![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 28-03-2017
Model: Ford
Silnik: 1.8 TDCi
Rocznik: 2005
|
Cześć,
FORD S‑MAX Sterownik silnika zgłasza błąd komunikacji z modułem układu hamulcowego podczas jazdy (nigdy na postoju) i auto przechodzi w tryb awaryjny. Na zegarach zapala się kontrolka ESP (nie ABS). Sprawdziłem instalację — brak uszkodzeń przewodów i złączy. W module ABS sporadycznie pojawia się błąd komunikacji z modułem SASM czujnika skrętu. W parametrach kąt skrętu wartość jest widoczna i wydaje się poprawna. Wymieniłem pompę ABS na używaną o tym samym numerze części 6G91-2C405-AJ. Po montażu auto nie odpala. Co zrobiłem do tej pory: sprawdzenie złączy i mas; wymiana pompy ABS na używaną o numerze 6G91-2C405-AJ; odczyt błędów (FORScan z licencją rozszerzoną) — widoczne błędy komunikacji ABS <-> ECM i ABS <-> SASM; monitorowanie parametrów kąta skrętu — SASM raportuje dane; sprawdziłem i przelutowałem również zegary, wiem że oberwane złącze to częsty problem w Fordach. Proszę o pomoc i sugestie jak dokładnie dopisać/zakodować nowy komponent ABS, tak aby moduły się “dogadały”. Posiadam FORScan z licencją rozszerzoną, ale nie znalazłem opcji, która by to wykonała. Może ktoś ma inne pomysły na rozwiązanie usterki. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 05-12-2024
Model: S-Max
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012
|
Tak jak napisał kolega wyżej, trzeba przeprowadzić "Inicjalizacje modułu"(tak to sięnazywa w forscanie. Jeśli masz auto z rocznika 2005, to pewnie nie masz modułu RFA(odpowiada za Keyless Vechicle - przycisk ford power, bezkluczykowe otwieranie drzwi). Wtedy wybierasz zakładkę PATS i tam będzie "Inicjalizacja modułu", wybierasz ABS i gotowe. Może być wymagane połączenie z internetem.
|
|
|
|