![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Łukasz
Model: Escape
Silnik: 2.0 ecoboost
Rocznik: 2020
|
Dzień dobry,
Jaki olej do tylnego mostu wybrać (Ford Escape 2020 4x4) |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Moderator
![]() Imię: Robert
Model: Fiesta
Silnik: 1.4L Duratec 16V PFI
Rocznik: 3/2012
|
Cytat:
przekładnia jest połączona z Haldexem i wymienia się olej poprzez korki tylnego mostu |
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
ford::beginner
![]() Imię: Grzegorz
Model: Escape Titanium AWD
Silnik: 2,0 benzyna
|
Próbuję trochę połączyć tematy może komuś się przyda, bo ewidentnie inne oleje do starszych Escape/ Kugi:
Cytat:
.....czyli można w tylnej osi, czyli RDU zamiast niedostępnego XY-75W-QL dać dużo tańszy olej ? OLEJ CASTROL 75W140 1L TRANSMAX LIMITED SLIP LL .... wystarczy 755ml .... na przednią oś PTU chyba już wtedy nie ma co szarżować , bo Motor...SAE 75W-85 to również około 300pln co polecacie jako zamiennik? i ile potrzeba...? Trochę mnie martwi tak duża różnica w cenie pomiędzy firmami... nie chciałbym dać czegoś czego będę żałował .... Ostatnio edytowane przez Kobusz1973 ; 13-01-2025 o 22:41 |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 08-06-2023
Silnik: 2.0
|
Strona 388 dokumentacji do Escape 2020 (podstawowy manual) w pdfie ze stron Forda.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Jak zwykle masz rację : )
Szukałem w instrukcji po polsku do Kugi ... myśląc, że odnośnie AWD to pewno to samo... o tym nie ma nic na Europę ... |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Dopóki nie sprawdzisz numeru części, nie można zakładać, że Kuga ma to samo, co Escape. Z założenia więc należy się kierować danymi, wytycznymi i dokumentacją z US.
Odnośnie zamienników nie doradzę, daleko mi do jakiejś większej wiedzy w tym temacie, poza "Motorcraft® SAE 75W Disconnect Rear Drive Unit Fluid is specifically formulated for Ford disconnect rear drive units with a low offset hypoid gear". |
|
|
|
|
|
#7 | ||
|
Moderator
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Panowie, rozmawiałem z jednym handlowcem odnośnie doboru oleju ... sprawdził i ... "nie dadzą mi żadnego oleju jako zamiennika i oryginału nie posiadają" .... " producenci nie podają jeszcze specyfikacji tego oleju ... ( w domysle może to być zwykły olej) podobno niepisana umowa - przez kilka lat po produkcji producent zastrzega sobie niektóre rzeczy" ... "czy zaryzykuję zamiennik jeśli naprawa napędu kosztuje majątek? "
... od innego co ma prawie wszystkie oleje motorcraft... ale tego nie ... "nie podejmę się Panu doboru , chyba że na własną odpowiedzialność..." Swoją drogą przeczytałem opis na oryginale XY-75W-QL, który wyklucza jego zastosowanie jako oleju zamiast 75W-85, 75W-90, 80W-90 lub 75W-140 ... No cóż ostrzeżenie z etykiety: "NIE stosować w konwencjonalnych osiach przekładni hipoidalnych o dużym przesunięciu, do których zaleca się stosowanie oleju SAE 75W-85, 75W-90, 80W-90 lub 75W-140" Zrobiło swoje wrażenie ... ameryki nie odkryłem ... ale oni dobrali ten olej do przekładni : ) Czyli jednak "trochę" jest inny... .... OLEJ CASTROL 75W140 1L TRANSMAX LIMITED SLIP LL Swoją drogą jestem z tych ludzi co mechaniką pojazdową się NIGDY nie zajmowali , a prawko robiłem dopiero po 25 roku , więc tego ten też drygu nie miałem ... proszę o wybaczenie i duży dystans do podejmowanych przeze mnie decyzji ... z dużą ostrożnością : ) Nie mniej jednak naprawdę dziękuję za nieocenioną pomoc. |
|
|
|
|
|
#9 | ||
|
Moderator
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
No na chłopski rozum Ford pewnie nie zrobił jakiegoś przełomowego, rewolucyjnego oleju, więc mając wiedzę jakoś sensownie się to zastąpić czymś innym da. Ale trzeba ją mieć, albo wiedzieć, komu można zaufać. Albo dojść do wniosku, że kupuje się to raz na baaardzo długo do samochodu, który też tysiąc złotych nie kosztował, i jakoś to przeboleć.
|
|
|
|