![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#41 |
|
ford::professional
![]() Imię: Tomasz
Model: S-MAX ST / Focus Active, wnętrze Vignale
Silnik: 2.0 TwinTurbo/1.5 EB
Rocznik: 2020/2020
|
Komunikaty o podłączeniu przyczepy mam i ja Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
S-MAX: AmbientLEDx25 /CANbox /Heated 2nd row /2nd USB HUB /DSP B&O / FullDigital FOCUS: AmbientLEDx15 /TSR /DAS /AHB /BLIS /CTA /iACC /PCA /NAVI /Alarm /FrontCAM /CANbox /Towbar /WACM /2nd USB HUB /Electric seats x2 /right door lock switch /storage seat x2
|
|
|
|
|
|
#42 |
|
ford::average
![]() Imię: Marek
Model: mondeo mkV HB
Silnik: 2,0; 180KM
Rocznik: 2016
|
W temacie haka demontowanego, czy jak kupię moduł nr 2 270 699 oraz wiązkę 2 393 062 (FINIS 1929940), to będę mógł podłączyć dowolny hak z gniazdem 13 pin i po programowaniu nie będzie problemu z czujnikami (będą się odłączały automatycznie)?
Czy mogę prosić o potwierdzenie poprawności mojego myślenia? |
|
|
|
|
|
#43 | |
|
ford::amateur
![]() Imię: Krzysztof
Model: Mondeo
Silnik: Diesel
Rocznik: 2017
|
Cytat:
Potrzebuję nr haka elektrycznego do wersji LIFTBACK. Ostatnio edytowane przez Dugass ; 12-05-2021 o 14:20 |
|
|
|
|
|
|
#44 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Lukasz
Model: Mondeo
Silnik: 2.0
Rocznik: 2018
|
Hej, odświeżę troche temat. rozawazam zakup haka do liftbaka (Brink 601000) i mam zagadkę jeżeli chodzi o wiązkę kabli. Czy montował ktoś tą dedykowaną z Ehaki (nr kat. 21060552) i nie było z nią problemów jeżeli chodzi o czujniki parkowania, Trailer Sway Control itp ? czy może lepiej kupic dedyka od Brinka (BRINK 712384) ?
Rozumiem, że kodowanie o którym wspomniał @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] (IPC, PAM i BdyCM) działa tylko z dedykowanymi wiązkami a z uniwersalnymi już nie ? Dięki za info Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#45 |
|
ford::professional
![]() Imię: Tomasz
Model: S-MAX ST / Focus Active, wnętrze Vignale
Silnik: 2.0 TwinTurbo/1.5 EB
Rocznik: 2020/2020
|
Czy działa, to można sprawdzić wstępnie w manualu. Jest jeszcze Erich Jaeger, który też współpracuje z blis i czujnikami.
S-MAX: AmbientLEDx25 /CANbox /Heated 2nd row /2nd USB HUB /DSP B&O / FullDigital FOCUS: AmbientLEDx15 /TSR /DAS /AHB /BLIS /CTA /iACC /PCA /NAVI /Alarm /FrontCAM /CANbox /Towbar /WACM /2nd USB HUB /Electric seats x2 /right door lock switch /storage seat x2
|
|
|
|
|
|
#46 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 08-06-2023
Model: Escape
Rocznik: 2020
|
(edytowane po poprawkach od tedi_k poniżej)
W stylu "nie wiem, ale się wypowiem", to Trailer Sway Control prawdopodobnie nie wymaga jakiejś zaawansowanej "współpracy" z modułem odpowiadającym za przyczepę, a jedynie wiedzy o tym, że przyczepa jest (czyli ten sam poziom informacji, co BLIS, PAM etc). Z informacji, które udało mi się doczytać (np. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] i [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]), to Trailer Sway Control wykrywa obrót w osi pionowej (yaw) pojazdu (na podstawie danych od RCM o obrocie, PSCM o położeniu kierownicy) i dohamowywuje pojedyncze koła aby to skompensować. Nie wchodzi więc w grę hamowanie przyczepą w ten sposób (chyba że obu kół na raz - jest tylko jedna linia sygnałowa na złączu). Czyli jest możliwość, że TSC nie wymaga żadnej kooperacji z modułem przyczepy, a jedynie potrzebuje wiedzieć, że przyczepa jest obecna. Gdzieś czytałem o kimś, to sprawdzał umyślnie działanie Trailer Sway Control, ale to wyższa forma ciekawości. Sam fakt, czy się da włączyć z nie-fordowymi modułami, czy nie, powinien być łatwiej stwierdzalny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez teiksef ; 06-11-2025 o 12:08 |
|
|
|
|
|
#47 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Cytat:
Trailer Sway Control to jest funkcja modułu ABS i wykrywa OBRÓT pojazdu a nie "przechylenie". YAW to jest obracanie nię wokół osi pionowej (czyli inaczej "zarzucanie tyłem"). Specyfiką TSC jest to, że obrót spowodowany jest "masą zewnętrzną" w stosunku do auta i reakcja w związku z tym musi być inna niż przy standardowym poślizgu. Bardzo dobra ilustracja o co chodzi: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Reszta w opisie jak zwykle "użyteczna".
Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 05-11-2025 o 18:25 |
|
|
|
|
|
|
#48 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 08-06-2023
Model: Escape
Rocznik: 2020
|
Słusznie. Dzięki za poprawienie i wyjaśnienia, i link, który wszystko tłumaczy.
Poprawię w moim poście, żeby nie wprowadzał błąd, gdyby ktoś go przeczytał czy wygooglał "samego". Ostatnio edytowane przez teiksef ; 06-11-2025 o 12:12 |
|
|
|
![]() |
|
|
|