Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 14-07-2024, 11:57   #11
k0ksik
ford::average

Model: Focus Mk IV \Focus II FL
Silnik: 1.5 ecoblue 120KM\ 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2019\2008
Domyślnie Odp: Wymiana rozrządu 1.5 Ecoblue

Cytat:
Napisał Pancioo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
przerabiałem sam a tu jest mój autorski film

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Hej, też będę sam wymieniał. Gdzie kupiłeś zestaw z łańcuszkiem 8mm i za ile?, bo zamówiłem zestaw 4 miesiące temu i nadal czekam. Przeszukałem cały internet i po za absurdalnymi cenami na allegro nigdzie nie ma.

k0ksik jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-07-2024, 12:03   #12
Moreno_pl
ford::beginner

Model: Focus MK4
Silnik: 1.5 ecoblue
Rocznik: 2020

Cytat:
Napisał Pancioo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
przerabiałem sam a tu jest mój autorski film

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Przy jakim przebiegu robiles rozrzad z lancuszkiem?

Ford podaje 180kkm lub 10 lat jesli chodzi o pasek i rolki. Natomiast nie przewiduje serwisu lancuszka. Skad masz info ze po 100kkm pekaja te lancuszki? W ASO powiedzili ze nie slyszeli nawet o jednym przypadku takiej awarii a ponoc sprzedaja tego sporo

Z tego co widze mam ten sam nr czesci co w Twoim nagraniu, ale nie mam zadnych dzwiekow z tej okolicy. Przebieg obecnie to 150kkm, wiem ze przy 75kkm byla jakas akcja serwisowa w tym aucie ale nie udalo mi sie ustalic co tam sie dzialo, a cicho licze ze moze cos z rozrzadem.

Jaki zestaw zastosowales jesli chodzi o rozrzad i pompe wody?
Moreno_pl jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-07-2024, 13:02   #13
k0ksik
ford::average

Model: Focus Mk IV \Focus II FL
Silnik: 1.5 ecoblue 120KM\ 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2019\2008

U mnie słychać gruchotanie przy odpaleniu zimnego silnika i jak na postoju delikatnie dodaje gazu(przy niskich obrotach) to słychać jakby obcięranie(obstawiam, że to ten łańcuszek) . Rozrząd zrobiony przez serwis przy 180k. Mój serwis zna temat i za łańcuszek krzyczą 8k z wymianą xDDD
k0ksik jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-11-2024, 17:03   #14
Owerel
ford::amateur

Model: Focus

Witam,
podepnę się do tematu. Czy ktoś z was orientuje się czy wymiana łańcuszka z 7mm na 8mm jest zwykle dokonywana z pokrywą i kołami bo inaczej nie sprzedają czy jest to podyktowane technicznymi aspektami jak np inna ilość zębów?

Dodatkowo jakiej marki polecacie wziąć rozrząd? PSA czy zamiennik jak zamiennik to jakiej firmy?
Owerel jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-11-2024, 09:29   #15
rajman
ford::professional

Silnik: 1.5 EcoBubble
Rocznik: 2019

Tylko komplet, pewnie skoro łańcuch jest o 1mm szerszy to i koła też są szersze. Rozrząd na pasku to już jeden grzyb, byle markowy.
rajman jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-11-2024, 11:50   #16
Owerel

Cytat:
Napisał rajman Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tylko komplet, pewnie skoro łańcuch jest o 1mm szerszy to i koła też są szersze. Rozrząd na pasku to już jeden grzyb, byle markowy.
Dzieki za odpowiedz. Mógłbyś rozwinac nieco temat markowego paska ? Jakie marki uznalbys za warte uwagi ?
Stary 02-11-2024, 17:52   #17
rajman

Conti czy bosch to pewnie coś z pierwszego montażu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 03-11-2024, 10:45   #18
Owerel

Cytat:
Napisał rajman Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Conti czy bosch to pewnie coś z pierwszego montażu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dzieki. Zestaw z continentala znalazlem na allegro takze pewnie sie zdecyduje. Co do lancucha jest kilka firm:
HEPU
IJS
BGA
Niestety nie kojarzę zadnej z tych firm. Widze jednak ze jest dostepny dla BlueHdi 1.5 od peugota lancuch firmy
SKF tez jest nieco drozszy i zastanawiam sie czy moglbym go zastosować
Stary 03-11-2024, 13:24   #19
rajman

Możesz, ale wymiana łańcucha o której piszesz da spokój tylko na kilkanaście tysięcy km, te zamienniki wytrzymują ledwo 20k km i znów zaczyna brzęczeć przy odpalaniu. Pewnie wynika to z wypracowanych już też zębatek wałków rozrządu.
Stary 03-11-2024, 13:42   #20
Owerel

Cytat:
Możesz, ale wymiana łańcucha o której piszesz da spokój tylko na kilkanaście tysięcy km, te zamienniki wytrzymują ledwo 20k km i znów zaczyna brzęczeć przy odpalaniu. Pewnie wynika to z wypracowanych już też zębatek wałków rozrządu.
Planuję wymienic ten lancuch tak prewencyjnie przy wymianie pierwszego rozrzadu. Auto ma najechane aktualnie 110kkm i na razie nic nie brzeczy. Czy w takim razie lepiej byloby doplacic i zastosowac oryginal tego lancucha ?
Odpowiedz

Zasady postowania