![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#31 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Mateusz
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2007
|
Skoro temat wraca jak rzeka to postanowiłem pochwalić się swoimi doświadczeniami z dzisiejszego ranka.
Pacjent Mondeo MK4 1.8tdci 125km 2007 raz pali raz nie, zależy od humoru. Łącznie dwa miesiące u mechaników i wszyscy jednogłośnie jak PiS, że zapowietrzający się układ paliwa, że pompa paliwa lekko opiłkuje, że wtryski itp. Po jakimś czasie przestaliśmy oddawać auto do znachorów i zwyczajnie jak nie zapalał od razu to męczyliśmy i męczyliśmy (w zasadzie to żona męczyła) do skutku. Dzisiaj rano patrzę 1.8tdci żony stoi pod domem, moje 2.0tdci stoi pod domem nawet ulubiona xsara 1.6vtr stoi, chodzę po domu szukam żony w końcu za telefon i pytam gdzie jesteś, a żona że w pracy jest i auto nie chciało odpalić. Wypiłem kawę i wpadłem na pomysł by sprawdzić czy egr jest zaślepiony, rozkręcam flansz i z około połowy metra czuję zapach ropy, patrzę i jest tylko uszczelka więc skręcam ponownie, po podpięciu forscana zero błędów, kręcę raz auto bez problemu wskakuje na obroty i od razu gaśnie - myślę sobie ty c***u! Wsiadam do xsary i do hurtowni, tam nowa uszczelka i mykam do domu, następnie rozkręcam flansz i wyciągam starą, a na kawałku blaszki nierdzewnej 0,5mm odrysowuję nową i wycinam zaślepkę, następnie montaż i cyk auto pali na strzał oczywiście przez chwilę kopci bo wszystko ropą zalane. Reasumując: zanim zaczniecie szukać nieszczelności w układzie paliwowym, a co gorsza rozbierać go sprawdźcie najpierw ten pierdolony EGR! Zaoszczędzicie czas i nerwy, zrobienie zaślepki z kawałka blaszki zajmuje max kilka minut |
|
|
|
![]() |
|
| Tagi |
| mondeo mk4 , paliwo , zima |
|
|