Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 03-01-2025, 14:05   #11
klocolus
ford::professional

Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017
Domyślnie Odp: Brak mocy 2.0 145 KM

Cytat:
Napisał matmen8 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A odnośnie klap to mogę je usunąć ręcznie czy dodatkowo muszę je wyprogramować ?
Zależy które, górne możesz usunąć po prostu, nie zrobi to znaczącej różnicy (o ile są bo w różnych wersjach 2.0 145 były z i bez). A tzw. dolne czyli zmienna długość kolektora to nie polecam usuwać bo to zapewnia elastyczność silnika tylko wymienić kolektor. I to też były różne wersje jedne z klapami drugie bez ale chyba po 2005/2006 roku dolne miały wszystkie.

Map 42kPa na zimnym silniku i na luzie to ok ale jak na ciepłym powinno być blliżej 25-30kPa.

Edit: czytam teraz, że na ciepłym, to musi być spora nieszczelność. Może rurka odmy się odpieła/pękła? Albo jakiś inny przewód podciśnienia. Z drugiej strony w przypadku nieszczelnosci w dolocie to by źle silnik chodził na dole i więcej też może palić ale górą tak powyżej 2500-3000obr w szczególności z butem ciągnął by praktycznie normalnie.

Ostatnio edytowane przez klocolus ; 03-01-2025 o 14:08
klocolus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-01-2025, 14:54   #12
matmen8
ford::beginner

Imię: Mateusz
Model: Focus
Silnik: 2.0 16V
Rocznik: 2009

A on właśnie na odwrót powyżej 2 500 obrotów to nie może się zebrać. Polonez lepiej się rozpędzał niż Ford teraz. Sprawdzę jeszcze dokładnie wszystkie przewody dolotu, i pozostanie chyba demontaż kolektora żeby sprawdzić.
matmen8 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-01-2025, 15:00   #13
klocolus

Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017

Cytat:
Napisał matmen8 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A on właśnie na odwrót powyżej 2 500 obrotów to nie może się zebrać.
To wskazuje na zablokowane klapy ewentualnie coś z ich sterowaniem. Najpierw ustal które masz dolne czy/i górne(Moga być chyba obie). Te zaworki podciśnienia nimi sterują.

Jeszcze miałeś błąd z EGR z tego co widzę to może on stanął otwartej pozycji tylko wtedy też zapewne mocno by szarpał i dusił się na luzie.

Albo katalizator się zapchał/posypał.
klocolus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-01-2025, 17:44   #14
matmen8

Też miałem podejrzenie katalizatora ale po wykreceniu sondy nie ma różnicy. Jutro wykręcę jeszcze raz i wpuszczę kamerkę to będę miał pewność.Dziś dla swojego spokoju sprawdzę jeszcze podciśnienia.
Stary 04-01-2025, 18:21   #15
c-matix

Model: Focus C-Max , Fusion
Silnik: 2.0 16v 145KM , 1.6 Tdci 90KM
Rocznik: 2006 Silver Polar, 2006 Jeans Metalik

Cytat:
Też miałem podejrzenie katalizatora ale po wykreceniu sondy nie ma różnicy. .
Może zaworki podciśnienia, bo one czasem potrafią dać objawy bez błędu.
c-matix jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-01-2025, 12:11   #16
matmen8

Walki ciąg dalszyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Znalazłem pęknięty wężyk od sterowania EGR ale dopiero vacuometr pokazał ubytek lecz to pomogło tylko w że auto trochę lepiej jedzie. Spalanie nie spadło. Katalizator sprawdzony i drożny. Zaworki sterowania podciśnieniem wymienione na początku były jako pierwsze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Klapy wychodzi na to że są tylko górne i działają. Teraz to spalanie i wolne obroty jeszcze pozostały. Przy okazji dostrzegłem że pompa wody kwalifikuje się do wymianyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. A jeszcze pytanie czy spotkał się ktoś z błędem przepustnicy ? Bo chyba wkluczyłem większość zagadek i nadal jest objaw ten sam a przypominam sobie że identycznie auto z grupy VAG się zachowywało przy awarii przepustnicy, również bez błędu lecz nie udało się poprawnie przeprowadzić adaptacji ? Czy może da się ja sprawdzić jakoś na "stole" ?

Ostatnio edytowane przez matmen8 ; 08-01-2025 o 13:15
Stary 13-01-2025, 16:38   #17
Jones_1
FCP member

Imię: Dariusz
Model: Fokus MK2
Silnik: 2,0 PB
Rocznik: 2008

kiedyś pisałem jakie mam odczyty z przepustnicy bez uruchomienia silnika, może się przyda
generalnie u mnie wszystko ok
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Jones_1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-01-2025, 20:37   #18
matmen8

Muszę bo się uduszę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. w sobotę wyciągnąłem i rozciąłem katalizator- prawie nówka. Umyłem mimo wszystko i zaspawałem. Brak efektu. Wczoraj jeżdżąc zauważyłem że z jest coraz słabszy- obroty wolne strasznie szarpią a przyspieszenia to nie ma wcale. Dziś wyciągnąłem cały dolot i już wiem że mam klapy dolne i górne. Górne widać że działają to dolne nie mam pomysłu jak sprawdzić ale gruszki nie mają dziur. Wyciągnąłem EGR i na oko pracuje chyba że elektronika jest zepsuta ale nie ma nadal żadnych błędów. Miałem ostatek nadzieję że wyjmę i EGR będzie zacięty, lecz moje nadzieje padły. Jurto będę składał, bo nic tam nie widzę. Pozostaje zmierzyć kompresje i sprawdzić rozrząd- który jest cichy podczas pracy. Chyba że Wy macie jeszcze jakieś pomysły...
Odpowiedz

Zasady postowania