Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Puma
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 26-02-2025, 08:47   #11
Farfocel
ford::average

Imię: Rafał
Model: Puma
Silnik: 1.0 Ecoboost 125 KM
Rocznik: 2021
Domyślnie Odp: Rozładowujący się akumulator

Cytat:
Napisał LESZPOD Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
PROBLEM NIE JEST NOWY
Problem nie jest nowy, a wręcz dobrze znany - wiele akumulatorów montowanych w Fordach na pierwszy montaż okazuje się być wadliwych.

Bump:
Cytat:
Napisał musso87 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A teraz hit: wyobraźcie sobie, że podjeżdżacie pod supermarket, zamykacie auto, idziecie po bilet parkingowy, wracacie, wrzucacie bilet i znów zamykacie samochód. Brzmi niewinnie, prawda? Otóż nie! Bo właśnie wtedy rozpoczyna się wielka impreza energetyczna, a Puma pochłania prąd jak na sylwestra, a was nie ma godzinę dwie.
Żadnej imprezy nie ma - nawet jeżeli coś miałoby się usypiać z opóźnieniem, to i tak następuje całkowicie odcięcie zasilania po 15 minutach łącznie z innymi urządzeniami pokładowymi jak choćby lampka w suficie.

Farfocel jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-02-2025, 00:11   #12
musso87

Imię: Roman
Model: Puma 2020
Silnik: 1.0
Rocznik: 2020

Cytat:
Napisał Farfocel Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Problem nie jest nowy, a wręcz dobrze znany - wiele akumulatorów montowanych w Fordach na pierwszy montaż okazuje się być wadliwych.

Bump:
Żadnej imprezy nie ma - nawet jeżeli coś miałoby się usypiać z opóźnieniem, to i tak następuje całkowicie odcięcie zasilania po 15 minutach łącznie z innymi urządzeniami pokładowymi jak choćby lampka w suficie.
Co ty chłopie gadasz za farmazony. Modem, centralny zamek, BMSy i inne sterowniki, to wszystko non stop działa dopóki akumulator zapewnia wystarczające napięcie, więc nie opowiadaj bajek, że po 15 minutach wszytko gaśnie. Poza tym gdyby tak było, a nie jest to nie byłoby tego tematu tutaj, ani na zagranicznych forach o Pumie.
musso87 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-02-2025, 08:24   #13
Farfocel

Imię: Rafał
Silnik: 1.0 Ecoboost 125 KM
Rocznik: 2021

Cytat:
Napisał musso87 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co ty chłopie gadasz za farmazony. Modem, centralny zamek, BMSy i inne sterowniki, to wszystko non stop działa dopóki akumulator zapewnia wystarczające napięcie, więc nie opowiadaj bajek, że po 15 minutach wszytko gaśnie.
Ja o niebie, Ty o chlebie. Przyznam, że "wszystkie urządzenia pokładowe" było z mojej strony nieprecyzyjne. Chodziło mi o gniazdo zapalniczki (częste pytanie, dlaczego wideorejestrator nie wyłącza się po wyłączeniu zapłonu i że olaboga pewnie będzie żreć prąd w nieskończoność), oświetlenie wewnętrzne, ekran zegarów cyfrowych, stacja multimedialna. Te elementy się wyłączają nawet, jak siedzisz w samochodzie na postoju po wyłączaniu zapłonu. Jak stoisz, ale masz włączony tryb akcesoriów, to stacja multimedialna pyta po 15 minutach, czy chcesz by działała dalej, czy ma się wyłączyć w celu oszczędzania energii. Jak mi nie wierzysz, to przecież, jaki to problem pójść i samemu sprawdzić?
Farfocel jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-02-2025, 18:05   #14
musso87

Imię: Roman
Model: Puma 2020
Silnik: 1.0
Rocznik: 2020

A widzisz, to już się dogadaliśmy – jednak coś tam działa dłużej niż Twoje „magiczne 15 minut”. I właśnie o to chodziło od początku. Gniazdo zapalniczki, ekran, multimedia – spoko, one faktycznie się odcinają, ale nie zmienia to faktu, że sterowniki, BMS-y i inne układy czuwają sobie dalej, dopóki napięcie na aku im pozwala. Więc jeśli ktoś myśli, że po kwadransie Puma zamienia się w kawałek martwej blachy, to… no cóż, lepiej jednak sprawdzić, co tam naprawdę siedzi w układzie elektrycznym, zamiast wierzyć w bajki o całkowitym odcięciu.
musso87 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-02-2025, 20:59   #15
ochkarol

Przecież musi się jakoś otworzyć, to coś tam musi czuwać.
Ale z akumulatora nie mogą czuwające moduły ciągnąć prądu za dużo. Jeśli pobór prądu jest za duży to coś jest nie halo.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-07-2025, 08:42   #16
Ralfberecik
ford::beginner

Imię: Mariusz
Model: Kuga
Silnik: 2.5 Hybryda
Rocznik: 2023

U mnie, w samochodzie żony, sytuacja wygląda następująco:
Puma 2020 ST-Line X jest codziennie parkowana od 5 lat we własnym garażu, w związku z czym nie ma potrzeby jej zamykania. Samochód generalnie "jest jeżdżony" 5 dni na 7 i robi na taki dzień do 10km.
Do marca br. nie było żadnego problemu, chociaż pojawiały się od czasu do czasu jakieś komunikaty o problemach z prądem, aż pewnego ranka po włożeniu kluczyka samochód ciemny, totalne zero reakcji.
Podłączony woltomierz pokazywał niecałe 4V DC na akumulatorze.
Pierwsza próba reanimacji czyli klasyczna (nowoczesna) ładowarka nie dawała rady tj. wyłączała się po kilku minutach.
Mam starą, radziecką, "chamską" ładowarkę z ustawianym prądem i z jej pomocą udało mi się doprowadzić przez 1-2 godziny niskim prądem akumulator do 9-12 V, a potem przełączałem na ładowarkę nowej generacji, która przez kilka/kilkanaście godzin doprowadziła ostatecznie do 14V.
Nazajutrz pojechałem do specy od akumulatorów z zamiarem wymiana starego przecież, 5 letniego aku-dziada na nowego.
Panowie akumulator pomierzyli, pogadali i wyszło, że dziadek ma bardzo dobre parametry i jest w naprawdę niezłym stanie więc szkoda wyrzucać pieniądze.
Na odchodnym stwierdzili, że najprawdopodobniej trzeba szukać jakiś dziwnych poborów prądu i do czasu znalezienia przyczyny podładowywać go w domu częściej.
Po jakimś czasie wszystko poszło w zapomnienie aż do końca czerwca.
I znowu po włożeniu kluczyka samochód ciemny, totalne zero reakcji. Woltomierz pokazał 3,8V.
Powtórzyłem cała procedurę z ruską ładowarką, ale krócej, bo nie zdążyłem doprowadzić do 14V tylko do 12,6V.
Na następny dzień (wczoraj) pojechałem do innych specy od akumulatorów, a oni pomierzyli i stwierdzili to samo co poprzednicy 3 miesiące wstecz.

Nadmienię, że w samochodzie nie mamy zainstalowanych jakiś dodatkowych odbiorników prądu (kamery, rejestratory etc.) wszystko jest oryginalne jak podczas wyjazdu z salonu.

Jakieś pomysły? Jaki odbiornik, co może być przyczyną takiego stanu rzeczy?

Ostatnio edytowane przez Ralfberecik ; 01-07-2025 o 08:45
Ralfberecik jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-07-2025, 10:14   #17
FordLdz

Model: Focus mk4 Titanium Business, Ceed mk2fl L
Silnik: 1.0 Ecoboost 125km, 1.4 dohc 100km+LPG
Rocznik: 2018, 2017

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Ja tam wolę wymienić akumulator co 2-3 lata i mieć spokój. Radzę ci żebyś wymienił swój akumulator skoro ma 5 lat
Było: Fiat Panda 2004 1.1 bieda 2004-2010, Daewoo matiz 1999 0.9 top 2009-2011, Fiat Grande punto 2010 1.4 Estiva Blue&me 2010-2024, Suzuki Alto 2010 1.0 Club 2011-2024. Jest: Ford Focus mk4 2018 1.0 Titanium Business 2024-, Kia Ceed mk2fl 2017 1.4+LPG L 2025-
FordLdz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-08-2025, 12:39   #18
woytek75
ford::beginner

Silnik: 1.0 EcoBoost MHEV 125
Rocznik: 2023

Ja ostatnio zamontowałem taki gadżet z Alexpress. Nazywa się to Ancel BM200 i w bardzo fajny sposób monitoruje na bieżąco stan akumulatora. Na Ali około 70 PLN, na allegro dwa razy więcej.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg Screenshot_2025-08-06-12-28-07-61_57e717c094f371a1dada6567a1123b99.jpg (83.7 KB, 27 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg IMG_20250806_122720.jpg (90.1 KB, 19 wyświetleń)
woytek75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
akumulator

Zasady postowania