![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Cytat:
Różnica pomiędzy 833 obroty na milę a 835 obrotów na milę to dokładnie 0,2% NIE DO ZAUWAŻENIA NAWET "POD MIKROSKOPEM"! Różnica wskazań licznika w stosunku do prędkości realnej wynika (głównie!) Z PRZEPISÓW i wynosi nieco ponad 5%. I ta różnica "dodawana" jest przez licznik. Można sobie teraz porównać te 0,2% z 5% wynikającymi z "bias"... BTW - jakby co to "zagorzałych zwolenników zbawczego i wszechstronnego działania PLACEBO" nie mam zamiaru nawracać i nie będę z nimi podejmował dyskusji...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 07-09-2023 o 23:36 |
|
|
|
|
|
|
#12 | |
|
FCP member
|
Cytat:
A Koledze gratuluję spostrzegawczości - jako jedyny odkrył, że ten parametr w PCM to nie jest wcale "ilość obrotów koła na milę" (taki pomysł Forda "jak z większą dokładnością podać obwód toczenia koła"...) a "współczynnik Konieczko"... Czekamy z dużym zaciekawieniem na zwięzłą definicję jakie on może przyjmować wartości i co one oznaczają...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
#13 |
|
FCP member
![]() Imię: Dariusz
Model: Fokus MK2
Silnik: 2,0 PB
Rocznik: 2008
|
jeszcze dla jasności odnośnie Octane Adjust
jest to patent forda i fabrycznie jest załączona jej wartości są od -1,00 do 1,00(OCTADJ) nie wiem od którego roku ją wprowadzili ale w focusie to chyba dopiero od 2012 czyli MK3 aby ją realizować potrzebne są 2 czujniki spalania stukowego a u mnie jest jeden więc nie mam nawet możliwości realizowania funkcji i tyle wystarczy kurcze dlaczego tu nic nie można się dowiedzieć, ponad 10 lat temu autor wątku chciał rozkminić temat i miał racje że jak by to działało to po zalaniu lepszego paliwa zapłon sam by się przyspieszył, a tu nic bo to są tajemnice fachu P.S co do tire size to nie wiem czy nie lepiej założyć nowy temat ? generalnie postaram się to przetestować wyliczenie z programu ELMConfig 205x55x16=835 225x45x17=832 @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] czy kazdą zmianę w PCM powinienem wgrywać cały soft ? nawet przy "tire size" ? Ostatnio edytowane przez Jones_1 ; 08-09-2023 o 20:25 |
|
|
|
|
|
#14 | |||
|
FCP member
|
Cytat:
Po prostu Kolega wziął się za jakiś "od czapy" teamat. Na pierwszej stronie jest to podsumowane tak dobitnie, jak tylko to można podsumować... Cytat:
A co do powyższego info Kolegi o Focusie MK3 - nie wiem skąd takie dane... Nawet dla silnika 1,6 Ti-vct, gdzie potencjalnie to mogło by konfigurować pracę wariatorów - w konfiguracji auta jest jedynie rozróżnienie na 91 oktan (Rosję) i 95 oktan (resztę świata). Szczegóły na obrazku. Myślę, że na tm można spokojnie ten wątek zamknąć. Cytat:
W 1,6TDCi nie - tam VIDblock modyfikuje się osobno od FW.
Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 08-09-2023 o 20:56 |
|||
|
|
|
|
|
#15 |
|
FCP member
![]() Imię: Dariusz
Model: Fokus MK2
Silnik: 2,0 PB
Rocznik: 2008
|
spróbuję Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. tyle że aktualnie mam 833 i przekłamanie na 17" jakieś 5% na pewno nie więcej
dziwne jak ten ELM liczy tak jak by dodawał 24, bo jak korzystam z innych kalkulatorów w sieci to wszędzie jest 205x55x16=811 225x45x17=808 Ostatnio edytowane przez Jones_1 ; 09-09-2023 o 17:26 |
|
|
|