![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#31 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 13-02-2004
Model: Focus mk4
Silnik: 1.5L EcoBoost /150KM
Rocznik: 2019
|
Witam
1) Może się mylę ale zgaduję, że kolega tylko teoretyzuje (stąd tyle pytań), bez fizycznego połączenia się z autem => przeglądając Forscan "na sucho" pewne opcje mogą być niedostępne (bez połączenia się autem) 2) Ponieważ od rana mam dobry chumor, trochę streszczę koledze forum a) kabel - kupujemy kabel na USB - albo Viaken STN1170 [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - albo Vgate vLinker FS ELM327 dla Forda [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] b) bezpłatnie pobieramy program Forscan [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] c) bezpłatnie rejestrujemy program (i wczytujemy plik licencji do Forscana) [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] d) do działania programu Forscan potrzebne są biblioteki CalibrationFiles np. tutaj [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] wgrać po rozpakowaniu do odpowiedniego katalogu e) aby "dłubać" w konfiguracji auta => przełączamy program w tzw. "tryb inżynieryjny" 3) Tutaj pokazane zmiany konfiguracji Forscanem na przykładzie Fiesty WAŻNE: w Fieście konfiguracja jest w zegarach (IPC), w Focusie w BCMii (piszę z pamięci) [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] 4) Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. pozdrawiam Arturek
------------------------------------------------------------------ INSTRUKCJE.pdf / nowy eTIS / chemia_Forda / Ostatnio edytowane przez arturek ; 13-09-2024 o 14:05 |
|
|
|
|
|
#32 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
|
Cytat:
Choć pracuję w motoryzacji, to Fordy tylko używam, ale czasem w swoich też pogrzebie raczej z ciekawości niż oszczędności. Takie zabawy jakie opisujemy przerabiałem jakiś czas temu. W sekcji programowania programu Forscan, jak pamiętam jest opcja initialization/learning ABS (może także być inaczej lub w j. polskim). Jako, że pamięć jest zawodna, a w odpowiedziach zapewne nie ma detali, których oczekujesz, zrobię więc sobie aktywną licencję "extended" i po weekendzie odświeżę także swoją pamięć. Będę wtedy bardziej precyzyjny. Póki co nie mam pod ręką całego zestawu, czyli samochód + komputer + interfejs. Być może ktoś inny wcześniej rozwieje twoje wątpliwości. Mam także do pogadania od jakiegoś czasu z Fiestą, więc dobrze, że Twój wpis mnie zmotywował do odnowienia licencji |
|
|
|
|
|
|
#33 |
|
ford::advanced
Imię: Marcin
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2018
|
Jutro będe działał pewnie, ma mi już kabel przyjść.
|
|
|
|
|
|
#34 |
|
|
Flisator jak pisałem, tak zrobiłem. Ja akurat użyłem paczki plików kalibracyjnych, do których swojego czasu podał link kolega tedi_k. Nie było okazji mu podziękować, więc czynię to teraz. Może być także inne źródło. Forscana użyłem ostatniego jaki był dostępny na stronie. OS, to po raz pierwszy Win 11, wcześniej był Win 7. Poszło bez problemów. Zmiana konfiguracji, inicjacja ABS (jest tam gdzie pisałem), pozbycie się DTC i po sprawie. Akurat trafił się chętny na HLA, więc zrobiłem to na samochodzie, który tej funkcji aktywnej nie miał wcześniej. Ciężko jest pisać instrukcje co i jak, ponieważ po dłuższej przerwie wydaje mi się , że co nieco w Forscanie się zmieniło np. jest inne/chyba lepsze spolszczenie. Najlepiej wypowiedzą się osoby, który używają tego częściej. Pierwszy kontakt z konfiguracją, jak pisałeś już miałeś, więc jak wtedy poszło OK, to teraz powinno być tak także, oczywiście przy zachowaniu zasad, których jesteś świadomy.
O trybach inżynieryjnych sobie poczytałeś? Ostatnio edytowane przez thesperado ; 16-09-2024 o 18:25 |
|
|
|
|
|
#35 |
|
![]() Imię: Andrzej
Model: Focus MK3
Silnik: 1.6 TDCi 115KM
Rocznik: 2012
|
Czy Hill Assist jest również możliwy do aktywacji przy hamulcach bębnowych?
|
|
|
|
|
|
#36 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
|
Oczywiście że tak.
|
|
|
|
|
|
#37 |
|
|
Flisator , zapomniałem dodać, że to co chcesz zmienić/edytować nazywa się obecnie w polskiej wersji "pomoc przy ruszaniu pod górę", czy coś podobnego, niestety nie zapisałem tego. Filtr mi nie wyszukiwał wg fraz języka angielskiego czyli "hill launch assist" (HLA), a te obrazki z postu arturka są jakby nieaktualne. Zwróć uwagę, na to, że włączyłeś światła skandynawskie. Nie niem czy to źle, czy dobrze, ale ja w tym wypadku robię taką zabawę z pokrętłem świateł ustawionym na postojowe, by wyłączyć św. mijania na włączonym zapłonie, trochę amperów mniej i na wszelki wypadek z godzinkę podładowuje akumulator.
|
|
|
|
|
|
#38 |
|
Imię: Marcin
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2018
|
Rozumiem o co Ci chodzi z akumulatorem. Żeby zminimalizować ewentualne ryzyko. Akumulator u mnie akurat zawsze naładowany. Latam trasy po 37km (25minut) w jedną stronę do pracy. A nie dawno ładowałem tak czy tak (robię to 2-3 razy w roku). Jeszcze będę szukał doświetlania zakrętów, w skrajnym przypadku zmienię sobie język na angielski, ale nie wiem czy znajdę w Focusie taką opcję świateł.
|
|
|
|
|
|
#39 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F