Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 10-12-2025, 09:45   #31
AdoKrycha007
ford::professional

Imię: AdoKrycha007
Model: Focus MK3 Kombi i Focus MK4 Kombi
Silnik: 1,6 Duratec 105 KM Euro 5 (MK3) i 1,5 EcoBoost 150 KM Euro 6 (MK4)
Rocznik: 05.2014 (MK3) i 09.2019 (MK4)
Domyślnie Odp: Kompresja silnika 1,6 TI-VCT 115kM Benzyna

Cytat:
Napisał papkin44 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
^^ Absolutnie się zgadzam!
Sam posiadam Fokę z 2006 roku i gdybym miał ją teraz sprzedawać, to wyceniłbym na 17 000 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ale to byłaby cena zaporowa, choć uczciwa – i tak nikt by tego nie kupił, bo przecież są "tańsze".
a nie zapomniałeś o jeszcze jednym zerze w tej cenie?? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
zejdź na ziemie chłopie... jak połowę tego dostaniesz, to będzie dobrze.

AdoKrycha007 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-12-2025, 10:05   #32
Runio84
ford::beginner

Imię: Marcin
Model: Ford Focus Mk2 FL
Silnik: 1.6 Ti-VCT 116KM, 85kW
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał papkin44 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pobór oleju godny pozazdroszczenia - o ile to olej a nie olej + benzyna (co łatwo wyczuć spod korka wlewu). To samo mogę powiedzieć o spalaniu benzyny (ideał jak na 350kkm i rok silnika)

Szklanki stukają, co znaczy że bez konieczności regulacji szklanek przejedziesz jeszcze nawet i 100kkm. Aczkolwiek może być tak, że wydechowe są ciche (mały luz zaworowy) a dolotowe głośne w fazie rozgrzewania silnika (zalecany pomiar szczelinomierzem).

Szklanki mają wpływ na kompresję tylko w sytuacji, gdy brakuje luzu na tyle że zawory nie domykają się. Zbyt duże luzy zaworowe powodują większe zużycie krzywek na wałkach rozrządu, zużycie szklanki - denka oraz punktu kontaktu szklanki z końcówką trzonka zaworu.

Czyli albo źle zmierzyłeś kompresję albo masz benzynę w oleju.
Ok mozliwe że zle zmierzyłem tez sprzet pochodzi z ali wiec nie wiem ale znowu na próbie olejowej wyszła mi kompresja 12,5 bara.
spod wlesu ooleju nie czuje benzyny szczerze pali ładnie na krótkich trasach typu 3-4km 11 litrów na trasie dłuzszej około 6-6,5 litra .
zimne szklanki wala jak by ktos w garczek walił łyzką ale jak sie zgrzeja ..to silnik mruczy. zrobiłem mu płukanie silnika odppiekanie pianka w zawory i tłoki ...silnik jak by zyskał na kulturze rpacy oleju nie ciagnie a po przejechaniu 1000km jest czysty jak olej roslinny w butelce..jedynie co to ta kompresja mnie dziwi jak i te szklanki bo wala juz około 120 tyś..

Bump:
Cytat:
Napisał thesperado Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Naprawdę ciężko wypowiadać się samymi konkretami na odległość, ale spróbuję.
Zużycie oleju nieprawdopodobne, o czym wspomniałem, ale u siebie (FF2, ze słusznym nalotem) zauważyłem także duże rozbieżności w zużyciu oleju w zależności od sposobu używania auta, więc załóżmy, że większość dystansu pokonujesz w taki sposób, że oleju ubywa niewiele.
Piszesz o wymienionej sondzie, pytanie tylko której? W sumie mniejsza z tym, skoro nie sypie błędami, jest moc, i spalanie nie najgorsze. Myślę, że w takim wypadku nie ma sensu podglądać pracę sond i kata, chyba, że z nudów lub ciekawości.
Teraz słów kilka o klepiących zaworach/szklankach. Jest tego 16 sztuk. Jak 14 będzie klepało, a 2 nie, bo się podpierają na wałku nie usłyszysz tego, a to gwarantuje kłopoty. Dlatego przy tym nalocie warto dla świętego spokoju to sprawdzić. Myślę także, że kompresję zaniżoną o 0,5 - 1 bar, to możesz mieć przy tym nalocie przez samą nieszczelność spowodowaną zużyciem gniazd i zaworów. Wszak jest ich tam 16 i prawdopodobieństwo nieszczelności jest 2 razy większe niż w silniku 8 zaworowym. Skutki także. Niestety nie opcji, aby się przekonać jaka jest prawda bez zdjęcia głowicy. Przedmuchy, przy tym nalocie, w silniku benzynowym z niskimi tłokami, w po flotowym aucie? Nic dziwnego. Cieszyć się wypada, że jest w tak dobrej kondycji (moc, zużycie oleju i paliwa). Co mają powiedzieć nieszczęśnicy z 2.0 TFSI starszych generacji.
To, że przy pomiarze końcówkę tylko dociskałeś nie ma znaczenia. W silniku benzynowym robię to tylko w taki sam sposób. Jedyna niewiadoma to poprawność/dokładność wskazań zapewne manometru.
Nie zgodzę się także z twierdzeniem, że lepiej wymieniać silnik. Najlepiej zapobiegać, a jak już się coś wysypie, to zweryfikować usterkę, wycenić i ją usunąć nie robiąc całego remontu. Jak się nie da, bo kalkulacja nie pozwoli, to zmienić auto. Policz ile wyjdzie zakup silnika w stanie niewiadomym (większość sprzedaje silniki z małym przebiegiem w stanie bardzo dobrym Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.)+ rozrząd + olej i płyn chłodzący + świece + kilka uszczelek, bo pewnie trafi się sam słupek + przegląd alternatora jak już na wierzchu + ew. sprzęgło + ew. klimatyzacja + robocizna + niespodzianki. A co jak nie robisz podmiany samemu, a mechanik, który wyjął lub wyjmie silnik, wsadzi nowy na miejsce w takim terminie, że z rękojmi sprzedawcy niewiele czasu zostanie i prawda o stanie silnika wyjdzie na jaw zbyt późno? Naprawdę trudne kwestie poruszamy, szczególnie,że tylko Ty masz kontakt z tym pojazdem.

mądrego to az miło poczytać !
ok przeznaczam ten samochod na działkę bedzie do rpzeworzenia drewna cementu czy innych takich pierdółek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Runio84 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-12-2025, 12:11   #33
Runio84

Cytat:
^^ Absolutnie się zgadzam!
Sam posiadam Fokę z 2006 roku i gdybym miał ją teraz sprzedawać, to wyceniłbym na 17 000 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ale to byłaby cena zaporowa, choć uczciwa – i tak nikt by tego nie kupił, bo przecież są "tańsze".
Kupujących interesuje przede wszystkim cena a nie wartość użytkowa (tj., ile trzeba dołożyć: czy układ hamulcowy do wymiany, stan UV-techniczny lamp).
Wiesz 17 tyś nikt Ci nie da wiem bo właśnie kupiłem kolejny samochód i pomimo iż w swoim w zeszłe wakacje:
- zrzuciłem całość zawieszenia wraz z belkami
- wypiaskowałem cały samochód wraz z belkami nałożyłem 4 warstwy kwasu ortofosforowego
- potem zmyłem
- nałożyłem farbę gruntujący dla rafinerii wiertniczych na morzu i na końcu farbę dla rafinerii na morzu
- do tego wymieniłem całość zawieszenia przód tył
- zmieniłem też maglownice
- płyny hamulcowe
- zmieniłem olej silnikowy 2 razy w ciagu 5 tyś km aby wypłukać z syfu
- oleje silnikowe zmieniam co max 10 tyś a do tego zrobiłem wymiane z płukaniem i odpiekaniem piankami
- zaciski tarcze klocki itd ale zrobiłem to dla funu bo chciałem kiedys pobawić sie w mechanika amatora Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ale szczerze nawet wiedzac ile czasu i kasy władowałem to wiem ze nikt by mi nie dał 10 tyś zł Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. a jak by nawet ktoś tyle chciał dac to podejżewam ze chiał by jaks bonus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 10-12-2025, 12:13   #34
AdoKrycha007

Imię: AdoKrycha007
Model: Focus MK3 Kombi i Focus MK4 Kombi
Silnik: 1,6 Duratec 105 KM Euro 5 (MK3) i 1,5 EcoBoost 150 KM Euro 6 (MK4)
Rocznik: 05.2014 (MK3) i 09.2019 (MK4)

Zejdzie na ziemie ludzie, to 20-letni rdzewiejący Ford...
AdoKrycha007 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-12-2025, 16:01   #35
papkin44
ford::advanced

Model: Ford Focus Mk2 Ti-VCT, 115 KM, LPG STAG
Silnik: 1.6 2005r.
Rocznik: 2006

Jak kupowałem, to byłem trzecim klientem. Pierwszy właściciel był Włochem, który sprzedał Focusa po 8 latach użytkowania. W Italii pogoda ciepła, mała wilgotność powietrza (przeciwieństwo do Anglii), co eliminuje wysoką korozję. Z wyjątkiem korozji reflektorów, które po zakupie musiałem solidnie regenerować. Plastik nie był matowy w miejscu wiązki, ale lampy głupio wyglądały (od góry liczne wykwity, efekt "pajęczynki").

Drugi właściciel regenerował podwozie, auto miało garaż. Facet przekazał mi całą dokumentację, wszystkie paragony i faktury (nawet za wycieraczki) - uzbierała się z tego spora teczka.
Do tego bogate wyposażenie jak na 2006 r.: żarniki ksenonowe, fabryczne czujniki parkowania tył, super głośniki /radio-odtwarzacz Sony, elektryczne szyby i lusterka, felgi aluminiowe, wszystkie hamulce tarczowe.

Jak dbasz - tak masz.
papkin44 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-12-2025, 20:22   #36
thesperado

Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009

Osobiście jestem z tych, którzy lubią nieco przepłacać za dopieszczone i doposażone pojazdy, a jak w parze idzie jeszcze mały nalot i salon PL, to robi się więcej niż nieco. Wiem, tego co zapłaciłem nie odzyskam, ale święty spokój, komfort, nietuzinkowość oraz to, że to co posiadam sprawia mi radość także mają swoją cenę.
Cytat:
Napisał Runio84 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ok przeznaczam ten samochod na działkę bedzie do rpzeworzenia drewna cementu czy innych takich pierdółek
Daj mu szansę i go nie skreślaj. Może nie jest z nim tak źle, tylko ten pomiar nieco nie wyszedł i jeszcze można nim na narty do Włoch czy Austrii wyskoczyć.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
thesperado jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-12-2025, 10:00   #37
Runio84

Cytat:
Napisał thesperado Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Osobiście jestem z tych, którzy lubią nieco przepłacać za dopieszczone i doposażone pojazdy, a jak w parze idzie jeszcze mały nalot i salon PL, to robi się więcej niż nieco. Wiem, tego co zapłaciłem nie odzyskam, ale święty spokój, komfort, nietuzinkowość oraz to, że to co posiadam sprawia mi radość także mają swoją cenę.

Daj mu szansę i go nie skreślaj. Może nie jest z nim tak źle, tylko ten pomiar nieco nie wyszedł i jeszcze można nim na narty do Włoch czy Austrii wyskoczyć.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
hahahahahha dobre Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. na narty w jedna stronę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ale fakt "nie wszystko co się opłaca to warto a co warto się opłaca " i dlatego podjąłem sie remontu wcześniej karoserii i zawieszenia ogólnie jeździ dobrze ale wole go na dłuższe trasy niż do pracy na 3-5 km wiec kupiłem mała dacie sandero na dojazdy a forda bede brął na dłuzsze dojazdy na działkę itd Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 19-12-2025, 22:37   #38
thesperado

Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009

Cytat:
Napisał Runio84 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
hahahahahha dobre na narty w jedna stronę
Np. w rejon Madonna di Campiglio masz jakieś 1600 km w jedna stronę, więc jak zrobisz tak ze 3500 km, to znaczy że racja była po mojej stronie. Życzę mu zdrowia jak najdłużej. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
thesperado jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-12-2025, 23:49   #39
klocolus

Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017

Cytat:
ok przeznaczam ten samochod na działkę bedzie do rpzeworzenia drewna cementu czy innych takich pierdółek
Z tą kompresją to jest tak, że ma być przede wszystkim równa a czy mniejsza czy większa to sporo zależy od warunków pomiaru, sprzętu itd. Absolutnie bym się nią nie przejmował i jezdził, jak nie ma innych problemów to pojezdzi jeszcze długo, rzadko kiedy auta przestają jeździć bo brakuje im kompresji od zużycia raczej coś się katastrofalnie posypie typu zawór wypali albo tłok pęknie itd. ale tego już nie przewidzisz możesz tylko starać się zapobiegać jak się da.

Zmierz luzy bo za małe to pierwszy krok do popalenia zaworów

Jeszcze jedną z przyczyn zmniejszonej kompresji może być uszkodzony klin na kole zmiennych faz rozrządu, wtedy przy kręceniu rozrusznikiem wałek (lub wałki) rozrządu lata bez kontroli i będzie upuszczał ciśnienie. Dostanie ciśnienia oleju to wróci na miejsce. W Oplach dosyć częsta usterka (np. z16xer z18xer), tutaj też możliwa choć raczej niezbyt częsta. Rozrząd też może być delikatnie przestawiony i dlatego przy niskich obrotach nie może nabić ciśnienia, co innego podczas pracy dynamicznie bo dynamiczna kompresja jest zupełnie inna. Stąd też do samej wartości statycznej kompresji bym nie przykładał za mocno wagi o ile jest równa miedzy cylindrami (jeśli wykluczono usterki właśnie z układem zmiennych faz czy też przestawienie rozrządu i inne).

Ostatnio edytowane przez klocolus ; 19-12-2025 o 23:51
klocolus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-12-2025, 08:18   #40
papkin44
ford::advanced

Model: Ford Focus Mk2 Ti-VCT, 115 KM, LPG STAG
Silnik: 1.6 2005r.
Rocznik: 2006

Cytat:
Napisał klocolus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeszcze jedną z przyczyn zmniejszonej kompresji może być uszkodzony klin na kole zmiennych faz rozrządu, wtedy przy kręceniu rozrusznikiem wałek (lub wałki) rozrządu lata bez kontroli i będzie upuszczał ciśnienie.
Pewnie chodzi Ci o blokadę kół zmiennych faz do pozycji startowej (taki pin zatrzaskujący łopatki wariatora).

Nie wiem tylko, czy rozrusznik - z racji swoich niskich obrotów - ma prawo wygenerować takie ciśnienie oleju, które zapewni dopływ do KZFR, czyli czy spowoduje że te pin-blokady (tulejki - zwał jak zwał) zdołają wyskoczyć. Wątpię, bo zresztą podczas kręcenia, na desce jest pokazana lampka oleju - dopiero kiedy zniknie, wtedy wariatory się odblokowują.

...no chyba że są zepsute i nie blokują się po wyłączeniu silnika, a konkretnie wydechowy, który posiada sprężynę. Koło fazy dolotu zatrzaskuje się w pozycji zablokowanej dzięki momentowi obrotowemu wału/wałków, więc ten defekt występuje rzadziej np. wytarcie tego bolca / zamka.
papkin44 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania