Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Fiesta
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 11-08-2022, 13:36   #31
Jaro88PL
ford::amateur

Imię: Jarek
Model: Fiesta
Silnik: 1.25 82KM
Rocznik: 2010
Domyślnie Czujnik temperatury w przedziale pasażerskim

Witam
Od paru dni meczę się z climatronikiem. A mianowicie problem omawiany wielokrotnie, czyli włączam klimę, leci zimne powietrze ale tylko przez chwilę, a później nagle ciepłe. Postanowiłem podłączyć auto pod forscan. Pokazało błąd B1A61 (czyli tego czujnika). Podobno po wymianie wszystko wraca do normy (przynajmniej tak wyczytałem na innych forach). I tu moje pytanie, gdzie owy czujnik się znajduje? Bo podobno wymiana jest banalnie prosta i trwa około 5 min.
Auto to Ford Fiesta 1.25 82KM 2010 Climatronic

PS. Klimatyzacja niedawno (miesiąc temu) była sprawdzana i nabijana. Stwierdzili, że z układem pod maską wszystko ok.

Jaro88PL jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-07-2025, 11:36   #32
Zielonych

Model: Fiesta 2009 ,Focus ST MK2
Silnik: 1.25 / 2.5 Duratec
Rocznik: 2009
Domyślnie Klimatyzacja w Fiesta 1.25 2009 – klimatronik, brak chłodzenia, dziwny układ

Cześć wszystkim,
kupiłem jakiś czas temu Fiestę z 2009 roku, 1.25 82 KM, za nieduże pieniądze. Auto miało w przeszłości dzwona z przodu i – jak się domyślacie – było składane przez typowego „Mirka”. Jeżdżę nią już ponad 2 lata, ale dopiero teraz postanowiłem przywrócić klimatyzację do życia, bo... nie działa. I teraz mam więcej znaków zapytania niż odpowiedzi.

Kilka faktów:

Auto ma klimatronik – działa bez zarzutu: nawiewy chodzą, zimą grzeje jak trzeba.

Nie mam ogrzewanej przedniej szyby (to tylko informacyjnie).

Przycisk A/C się podświetla, ale sprężarka się nie załącza.

Pojechałem na serwis klimatyzacji – maszyna nie wciągnęła żadnego czynnika wiadome, a diagnosta stwierdził, że sprężarka jest zatarta. Nie zdziwiło mnie to, więc od razu kupiłem nową zamiennik modelu: 8V5119D629EF.
Wymieniłem też zawór rozprężny.

Została kwestia skraplacza.
Po numerze VIN( WF0GXXGAJG9D81469 ) wynika, że powinienem mieć skraplacz bez osuszacza. No i właśnie taki mam aktualnie zamontowany – bez osuszacza z boku. Problem w tym, że w całym układzie nie widzę zewnętrznego osuszacza (czyli nie mam ani zintegrowanego, ani osobnego).

Dodatkowo – brakuje mi czujnika ciśnienia klimatyzacji (presostatu). Nie mogę go zlokalizować nigdzie przy chłodnicy. Jest tam tylko wiszący przewód na 2 piny, podczas gdy normalnie czujnik powinien mieć 3 piny.

Zamieszczam też grafikę przedstawiającą układ, jaki mam obecnie (z tą różnicą, że skraplacz nie ma osuszacza z boku

I teraz pytania:

Czy przy klimatroniku fabrycznie powinien być skraplacz z osuszaczem? jaki kupić

Gdzie dokładnie powinien znajdować się czujnik ciśnienia w takim układzie ktoś ma pomysł gdzie wyparował?

Czy to w ogóle możliwe, żeby fabrycznie był skraplacz bez osuszacza i brak presostatu?

Samochód był tak "ulepiony", że kiedy zacząłem analizować układ klimatyzacji, to aż zgubiłem mózg w komorze silnika.
Jeśli trzeba, mogę wrzucić zdjęcia z pod maski, z kanału, z dowolnego kąta – wystarczy dać znać.

Będę wdzięczny za każdą pomoc i wskazówki, bo chcę to w końcu poskładać jak należy.

Pozdrawiam!
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg uklad-klimatyzacji.jpg (61.6 KB, 4 wyświetleń)
Zielonych jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-07-2025, 15:44   #33
slawomirro
ford::professional

Imię: Sławek
Model: Fiesta mk6 Ghia
Silnik: 1.6 100KM
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: klimatyzacja nie działa

Osuszacz być musi, to jest taki element klimy samochodowej, który jest podstawowy.
To co jest w silniku jest wspólne dla klimatyzacji manualnej lub automatycznej. Nie ma znaczenia jakie sterowanie jest w środku.Co najwyżej różni się średnica rurek 12 lub 16mm, ale części klimatyzacji są takie same.

Podałeś Vin, wg tego vinu osuszacz jest przy chłodnicy klimy z prawej strony (nr części: 8V51 19B961-AA)
chłodnica klimy ma nr części: 8V51-19710-BD lub 8V51-19710-BC lub 8V51-19710-BB

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 2025-07-23_15h43_24.jpg (41.5 KB, 32 wyświetleń)
slawomirro jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-07-2025, 22:08   #34
Zielonych

Model: Fiesta 2009 ,Focus ST MK2
Silnik: 1.25 / 2.5 Duratec
Rocznik: 2009

A co do czujnika — czy jest on wkręcany w chłodnicę? I czy występuje czujnik dwu-pinowy? Pytam, ponieważ przy chłodnicy mam wolną wtyczkę dwu-pinową, która nie jest do niczego podłączona.
Zielonych jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-07-2025, 08:57   #35
marekpz
ford::advanced

Imię: Marek
Model: Fiesta
Silnik: 1.0 Ecoboost 200 KM
Rocznik: 2020

Tak jak kolega wyżej pokazał, masz mieć chłodnicę z osuszaczem zamontowanym na niej.
Jeżeli nie masz, a pisałeś, że auto po dzwonie, to jest możliwość, że masz zamontowaną z 1.6 D Czujnik pewnie wyparował wraz z chłodnicą Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Teraz, masz z 1.6d, która ma udzielny osuszacz, a one miały go montowane w osuszaczu.
Rys1 nr 12 (osuszacz), 13(czujnik) - układy wszystkie prócz 1.6d
nr 8 (osuszacz), 7 (czujnik) - dla 1.6d
rys2 osobno rozrysowane 1.6d
Pamiętaj, to tylko moje przypuszczenia, nie wyrocznia
ps. nie widzę niestety czujnika 2-pinowego, pokazuje, że w obu przypadkach są 3 pinowe.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 1.jpg (91.5 KB, 7 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 2.jpg (80.7 KB, 3 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez marekpz ; 24-07-2025 o 09:00
marekpz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
czujnik temperatury , klimatyzacja , wymiana

Zasady postowania