Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 07-10-2025, 10:26   #61
zbimos
ford::beginner

Imię: Zibi
Model: s-max
Silnik: 2.2tdci
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: wspomaganie kierownicy - usterka

Witam. Dla świętego spokoju kupiłem cały nowy zbiorniczek oryginalny forda.

Objaw dalej taki sam. W lewą stronę lżej się kierownica kręci, w prawą stronę bardzo ciężko

Bump: Pytanie. : czy to małe sitko w zbiorniczku które wkłada się "do szerokiego wylotu w kierunku pompy" ma pozostać, czy ma być wyciągnięte? Mój mechanik mówi że ma być wyciągnięte. Tylko po co miałoby tam być jako nowa część razem ze zbiorniczkiem? Dodam że w starym zbiorniczku jest brak tego sitka

Bump: wsadziłem to sitko spowrotem do zbiorniczka. I już myślałem że jest lepiej ale jednak nie.
Tzn ogólnie po wymianie całości jest jakby troszke lepiej dalej w prawo jest ciężej a czasem nie da się kręcić kierą.

zbimos jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-10-2025, 00:51   #62
zbimos

po jednym dniu pompa zaczęła głośno pracować. Po ok 3 kilometrach się uspokaja ale dalej wspomaganie działa tak jak wcześniej
Stary 22-10-2025, 21:53   #63
zbimos

Po jednym dniu wyciągnąłem to sitko. Nie dało się jeździć. Przez wszystkie te dni nic się nie poprawiło. Czyli to nie wina zbiorniczka.

Ale widząc dużą ilość podpowiedzi widać że podstawową awarią wspomagania jest zbiorniczek, ale jeśli to nie zbiorniczek, to już totalna cisza
Stary 23-10-2025, 11:14   #64
marekpz
ford::advanced

Imię: Marek
Model: Fiesta
Silnik: 1.0 Ecoboost 200 KM
Rocznik: 2020

Bo tu nikt nie posiada szklanej kuli, zawieź do mechanika i niech posprawdza cały układ. Jak słyszę odpowiedź "bo 10 lat temu miałem taki przepadek i to był zbiorniczek" , to się odwracam i jadę szukać dalej.
Obstawiam uszkodzoną przekładnię. Czy sprawdzając wycieki, raczył ściągnąć osłony drążka i zajrzeć ?
Co do sitka, tak, je się wyjmuje zaraz po przepłukaniu układu i nie montuje ponownie. Zbiorniczek należy wymieniać za każdym razem jak się coś grzebie w wspomaganiu, sitko wyłapuje syf, wyciągasz i je wywalasz

Ostatnio edytowane przez marekpz ; 23-10-2025 o 11:17
marekpz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania