![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#31 | |
|
ford::professional
![]() Imię: AdoKrycha007
Model: Focus MK3 Kombi i Focus MK4 Kombi
Silnik: 1,6 Duratec 105 KM Euro 5 (MK3) i 1,5 EcoBoost 150 KM Euro 6 (MK4)
Rocznik: 05.2014 (MK3) i 09.2019 (MK4)
|
Cytat:
zejdź na ziemie chłopie... jak połowę tego dostaniesz, to będzie dobrze. |
|
|
|
|
|
|
#32 | ||
|
ford::beginner
![]() Imię: Marcin
Model: Ford Focus Mk2 FL
Silnik: 1.6 Ti-VCT 116KM, 85kW
Rocznik: 2008
|
Cytat:
spod wlesu ooleju nie czuje benzyny szczerze pali ładnie na krótkich trasach typu 3-4km 11 litrów na trasie dłuzszej około 6-6,5 litra . zimne szklanki wala jak by ktos w garczek walił łyzką ale jak sie zgrzeja ..to silnik mruczy. zrobiłem mu płukanie silnika odppiekanie pianka w zawory i tłoki ...silnik jak by zyskał na kulturze rpacy oleju nie ciagnie a po przejechaniu 1000km jest czysty jak olej roslinny w butelce..jedynie co to ta kompresja mnie dziwi jak i te szklanki bo wala juz około 120 tyś.. Bump: Cytat:
mądrego to az miło poczytać ! ok przeznaczam ten samochod na działkę bedzie do rpzeworzenia drewna cementu czy innych takich pierdółek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
||
|
|
|
|
|
#33 | |
|
|
Cytat:
- zrzuciłem całość zawieszenia wraz z belkami - wypiaskowałem cały samochód wraz z belkami nałożyłem 4 warstwy kwasu ortofosforowego - potem zmyłem - nałożyłem farbę gruntujący dla rafinerii wiertniczych na morzu i na końcu farbę dla rafinerii na morzu - do tego wymieniłem całość zawieszenia przód tył - zmieniłem też maglownice - płyny hamulcowe - zmieniłem olej silnikowy 2 razy w ciagu 5 tyś km aby wypłukać z syfu - oleje silnikowe zmieniam co max 10 tyś a do tego zrobiłem wymiane z płukaniem i odpiekaniem piankami - zaciski tarcze klocki itd ale zrobiłem to dla funu bo chciałem kiedys pobawić sie w mechanika amatora Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ale szczerze nawet wiedzac ile czasu i kasy władowałem to wiem ze nikt by mi nie dał 10 tyś zł Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. a jak by nawet ktoś tyle chciał dac to podejżewam ze chiał by jaks bonus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
|
#34 |
|
![]() Imię: AdoKrycha007
Model: Focus MK3 Kombi i Focus MK4 Kombi
Silnik: 1,6 Duratec 105 KM Euro 5 (MK3) i 1,5 EcoBoost 150 KM Euro 6 (MK4)
Rocznik: 05.2014 (MK3) i 09.2019 (MK4)
|
Zejdzie na ziemie ludzie, to 20-letni rdzewiejący Ford...
|
|
|
|
|
|
#35 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 08-01-2013
Model: Ford Focus Mk2 Ti-VCT, 115 KM, LPG STAG
Silnik: 1.6 2005r.
Rocznik: 2006
|
Jak kupowałem, to byłem trzecim klientem. Pierwszy właściciel był Włochem, który sprzedał Focusa po 8 latach użytkowania. W Italii pogoda ciepła, mała wilgotność powietrza (przeciwieństwo do Anglii), co eliminuje wysoką korozję. Z wyjątkiem korozji reflektorów, które po zakupie musiałem solidnie regenerować. Plastik nie był matowy w miejscu wiązki, ale lampy głupio wyglądały (od góry liczne wykwity, efekt "pajęczynki").
Drugi właściciel regenerował podwozie, auto miało garaż. Facet przekazał mi całą dokumentację, wszystkie paragony i faktury (nawet za wycieraczki) - uzbierała się z tego spora teczka. Do tego bogate wyposażenie jak na 2006 r.: żarniki ksenonowe, fabryczne czujniki parkowania tył, super głośniki /radio-odtwarzacz Sony, elektryczne szyby i lusterka, felgi aluminiowe, wszystkie hamulce tarczowe. Jak dbasz - tak masz. |
|
|
|
|
|
#36 | |
|
![]() Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
|
Osobiście jestem z tych, którzy lubią nieco przepłacać za dopieszczone i doposażone pojazdy, a jak w parze idzie jeszcze mały nalot i salon PL, to robi się więcej niż nieco. Wiem, tego co zapłaciłem nie odzyskam, ale święty spokój, komfort, nietuzinkowość oraz to, że to co posiadam sprawia mi radość także mają swoją cenę.
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#37 | |
|
|
Cytat:
Ale fakt "nie wszystko co się opłaca to warto a co warto się opłaca " i dlatego podjąłem sie remontu wcześniej karoserii i zawieszenia ogólnie jeździ dobrze ale wole go na dłuższe trasy niż do pracy na 3-5 km wiec kupiłem mała dacie sandero na dojazdy a forda bede brął na dłuzsze dojazdy na działkę itd Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
|
#38 | |
|
![]() Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#39 | |
|
![]() Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017
|
Cytat:
Zmierz luzy bo za małe to pierwszy krok do popalenia zaworów Jeszcze jedną z przyczyn zmniejszonej kompresji może być uszkodzony klin na kole zmiennych faz rozrządu, wtedy przy kręceniu rozrusznikiem wałek (lub wałki) rozrządu lata bez kontroli i będzie upuszczał ciśnienie. Dostanie ciśnienia oleju to wróci na miejsce. W Oplach dosyć częsta usterka (np. z16xer z18xer), tutaj też możliwa choć raczej niezbyt częsta. Rozrząd też może być delikatnie przestawiony i dlatego przy niskich obrotach nie może nabić ciśnienia, co innego podczas pracy dynamicznie bo dynamiczna kompresja jest zupełnie inna. Stąd też do samej wartości statycznej kompresji bym nie przykładał za mocno wagi o ile jest równa miedzy cylindrami (jeśli wykluczono usterki właśnie z układem zmiennych faz czy też przestawienie rozrządu i inne). Ostatnio edytowane przez klocolus ; 19-12-2025 o 23:51 |
|
|
|
|
|
|
#40 | |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 08-01-2013
Model: Ford Focus Mk2 Ti-VCT, 115 KM, LPG STAG
Silnik: 1.6 2005r.
Rocznik: 2006
|
Cytat:
Nie wiem tylko, czy rozrusznik - z racji swoich niskich obrotów - ma prawo wygenerować takie ciśnienie oleju, które zapewni dopływ do KZFR, czyli czy spowoduje że te pin-blokady (tulejki - zwał jak zwał) zdołają wyskoczyć. Wątpię, bo zresztą podczas kręcenia, na desce jest pokazana lampka oleju - dopiero kiedy zniknie, wtedy wariatory się odblokowują. ...no chyba że są zepsute i nie blokują się po wyłączeniu silnika, a konkretnie wydechowy, który posiada sprężynę. Koło fazy dolotu zatrzaskuje się w pozycji zablokowanej dzięki momentowi obrotowemu wału/wałków, więc ten defekt występuje rzadziej np. wytarcie tego bolca / zamka. |
|
|
|
|
![]() |
|
|
|