Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Kupujemy auto
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 19-11-2025, 12:21   #61
AdoKrycha007
ford::professional

Imię: AdoKrycha007
Model: Focus MK3 Kombi i Focus MK4 Kombi
Silnik: 1,6 Duratec 105 KM Euro 5 (MK3) i 1,5 EcoBoost 150 KM Euro 6 (MK4)
Rocznik: 05.2014 (MK3) i 09.2019 (MK4)
Domyślnie Odp: Auto za 50-60 tys. - Focus MK4 1.0EB czy coś innego

neverending story...

AdoKrycha007 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-12-2025, 00:50   #62
maxxam97
ford::amateur

Model: Focus
Silnik: 1.0 Ecoboost
Rocznik: 2014

Cóż, sam sobie chciałem dać warunek, że auto muszę kupić w listopadzie to znowu mnie przestrzegaliście, że to najgorszy sposób bo takie kupowanie pod presją czasu źle się kończy, no to nie dziwcie się, że tak to wygląda i że tyle się to ciągnie - sami tak radziliście Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Co do samochodów, miałem ostatnio przyjemność jazdy nowym fordem pumą 155km automat i przyznaję, że już dawno nic mi nie dało takiej frajdy z jazdy. Było parę minusów ale na pewno porównując do arkany to ten automat znacznie szybciej reagował na gaz no i ogólnie bardzo przyjemnie jechał. Czuć było, że auto chce jechać i jest dynamiczne. Ogólnie, jak byłem fanem jazdy manualem przez doświadczenia ze słabymi automatami, które były strasznie ospałe tak tą Puma sprawiła, że przekonałem się do automatów - w szczególności jeżeli tak dużo jeżdżę po mieście. Nawet wtedy już ten duży ekran by mi tak nie przeszkadzał jeżeli nie musiałbym na bieżąco zmieniać biegów Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Niestety, ten egzemplarz pumy był trochę poza budżetem (120k nowe auto z 4 letnia gwarancją i rocznym OC/AC/NNW) i co prawda mógłbym dołożyć, ale obawiam się mocnego spadku wartości gdy tylko wyjadę z salonu.
Używanych pum nie ma zbyt dużo.

Już taniej o łatwiej można znaleźć większego focusa. I tu kilka pytań, z prośbą o odpowiedź :
1. Czy szerokopojęty układ napędowy w takim Focusie MK4.0 automat działa tak samo przyjemnie jak w Pumie? Z tego co się orientuję to chyba są te same silniki i skrzynia biegów (siedmiostopniowy PowerShift dct) więc teoretycznie nie powinno być dużej różnicy (ewentualnie różnice wynikające z masy pojazdu bądź opływowości?). Jak mówiłem, Pumą mi się naprawdę genialnie jeździło- próbuje się umówić na jakąś jazdę testową Focusem w automacie ale ciągle coś wypada więc pomyślałem, że w międzyczasie podpytać Was o zdanie.
2. Jak bardzo w normalnym użytkowaniu auta (miasto, trasa) jest odczuwalna różnica między 125 i 155 KM w tym silniku?
3. Jak bardzo czuć różnicę między 1.0 155KM i 1.5 150M? Ten silnik z 1.5 ma zauważalnie wyższa kulturę pracy? (Pamiętam, że tamtym Focusem MK4 1.0 125KM co jeździłem z pół roku temu to przy 140km/h miałem 3.2-3.5k obrotów więc nie brzmiało to dobrze...)
3. Starając się być obiektywny- czy Puma jest znacznie lepszym wyborem od Focusa, żeby dopłacić do niego? Boje sie trochę dostępności części, blacharki do Pumy (na parkingu pod biurem było dzisiaj 9 Focusow MK4 spośród około 50 samochodów więc sądzę, że Focus jest na tyle popularny, że z częściami nie byłoby problemu- tak samo z Pumą?)
4. Jakich automatów szukać w Focusie? Siedmiostopniowy PowerShift dct czy ten, który montowali w 1.5?

Dzięki za pomoc.

Ps. Co do egzemplarzy to jutro dzwonię do poniższych. Któryś warty zachodu?
1. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
2. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
3. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
4. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

(Jeżeli auto jest na FVat to moge jeszcze obniżyć cenę o około 10 procent że względu na odliczenie połowy VATu)

Ostatnio edytowane przez maxxam97 ; 03-12-2025 o 00:58
maxxam97 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-12-2025, 07:34   #63
kln1920
ford::expert

Imię: Marcin
Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023

Cytat:
Napisał maxxam97 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Z tego co się orientuję to chyba są te same silniki i skrzynia biegów (siedmiostopniowy PowerShift dct)
Orientujesz się już pół roku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Nie, to nie te same. W przedlifcie jest hydro, słabe z resztą.
kln1920 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-12-2025, 12:27   #64
maxxam97

Okay, mój błąd - kierowałem się googlem (i najwyraźniej podpowiedziami AI), ale faktycznie patrząc po VINie to we wszystkich przedliftach, które sprawdzałem była hydrokinetyczna skrzynia - jak rozumiem, nie warta zachodu i szukać jedynie polifta z DCT?

Podbijając wcześniejsze pytania:
1. Potwierdźcie proszę, że 1.0EB DCT 155KM w Focusie jeździ podobnie elastycznie jak 1.0EB DCT 155KM w Pumie. Silniki te same, skrzynia taka sama, ale może jest to jakoś inaczej zestrojone?
2. Czy jest zauważalna różnica w jeździe po mieście / trasie między 1.0EB w wersji 125 i 155KM? według suchych danych to w sprincie do setki w przypadku Focusa to około 1.8s różnicy, a w przypadku Pumy 0.9s, ale czy robi to aż taką różnicę?
3. Czy Puma jest obiektywnie równie dobrym wyborem co Focus na jazdy po mieście, raz na miesiąc po autostradzie i czasami w dalszą wycieczkę? (mam tu na myśli bezpieczeństwo, dostęp do części, blacharki, wyposażenie czy nawet OC/AC bo Puma to podobno auto sportowe więc strzelam, że ubezpieczenie też może być wyższe).

Dzięki!

Ostatnio edytowane przez maxxam97 ; 03-12-2025 o 12:29
Stary 03-12-2025, 12:31   #65
tomao

Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018

Cytat:
Napisał maxxam97 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Puma to podobno auto sportowe
Tak, ale nie ta
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ])
tomao jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-12-2025, 12:41   #66
kln1920

Imię: Marcin
Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023

Cytat:
dostęp do części, blachark
A co to w sumie użytkownika nowego samochodu obchodzi? O sportowym samochodzie (miejski SUV) nie wspomnę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wyposażenie zobacz w konfiguratorze... Napęd jest ten sam (Focus vs Puma)
kln1920 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-12-2025, 13:10   #67
maxxam97

Napisałem "Puma to podobno sportowe auto" bo też się z tym nie zgadzam, ale według autocentrum segment to "auta sportowe". Wiecie, to nie ja wymyśliłem to określenie więc zażalenia do autorów Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ale pomyślałem, że skoro oni wpadli na pomysł, że Puma należy aut sportowych to ubezpieczalnie też mogły podłapać ten pomysł Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Cytat:
Napisał kln1920 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A co to w sumie użytkownika nowego samochodu obchodzi?
Zakładając, że kupię auto używane, bez gwarancji, 2-4 letnie i zostanie w rodzinie przez najbliższe 10 lat to jednak fajnie byłoby nie wkopać się w wysokie koszty napraw i mieć łatwy dostęp do części Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jeżeli zarówno w Pumie jak i Focusie są na podobnym (mam nadzieję "niskim") poziomie to jest to dla mnie dodatkowy plus.

Co do wyposażenia - patrzyłem jakie ma wyposażenie ma jeden i drugi. Bardziej miałem na myśli czy taka Puma jest według Was obiektywnie dobrym wyborem (patrząc przez pryzmat co dostajemy za jaką cenę czyli w tym również wyposażenie). Tak więc pytanie nie jest o wyposażenie tylko o udzielenie opinii Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez maxxam97 ; 03-12-2025 o 13:31
Stary 03-12-2025, 16:27   #68
menen2
ford::advanced

Imię: Konrad
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 DW10F 180 ogierów
Rocznik: 2015

Puma to jest fiesta na szczudłach. Jakiś czas temu zastanawiałeś się czy foka chyba w hatchbacku nie będzie miała za małego bagażnika. Puma będzie miała jeszcze mniejszy.

Co do dostępu do części-nawet i za 10 lat nie będzie problemu. Producenci muszą zapewnić dostęp do części zamiennych chyba do 10 lat po zakończeniu produkcji, a zostają jeszcze zamienniki.

Co do stosunku co dostajemy/cena-w mojej opinii każdy podniesiony samochód jest przepłacony. Im wyższy segment tym bardziej. Puma to segment B/maly crossover, Foka to segment C.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
menen2 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-12-2025, 16:58   #69
maxxam97

Dzięki za opinię!
Tak, oczywiście, że dalej pamiętam o tym bagażniku i to nadal jest ważne kryterium.
Focus w hatchbacku był wystarczający dla mnie (wbrew pozorom sporo tam miejsca, wiozłem stół, skrzynki, narzędzia i dwa krzesła i było okay) natomiast bałem się Pumy właśnie pod kątem bagażnika właśnie. Bo co prawda jej dynamika jazdy mnie urzekła jednak uznałem, że może być problematycznie z bagażnikiem.
Stąd drążyłem temat czy Puma i Focus mają podobną "radość" jazdy - wiedząc, że tak to zdecydowanie wolę większego Focusa od małej Pumy (nawet pod kątem ceny to Foka z salonu kosztowała 110k, a Puma 120k).

Podbijając jeszcze z tym hydrokinetycznym automatem w przedliftowym Focusie - jest aż tak źle, że nie warto nawet zwracać na niego uwagi?

Ostatnio edytowane przez maxxam97 ; 03-12-2025 o 17:03
Stary 05-12-2025, 16:44   #70
Tomos
ford::average

Imię: Paweł
Model: Ford Fusion Ambiente Silver X
Silnik: 1.4 80 KM
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał menen2 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...Co do dostępu do części-nawet i za 10 lat nie będzie problemu. Producenci muszą zapewnić dostęp do części zamiennych chyba do 10 lat po zakończeniu produkcji, a zostają jeszcze zamienniki.(...)
Tak, zgadza się, dodam jeszcze że po 10 latach producent sam decyduje, czy chcę dalej produkować części do danego egzemplarza Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez Tomos ; 05-12-2025 o 16:56
Tomos jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania