![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#51 | |
|
ford::average
![]() Imię: Mateusz
Model: Focus MK3
Silnik: 1.6 EcoBoost 150KM
Rocznik: 2011
|
Cytat:
Dokładnie wtedy trzeba zacząć sprawdzać od takich drobniejszych rzeczy. U mnie ubywało przez rurkę od chłodzenia turbo, wymieniłem ją i nie ubywa praktycznie od tego czasu w ogóle a musiałem dolewać co kilka tygodni :/ |
|
|
|
|
|
|
#52 | |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
Cytat:
jak żarówka przestaje świecić to się nie wykręca sprzęgła. ludzie. to jest chyba oczywiste ? |
|
|
|
|
|
|
#53 | |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 17-03-2021
Model: Ford Focus
Silnik: 1.6
|
Cytat:
i miałeś racje, po dwóch dniach dalej to samo Ostatnio edytowane przez Jaq123 ; 31-07-2021 o 11:39 |
|
|
|
|
|
|
#54 | |
|
Zablokowany
Model: Focus Turnier
Silnik: 1.5 TDCI
Rocznik: 2016
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#55 | |
|
ford::advanced
Model: Focus MK3
Silnik: 1.6 EB 150KM
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#56 |
|
ford::expert
![]() Imię: Slawek
Model: PUG 408 GT
Silnik: hybryda
Rocznik: 2025
|
kup po prostu auto niezajechane od sprawdzonego sprzedawcy, nic wiecej nie musisz.
|
|
|
|
|
|
#57 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Waclaw
Model: Focus
Silnik: 1.6
|
Witam serdecznie ;
Uprzejmie proszę o pomoc. Objawy: auto po przejechaniu ok 50 km , przestaje grzać z nawiewu leci zimne powietrze. Pojawia się komunikat natychmiast zatrzymaj pojazd. Auto traci moc , automatycznie spada prędkość jazdy. Po otwarciu maski zbiornik z płynem chłodzącym pusty...po paru minutach płyn zaczyna powracać do zbiornika. Na krótkich odcinkach ok 20 km problem nie występuje tylko przy dłuższej jeździe. Przed wyjazdem sprawdziłem wszystko i zbiornik był pełen. Nie wywala płynu przez korek lub nieszczelny zbiornik bo wszystko suche. Wymieniona uszczelka pod głowicą, głowica planowana i sprawdzana pod względem mikropęknięć - szło CO2 do zbiornika zabarwiło płyn podczas testu stąd wymiana. Rzeczywiście uszczelka była do wymiany. Jednak problem nadal nie ustępuje. Cena nie ma znaczenia. Grałem na najlepszych kasyna depozyt 5 zł że znalazłem na [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] i wygrał dobre pieniądze. Czy mogę prosić o pomoc w tym temacie ?
§23 Ostatnio edytowane przez Marrisp ; 08-04-2021 o 09:57 |
|
|
|
|
|
#58 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 25-11-2011
Model: FOCUS MK3
Silnik: 1.6 EcoBoost
Rocznik: 2012
|
Obawiam się najgorszego, pęknięta tuleja cylindra lub pęknięty blok. Głowice w tych silnikach są OK. Problem jest z blokiem. Słaba jakość materiału i błędy konstrukcyjne (np. szczelina między cylindrami) powodują odkształcenia bloku między cylindrami czego efektem może być pęknięcie cylindra i wtedy płyn chłodniczy dostaje się do komory spalania, w najgorszym wypadku pęka blok i zazwyczaj kończy się to wywaleniem oleju na kolektor wydechowy co grozi pożarem. Mało budujące ale te silniki takie są. Wstaw nowe tuleje, ewentualnie wymień też blok jeżeli Twój będzie tragiczny. Kolega Danielo 82 pisał wczoraj o firmie Proto Sleeve, który wymienia te tuleje na takie pozbawione wcześniej opisanej wady.
Przeczytaj ten post. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Ostatnio edytowane przez firlej ; 29-03-2021 o 21:51 |
|
|
|
|
|
#59 |
|
FORD|AUTHORIZED
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
silnik do wymiany, pęknięty blok. tyle w temacie, nie ciągnijmy tej abstrakcji
|
|
|
|
|
|
#60 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 18-07-2019
Model: Ford Focus MK3
Silnik: 1.6 EcoBoost, 150KM
|
Cześć,
można powiedzieć, że klasyczny problem tego motoru. Na wstępie zaznaczę, że byłem świadomy tych bolączek i znając je zdecydowałem się na zakup, także wiem jakie mogą być potencjalne konsekwencje. Focusa zakupiłem ponad 3 lata temu, od razu postanowiłem wymienić pompę wody i rozrząd. Niestety tutaj mechanik delikatnie mówiąc odwalił lipę i bez konsultacji ze mną wymienił tylko pasek i napinacz, ponieważ stwierdził, że rozrząd był niedawno wymieniany i wszystko wygląda ok. Przyznam, że nie rozumiałem tej decyzji, ale serwisuję swoje samochody u niego już wiele lat, wszystko było w porządku, więc zaufałem mu co do tej decyzji. Zaraz po wyjeździe musiałem dolewać płyn, bo mechanik nie zdejmował zbiorniczka, a jedynie odłożył go na bok razem z wężykami itp. Generalnie od tej pory wszystko było w porządku i następna dolewka czekała mnie mniej więcej rok później po zimie. Było to ok. 200-300ml. Kolejny raz dolewałem też rok później w tym samym okresie. Natomiast ostatni raz dolewałem kilka dni temu i był to zdecydowanie krótszy odstęp czasu. Zostawiłem samochód u innego mechanika aby sprawdził czy gdzieś jest może jakaś nieszczelność, nic nie znalazł i mówił, aby się nie martwić na siłę. Polecił na wszelki wypadek wymienić korek (co zrobię) i wymienię od razu pompę wraz z paskiem i napinaczem, uszczelkę wału korbowego i śrubę koła pasowego. Czy bardziej doświadczeni koledzy są w stanie mi powiedzieć jakie powinny być dalsze kroki diagnozy? Znając potencjalne efekty, wolę dmuchać na zimne. Jak nie potrzebowałem weryfikować problemu, to rzucały mi się w oczy informacje na ten temat, a teraz jak na złość nie mogę znaleźć nic ciekawego, więc stąd prośba o pokierowanie. |
|
|
|