to wygląda?
Stary 22-05-2023, 13:58   #9
tomkrawiec
ford::advanced

Imię: Tomek
Model: Ford Mondeo MK5
Silnik: 2.0 TDCi

Jedna i druga wersja mają wbudowaną nawigację - przynajmniej w wersji Titanium i zainstalowanym Sync3 (system "operacyjny"). Gdzieś widziałem/słyszalem/czytałem, ze tańsze wersje np. Trend nie miały nawigacji, ale być może dotyczy to pojazdów z początku produkcji oferowanych z Sync2. Tak czy inaczej wydaje mi się, ze wygodniej jeździ się na Android Auto z telefonu podpietego do radia niż na wbudowanej nawigacji. Samo prowadzenie do celu nawigacja Forda ma lepsze to jednak praktyczny brak informacji o korkach (tzn. tylko część korków jest pokazywana) i lepsza organizacja tego co widać na ekranie powoduje, że osobiście wolę Android auto.

Co do sterowania głośnościa to na pewno w obydwu przypadkach jest pokrętło, które również służy do włączania radia.

Co do sterowania klimą to w wersji normalnej można to robić przyciskami fizycznymi i na ekranie dotykowym... w wersji z Sony nie do końca pamiętam, ale jak popatrzysz np. na obrazek w załączniku to widać tam sporo przycisków do sterowania grzaniem, nawiewami, itp...

Bump:
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg radio_sony.jpg (75.9 KB, 45 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez tomkrawiec ; 22-05-2023 o 15:50
tomkrawiec jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-05-2023, 14:41   #10
grabsoon

Cytat:
Napisał tomkrawiec Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jedna i druga wersja mają wbudowaną nawigację - przynajmniej w wersji Titanium i zainstalowanym Sync3 (system "operacyjny"). Gdzieś widziałem/słyszalem/czytałem, ze tańsze wersje np. Trend nie miały nawigacji, ale być może dotyczy to pojazdów z początku produkcji oferowanych z Sync2. Tak czy inaczej wydaje mi się, ze wygodniej jeździ się na Android Auto z telefonu podpietego do radia niż na wbudowanej nawigacji. Samo prowadzenie do celu nawigacja Forda ma lepsze to jednak praktyczny brak informacji o korkach (tzn. tylko część korków jest pokazywana) i lepsza organizacja tego co widać na ekranie powoduje, że osobiście wolę Android auto.

Co do sterowania głośnościa to na pewno w obydwu przypadkach jest pokrętło, które również służy do włączania radia.

Co do sterowania klima to w wersji normalne można to robić przyciskami fizycznymi i na ekranie dotykowym... w wersji z Sony nie do końca pamiętam, ale jak popatrzysz np. na obrazek w załączniku to widać tam sporo przycisków do sterowania grzaniem, nawiewami, itp...

Bump:
Dzięki - uzyskałem odpowiedź na to co mnie interesowało najbardziej.
Odpowiedz

Zasady postowania