Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Kupujemy auto
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 10-11-2025, 07:52   #41
maxxam97
ford::amateur

Model: Focus
Silnik: 1.0 Ecoboost
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: Auto za 50-60 tys. - Focus MK4 1.0EB czy coś innego

Cytat:
Napisał AdoKrycha007 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
musisz mieć konkretny VIN, bo liczy się nawet dzień produkcji - generalnie znacząca zmiana była w 2019 i tylko po niej wersji szukać, nie przed zmianą.
Dobra, mój błąd. Miałem na myśli, że trzeba sprawdzić jaki jest tam rozrząd, a nie sprzęgło- że jedno jest dobre, a drugie bardzo złe i że to trzeba sprawdzić po VINie stąd podkleiłem VIN z prośbą o sprawdzenie.
Czytałem to co było w linku ale nie było tam nic o sprawdzaniu rozrządu po VINie.
Na swoją obronę mam, że posta pisałem w nocy.

A co do nowego auta i "here we go again" - jest to tylko luźna dywagacja. Tak samo jak pytanie o Stelvio. Sąsiad sprzedaje więc szkoda by było się nie zainteresować. Jak mówiłem, idę sprawdzić na żywo to auto, ale chciałem poznać Waszą opinię co do kosztów eksploatacji / napraw. Czy Alfa uchodzi już za markę premium i będzie to 200 procent ceny czy nie będzie aż tak kosztownie.

Ostatnio edytowane przez maxxam97 ; 10-11-2025 o 08:05
maxxam97 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-11-2025, 09:15   #42
AdoKrycha007
ford::professional

Imię: AdoKrycha007
Model: Focus MK3 Kombi i Focus MK4 Kombi
Silnik: 1,6 Duratec 105 KM Euro 5 (MK3) i 1,5 EcoBoost 150 KM Euro 6 (MK4)
Rocznik: 05.2014 (MK3) i 09.2019 (MK4)

rozrząd w 1,5 EB R3 w MK4 jest TEŻ ważny, bo masz pierwsze jego wersje na kole zębatym, które pękały nagminnie i je wycofano po roku (koło wiosny 2019), a potem masz pasek (to nie jest to samo, co w starym 1,0 EB w MK3). dlatego dałem ten link - tam masz wyjaśnione.

Co dla Alfy sie nie wypowiem, nie znam, nie jeździłem - ale jak kupujesz auto na lata, to zobacz najpierw, ile tego jeździ po ulicach. jak prawie nie ma, to będzie drogo to serwisować, bo mało ludzi to ogarnia. jak jest popularne, to i dostęp do części szeroki, i sporo mechaników ogarnia. Ja tych Alf nie widzę w ogóle na ulicach.

Ostatnio edytowane przez AdoKrycha007 ; 10-11-2025 o 09:18
AdoKrycha007 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-11-2025, 09:52   #43
maxxam97

No według VINu to auto zostało wyprodukowane w lutym 2020 więc powinno być w porządku, bo poprawka była (chyba) w kwietniu 2019.

Co do Stelvio - jest ich stosunkowo sporo (około 400 egzemplarzy na sprzedaż na otomoto, tyle samo co Renault Arkana), ale na pewno nie tyle co Focusów gdzie co trzeci na parkingu nieraz to Focus.

No jeżeli bym zostawał przy FF MK4 to mam dwa modele do wyboru:
1. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Krajowy, dobrze wyposażony, niski przebieg, autoryzowany dealer KIA. W cepiku czysto, ale na tej stronie do sprawdzenia fordowskiego vinu jest "at least 1 insurance event" więc nie wiem której stronie ufać bardziej.
Minus taki, że pomimo tego, że oferta wystawiona przez dealera to sprzedaż VAT-marża więc nie odliczę połowy vatu.
2. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Ten znowu w wersji Active, też od dealera, ale co ciekawe auto od czerwca 2024 do czerwca 2025 zrobiło około 30 kilometrów... Nie "tysięcy", po prostu kilometrów...

Ostatnio edytowane przez maxxam97 ; 10-11-2025 o 09:58
Stary 10-11-2025, 09:59   #44
menen2
ford::advanced

Imię: Konrad
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 DW10F 180 ogierów
Rocznik: 2015

Od dealera czy sprzedawane przez dealera?

Samochód kupiony jako nowy za 500k będzie w serwisie zawsze kosztować tyle co samochód za 500k. Nawet jak jego wartość spadnie do 20k. Alfę odradzam. Nie ze względu na ich opinie, ale ze względu na koszty serwisu. Warsztatów specjalizujących się w alfach czy włoszczyźnie to jednak u nas w kraju nie ma za dużo.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
menen2 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-11-2025, 10:47   #45
maxxam97

Cytat:
Napisał menen2 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Od dealera czy sprzedawane przez dealera?
Heh, jeszcze pół godziny temu myślałem, że to to samo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Także tamten focus był "sprzedawany przez dealera od osoby prywatnej" więc jak wspominałem VATu nie odliczę co daje mi realnie przy aucie za 65 tysięcy brutto, lekko ponad 6 tysięcy VATu do zwrotu.

Jak to ogólnie działa? Jako osoba prywatna mogę iść do dealera i zostawić auto u niego niczym do pierwszego lepszego komisu?

Co do Alfy, według mnie śliczna, ale jednak masz rację z tym serwisem. To auto nowe faktycznie kosztuje dużo. Zdecydowanie logiczne, ale nie pomyślałem o tym w ten sposób, że nie ważna jest cena auta używanego teraz tylko ile kosztowało jak wyjechało z fabryki (czyli aktualnie pewnie około 300k).

Ładne, ale pewnie wolę kupić teraz jakieś normalne wozidło, a za kilka lat kupić Jaguara F-type. Czy będzie mnie bolał portfel? Zdecydowanie tak. Czy będą drogie naprawy i duże spalanie? Owszem, ale to przynajmniej byłoby spełnienie marzenia więc do przebolenia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. O Stelvio nigdy nie marzyłem więc inna sprawa.
Stary 10-11-2025, 11:10   #46
kln1920
ford::expert

Imię: Marcin
Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023

Cytat:
Napisał maxxam97 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jako osoba prywatna mogę iść do dealera i zostawić auto u niego niczym do pierwszego lepszego komisu?
Generalnie tak, ale dość gruntownie sprawdzają. W zeszłym roku sprzedawałem auto, na czas jazdy próbnej MK4 zostawiłem im swoje na sprawdzenie, do niczego się nie przyczepili(faktycznie nie było do czego się przyczepić), zaproponowali cenę 13k niższą, niż faktycznie poszedł na "wolnym rynku".
kln1920 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-11-2025, 11:31   #47
maxxam97

Czyli realnie to jest "lepszy komis" gdzie dostawcom samochodów płacą mniej, mają bardziej rygorystyczne sprawdzenia, ale przynajmniej auto może szybciej zejść bo jednak jest sprzedawane przez dealera, który przybije swoją pieczątkę, że wszystko się zgadza. Dzięki! Szukam dalej w takim razie
Stary 10-11-2025, 14:43   #48
hindus

Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008

Wiem że może zabrzmię obrazoburczo ale z tego co pisałeś w pierwszym poście, auto głównie na miasto i okazjonalnie trasa do 300 km. To może Yaris w hybrydzie? Albo Corolla?
Silnik niezawodny, dynamika w mieście super. Po autostradzie też pojedzie bez problemu. Spalanie w trasach miejskich i podmiejskich - bajka.
Kamera cofania (praktycznie) w standardzie. Czujniki pola martwego itd zależnie od pakietu. Spory pakiet bezpieczeństwa w standardzie, w tym adaptacyjny tempomat.
Pojemność bagażnika - wspominałeś, że nie aż tak istotna? Czy coś przegapiłem? No ale jest jeszcze spora Corolla w kombi, też do dostania w Twoim budżecie.
Wygłuszenie jest słabe więc w trasie jest tak sobie, porównywalnie do Focusa mk2.5. VAG lepiej wypada na tym tle. No i jest Android Auto, w starszych rocznikach w budżecie po kablu.

Ostatnio edytowane przez hindus ; 10-11-2025 o 15:03
hindus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-11-2025, 15:39   #49
maxxam97

Corolle już dawno bym brał gdyby nie fakt, że to sedan, a tym samym dostęp do bagażnika jest jednak gorszy niż w przypadku hatchbacka. Hatchback natomiast mam wrazenie, że jest mały i przypomina mi bardziej auris.

Ogólnie, bagażnik by się przydał bo widzę, że dość często coś wożę - plus dodatkowo z racji, że branża eventowa to jadąc muszę wrzucić do bagażnika trochę gratów. Kolumnę bezprzewodową , statyw, mikrofonuy iitd.. Sam bagażnik nie byłby zły jeżeli chodzi o wielkość ale powierzchnia załadunkowa jednak między sedanem, a hatchbackiem to duża różnica. Ewentualnie kombii- ale tutaj znowu nigdy kombiaki mi się nie podobały.
Ogólnie często jeździłem corollą gdy korzystałem z ubera i każdy z taksówkarzy ją polecał wspominając, że gdy jeżdżą po mieście w hybrydzie + do tego dołożyli gaz to są śmieszne pieniądze pokroju 5-6 litrów gazu.
Stary 10-11-2025, 16:27   #50
hindus

Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008

Bo te 1.8 są dinozaurami w dzisiejszych czasach. Wtrysk pośredni, do tego cykl "Atkinsona" (nie do końca ale to bez znaczenia) i mamy bardzo niewysilone silniki o normalnych pojemnościach, przyjemne w "elpegizacji", które odpowiednio zadbane robią bez problemu pół miliona przebiegu. Do tego eCVT które moim zdaniem jest majstersztykiem inżynierii. Brak sprzęgła i problemów związanych z nim, napęd elektryczny który pokrywa wszystkie obszary gdzie silnik spalinowy nie ma momentu, odzysk energii z hamowania. Nie dziwię się, że taksiarze je uwielbiają.

Dlatego na Twoim miejscu mimo wszystko wziąłbym taki typowy zestaw (kolumna, statyw, mikrofony) i podskoczył do salonu Toyoty gdzie mają samochody z programu Pewne Auto. I przymierzył się i do HB jak i sprawdził kombi.

Toyoty są nudne do bólu, mają pierdołowate problemy często wynikające z głupich oszczędności (w końcu nie można kanibalizować własnej marki jaką jest Lexus, w Toyocie zawsze ma czegoś brakować żeby klient uderzył w premium), generalnie w środku raczej tanie, ale niezawodności im nie można odmówić. A skoro to auto do pracy, to wydaje mi się, że to dość mocny argument. Tym bardziej, że jako firma, masz ograniczoną ilość środków nacisku serwisu/ASO/producenta w porównaniu do zwykłego konsumenta którego chronią dodatkowe przepisy.

Ostatnio edytowane przez hindus ; 10-11-2025 o 16:48
hindus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania