Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 17-01-2025, 12:21   #21
hindus
ford::expert

Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Jaki mam silnik 1.6 ?

Lepiej przełknąć koszt nowej pompy niż jakby się za 5 tysięcy km miało okazać że stara cieknie i trzeba jeszcze raz całą tą robotę robić. O to wyłącznie chodzi.

hindus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-01-2025, 12:47   #22
czytaczforum
ford::advanced

Model: Ford Fokus C Max
Silnik: benzyna-1,6
Rocznik: 2005

Cytat:
Napisał hindus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Lepiej przełknąć koszt nowej pompy niż jakby się za 5 tysięcy km miało okazać że stara cieknie i trzeba jeszcze raz całą tą robotę robić. O to wyłącznie chodzi.
Ale czy faktycznie jest tak,że napinacz paska rozrządu montowany jest na mocowaniu pompy wody i aby ja wymienić i tak trzeba ściągać pasek rozrządu?Trudno po to mamy forum i na przyszłość będę wiedział.Najważniejsze,że silnik bezpieczny i awaria pompy mu nie zagraża.
No i nadal pozostaje bez odpowiedzi pytanie o rodzaje silnika 1,6.
czytaczforum jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-01-2025, 13:02   #23
tomao

Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018

Cytat:
Napisał czytaczforum Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
czy faktycznie jest tak,że napinacz paska rozrządu montowany jest na mocowaniu pompy wody
Patrzę w katalogi i są dwie wersje. Trzeba sprawdzić po kodzie silnika lub VIN.
tomao jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-01-2025, 13:06   #24
kln1920

Imię: Marcin
Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023

Cytat:
Napisał czytaczforum Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
silnik bezpieczny i awaria pompy mu nie zagraża.
Jak nie zagraża, może w każdej chwili pompa paść i zagotujesz
kln1920 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-01-2025, 13:10   #25
thesperado
ford::professional

Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009

Cytat:
Moja wiedza zamyka się na tym,że jak pompę napędza pasek rozrządu to jest konieczna wymiana
W tym konkretnym silniku przy rozrządzie pompę warto wymienić, tym bardziej, że jakoś jej cena nie szokuje jak to bywało kilka lub kilkanaście lat temu. Podobnie zresztą jak śrubę centralną na wale, uszczelkę pokrywy zaworów i paski wielokolorowe. W kwestii uszczelniacza przynajmniej na wale korbowym, to ja wolę go nie ruszać jak jest OK. Jeśli chodzi o różne rodzaje silników i napinaczy to poprzednik Sigmy/Duretec-a 1,6 z FF1, bardzo podobny umożliwiał jak pamiętam wymianę pompy bez luzowania paska i stąd zrobiło się całe zamieszanie. Tak więc, w tym silniku mimo, że pompa nie jest napędzana od rozrządu, przy rozrządzie pompę wymieniamy, bo tak jest taniej dla kieszeni bezpieczniej dla silnika.
thesperado jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-01-2025, 13:27   #26
klocolus

Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017

Cytat:
Ale czy faktycznie jest tak,że napinacz paska rozrządu montowany jest na mocowaniu pompy wody i aby ja wymienić i tak trzeba ściągać pasek rozrządu?
Nawet tą bez mocowania rolki ciężko wyciągnąć bez ściągania rozrządu (wchodzi część pompy pod pasek), pewnie się da ale ja bym bezwzględnie wymieniał przy rozrządzie. To nie np. duratec 2.0 który pompę ma zupełnie osobno i tam można nie ruszać przy rozrządzie.
klocolus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-01-2025, 14:22   #27
czytaczforum

Model: Ford Fokus C Max
Silnik: benzyna-1,6
Rocznik: 2005

Krótko mówiąc posłuchałem mechanika. Oby czkawką się nie odbiło.Dziekuję za informacje.Sedno tematu-jaki mam silnik.Czym jeszcze się różnią?1,6 i 1,6 a tu róznica.I ciężko coś poszukać.
czytaczforum jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-01-2025, 09:25   #28
hindus

Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008

Ja znam takich co 50 tys km oleju nie zmienili i nic się nie stało. Nie dajcie się naciągać!!!
hindus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-01-2025, 10:23   #29
thesperado

Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009

Nikt tu nie twierdzi, że trzeba, ja sugeruje to robić dla świętego spokoju, bo prawdopodobieństwo awarii pompy o nieznanym przebiegu lub po np. 100k km jest większe niż nowej. Jak się robi rozrząd samemu, to tracisz jedynie czas na powtórną robotę gdy pompa klęknie, ale jak zlecasz to już robią się koszty. Ale co tam pompa cieczy, jak kolega przesiądzie się na FF 3 , C-maxa II z podobnym silnikiem, to przy rozrządzie będzie miał kolejne dylematy z wariatorami i sprzecznymi wypowiedziami na forum. Potem to już tylko zostanie wypadanie zapłonów lub P0420 lub P0430 w zależności od wersji wolnossącego 1,6 i prawie zaliczy komplet dylematów silnikowych Sigmy/Duratec-a, ale ja pomimo tego wszystkiego na co dzień, do tyrania miejskiego nie chce innego silnika pod maską.
A... chwilka, bo przecież nie wspomniałem jeszcze o dylemacie z luzami zaworowymi przy robieniu rozrządu w tym silniku. Sprawdzić to trzeba, ale czy przy konkretnych wartościach pomiarów robić ew. korektę ... znowu zdania mogą być podzielone Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
thesperado jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-01-2025, 17:35   #30
papkin44

Model: Ford Focus Mk2 Ti-VCT, 115 KM, LPG STAG
Silnik: 1.6 2005r.
Rocznik: 2006

Cytat:
Ale czy faktycznie jest tak,że napinacz paska rozrządu montowany jest na mocowaniu pompy wody i aby ja wymienić i tak trzeba ściągać pasek rozrządu?
Pisałem o tym na forum, ale już nie pamiętam gdzie, więc wyjaśnię ale tak z pamięci. Zestawy rozrządów różnią się w zależności od daty produkcji. Nie wiem czy to dotyczy wersji 1.6 100-konnej, ale na bank takie różnice są w wersji silnika HXDA / HXDB czyli tej ze zmiennymi fazami, 115 KM również pojemność 1.6.
Różnice dotyczą:
a) samej pompy wodnej
b) napinacza (w nowszych produkcjach silnika napinacz osadzony jest na jednej śrubie na mocowaniu pompy wody, a w starszych podstawą napinacza jest "płytka" chyba na 2 śrubach bezpośrednio przykręcanych do bloku silnika)
c) długość śruby dociskającej koło zębate wału oraz koło pasowe – są bodajże 2 wersje (lub nawet 3???), i ?chyba? wersja nowszego silnika jest dłuższa.

Legenda:
"Nowy silnik" to ten wyprodukowany po kwietniu 2005 r. włącznie. A stary, wcześniej.

EDIT: Po VIN można zamawiać, ale jeśli ma się pewność że nie była robiona wymiana silnika, nawet o tym samym kodzie silnika (4litery, np. HWDA). Kod silnika to pierwsze litery numerów silnika, które są wybite nieco poniżej miejsca w okolicy rozrusznika przy stronie koła zamachowego.

Ostatnio edytowane przez papkin44 ; 26-01-2025 o 17:47
papkin44 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania