![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::professional
![]() Imię: Mariusz
Model: Focus 1,6 tdci; Fusion 1
Silnik: 1,6 ON; 1,4 Pb
Rocznik: 2012; 2004
|
Jak przerwie się nie dokończone wypalania to wentylator chodzi u mnie z 10 minut.
|
|
|
#12 | |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 15-03-2015
Model: Ford Focus MK3 fl HB
Silnik: 1,5 TDCI 120 KM
Rocznik: 2015
|
Cytat:
Czy jest możliwe jakoś rozpoznanie, że wypala się DPF, przed zgaszenie? Wiem, że można zrobić diodę na ogrzewanie lusterek albo szyby. Jednak np. w skodzie podczas procedury wypalania obroty na biegu jałowym są podniesione. |
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
ford::expert
![]() Imię: Kuba
Model: Fiesta mk4 i pół/Fusion FL/ Focus mk3.0/ Fiesta mk7
Silnik: 1.3/1.4 Duratec/ 1.6 TDCI/ 1,25
Rocznik: 2000/2006/2011/2010
|
Najlepiej nie przerywać tego procesu. Samo "pojeżdżenie" chyba niewiele da, trzeba spełnić określone warunki, najlepiej udać się w jakąś trasę i jechać jednostajnie z prędkością obrotową powyżej 2 tysięcy przez kilka - kilkanaście minut.
Wypalanie można rozpoznać po zwiększonym spalaniu na biegu jałowym (dobrze nagrzany silnik w dobrym stanie zużywa 0,2 - 0,3 l/100). Przy wypalaniu wartość ta wzrasta do około litra/100. Poza tym pracuje wentylator i podczas jazdy może być odczuwalne pooszarpywanie podczas przyspieszania.
|
|
|
#14 | |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 15-03-2015
Model: Ford Focus MK3 fl HB
Silnik: 1,5 TDCI 120 KM
Rocznik: 2015
|
Cytat:
Posiadam silnik z przebiegiem 135 tys spalanie na biegu jałowym nigdy nie miałem na poziomie 0,2-0,3l. na ogół to 0,6-0,7 a przynajmniej jak zwracam na to uwagę, wiec silnik może nie był dostatecznie rozgrzany(często pokonuje krótkie trasy). Średnie spalanie w mieście mam na poziomie 7,0-7,5l. Na wspomnianej trasie miałem 6.8. Z tego co zauważyłem do 120 mniej pali, a przy 140 w granicach 7l. Czy podczas wypalania DPF oraz hamowania silnikiem spalanie powinno być 0,0 czy wtedy paliwo dawkowane jest cały czas? U kolegi w mazdzie podobno nawet przy hamowaniu silnikiem wyświetla się spalanie, ja czegoś takie nie zauważyłem. |
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
ford::expert
![]() Imię: Kuba
Model: Fiesta mk4 i pół/Fusion FL/ Focus mk3.0/ Fiesta mk7
Silnik: 1.3/1.4 Duratec/ 1.6 TDCI/ 1,25
Rocznik: 2000/2006/2011/2010
|
Ja mam 1,6 i u mnie czasami jest 0,2/0,3, najczęściej oscyluje w granicach 0,3/0,4 l.
Nie zwróciłem uwagi czy podczas wypalania dpf i hamowania silnikiem wzrasta spalanie. Komputer steruje pracą silnika i pewnie jest jakiś tam przyjęty +- dystans czy stopień napełnienia filtra, w którym sterownik załącza procedurę. W aż takie szczegóły nie wnikamGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
#16 |
|
ford::advanced
Imię: Marcin
Model: Focus mk4
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2018
|
Focus mk3 1.6 tdci.
Panowie co może być grane. Generalnie problem dziś miał miejsce dwa razy. Rano po dojeździe do pracy (37km). Wysiadam i słyszę że wentylator pracuje na chłodnicy, poczekałem 5 minut i dalej pracuje. Po wyjęciu przekaźnika R14 wyłączył się. Zostawiłem wypięty, po pracy wsadziłem go na miejsce. Przejechałem kawałek może 1km zgasiłem i było ok. Natomiast wieczorem wróciłem do domu i taka sama sytuacja. Wypiąłem go i wyłączył się wentylator, sprawdzam miernikiem i na cewce 10.4V (wypięty przekaźnik). Otworzyłem go, był ciepły, styki wyglądają na ok, profilaktycznie przeleciałem pilnikiem. Po wsadzeniu mam wrażenie że łapie. Ale wentylator się już nie włącza. Podmieniłem go z przekaźnikiem obok R13. I zobaczę jutro. Docelowo go wymienię, jadę w piątek rozrząd zrobić. Czytałem o module wentylatora, ostatnio nie padało więc to chyba nie on winny. Sytuacja ma miejsce po zgaszeniu silnika i zamknięciu samochodu, więc klima odpada. Temperatura na liczniku w normie tak jak zawsze. Chyba że np forscan widzi jakąś inną temperaturę. DPF na obecną chwilę 55% więc się raczej nie wypalał. Żaluzji nie mam. Poziom płynu ok. Ale może faktycznie chciał się wypalać DPF. Ostatni dzień jechałem nie jak zwykle tylko wlokłem się 90km/h. Zazwyczaj jeżdżę 110-120 (ekspres S52). Może tu jest problem. Jest to jakaś typowa usterka? Ostatnio edytowane przez Flisator ; 09-10-2024 o 21:14 |
|
|
|
|
|
#17 |
|
ford::professional
![]() Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
|
Chodzący wentylator, to może być pozostałość po próbie wypalania DPF. Zamiast bawić się przekaźnikami sprawdź w Forscanie PID odpowiedzialny za wysterowanie wentylatora, a dokładniej jego modułu. Można także zmierzyć wypełnienie na przewodzie sterującym modułem, jest to tylko PWM, więc nieco tylko lepszy miernik wystarcza. Najłatwiej mierzyć we wtyczce w EJB. Masz schemat, aby to znaleźć, czy trzeba wsparcia? Bedzie przynajmniej wiadomo czy wentylator chodzi bo mu PCM tak polecił, czy też jest inny powód takiego stanu rzeczy.
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
ford::advanced
Imię: Marcin
Model: Focus mk4
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2018
|
Jednak DPF się wypalał. Jechałem dziś do pracy z podpiętym elm na obd i aplikacja FDPF. I faktycznie załączył wypalanie, dziś prawie pod samą pracą zakończył i wentylator już nie pracował. Dziwne to, ale skoro ma tak być. Nie mniej też dziwne jest to że procedura wypalania zaczeła się od niewielkiego szarpnięcia silnika. Wcześniejszy diesel miałem z FAP. Nie było takich akcji z uwagi na rodzaj filtra. Ale problem zapewne zarzegnany.
|
|
|
|