![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#111 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 13-02-2004
Model: S-MAX II
Silnik: 2.0 FWD A8 190KM
Rocznik: 01-2020
|
FORDSERVICE B-ULV , jest w bańkach 5l i 1L.
|
|
|
|
#112 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Leo
Model: Ford Fusion
Silnik: 2.0
Rocznik: 2016
|
Hejka. Ja mam problem,bo auto sprowadzone z USA. Moj mechanik nie chce wymienić oleju w skrzyni,bo nie robi automatów. Może ktoś z Ożarowa Maz. I okolic może to zrobić i nie zabić mnie ceną?&lGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#113 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 08-06-2023
Model: Escape
Silnik: 2.0
Rocznik: 2020
|
> Ktoś wie do ilu grzeje sie mu olej w skrzyni w trakcie szybszej jazdy?
Jak jeździłem chwilę obserwując ForscanLite (z iCarPro), to przy dość dynamicznej jeździe w terenie górzystym (w lecie) widziałem 111 °C (8F35, 2020 Escape 2.0 AWD). Standardowo ztcp jest w okolicach 95. |
|
|
|
|
|
#114 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Adam
Model: Escape
Silnik: 2,0
Rocznik: 2020
|
Panowie wskoczył taki olej MANNOL ATF, ULV MN8222-1 co myślicie teoretycznie pasuje ,sprostowanie według info od sprzedawcy niestety nie pasuje do Escape 2020r 2.0 ecoboost
Ostatnio edytowane przez adamo77 ; 17-10-2025 o 23:19 |
|
|
|
|
|
#115 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Gienek
Model: Focus MK4
Silnik: 1.5 ecoblue
Rocznik: 2018
|
Witam,
Panowie mam pytanko: kupiłem na wiosnę Focusa z automatyczną skrzynią biegów 8F35. Po kupnie, mechanik wymienił mi olej w skrzyni metoda statyczna. Olej był już czarny, przepracowany. Teraz, po przejechanych przeze mnie 12 tys km, pojechałem na wymianę oleju w silniku i dodatkowo zleciłem kolejna wymianę oleju w skrzyni, znów metoda statyczna. Weszło około 6 litrów. Skrzynia pracuje ok. Natomiast dopiero teraz na fakturze zobaczyłem, że olej został wymieniony na Ravenol ATF T-ULV, zamiast na ULV D-M. Podejrzewam, że wcześniej też był użyty olej T-ULV. W teorii jest to zbliżony olej, ale nie ma specyfikacji Forda. Jechać do mechanika z reklamacja czy powinno być ok? Jak już wspomniałem, skrzynia pracuje ok. Prawdopodobnie na tym oleju przejechałem właśnie te 12 tys km. Coś doradzicie? |
|
|
|
|
|
#116 |
|
ford::average
![]() Imię: Artur
Model: Focus MK4 fl
Silnik: 1.5 Ecoblue 120 KM
Rocznik: 2022
|
Skrzynia przepłukana na koszt mechanika, ja bym jechał po właściwy olej. Do silnika też mógłby wlać zły i od razu byś nie zauważył różnicy, po coś te specyfikację są.
|
|
|
|
![]() |
|
| Tagi |
| wymiana oleju |
|
|