Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Kupujemy auto
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 13-12-2025, 22:28   #81
marcin'ek
ford::advanced

Imię: Marcin
Model: Fiesta VII
Silnik: 1.0 EB
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Auto za 50-60 tys. - Focus MK4 1.0EB czy coś innego

Co do obcierek, w nowym boli przez rok gora dwa, potem juz sie mniej przejmujesz. Jak wyzej kolega wspomnial, daj nalozyc folie PPF (czy jak to bylo), i osobiscie moge powiedziec ze duzo mniej stresu. Ja zalozylem na drzwi bo tam uderzaja drzwi innych aut, w inne miejsca to wg uznania.
Co do nowe/uzywane, jesli auto podobnie wyposazone, roznica 3 lat, to jesli mial bym te 30k to bral bym nowe. Chyba ze ta uzywke znasz i masz pewna to bym sie zastanawial.

Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka

Stary 14-12-2025, 02:11   #82
maxxam97
ford::amateur

Model: Focus
Silnik: 1.0 Ecoboost
Rocznik: 2014

Dzięki za odpowiedzi.

Cytat:
Napisał cezarg1410 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytując klasyka: "miota nim jak szatan".
Tak, zdaję sobie sprawę, że zmienia się to jak w kalejdoskopie, ale do końca roku muszę mieć samochód (ot nawet, żeby jeszcze koszty związane z kupnem auta wrzucić w koszty). Aut za 30 tysięcy już nie rozważam. Stoję jedynie przed wyborem:
a) używane za 50-60 tysięcy
b) nowe za 110 tysięcy

Cytat:
Napisał cezarg1410 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Z ekonomicznego punktu widzenia, jeśli samochód nie służy do zarabiania pieniędzy to jego zakup nie ma absolutnie żadnego sensu i jest zawsze kasą w błoto.
No w sumie to trochę to jest do zarabiania pieniędzy. Jazda do biura to duża oszczędność czasu bo zamiast jechać 60 minut jadę 20 minut. Kiedyś często jeździłem uberami po 20-40 zł za kurs. Do tego moja działalność ma również polegać na dojazdach do klienta po całej Polsce. Bez samochodu nie ma opcji, że gdziekolwiek dojadę. No i trochę też tam gra budowanie wizerunku. Do klienta jadę w garniturze, pod krawatem itd. Oczywiście, że 90% czasu auto będzie służyło do wygodnego życia w mieście, ale to już inna sprawa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

--- --- ---

Tej używki z Gdańska kompletnie nie znam więc ciężko ocenić. Na pewno brałbym jakiegoś eksperta, ale za taką różnicę w cenie to już chyba faktycznie lepiej jednak wziąć nowy z gwarancją.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Taki mi jeszcze wpadł w oko w czerwonym kolorze, a jak powszechnie wiadomo, czerwony jest szybszy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie ma manetek (których i tak pewnie się nie używa), ale jest kilka tysięcy tańszy niż ten z Krakowa no i bliżej niż do Gdańska.

Wiem, że żeby utrzymać gwarancję to muszę robić przeglądy w ASO. Jak duża jest różnica między ASO, a innym warsztatem? Gdzieś znalazłem posty o tym, że za przegląd liczą sobie 700 pln, ale to było kilka lat temu więc ceny się pewnie zmieniły.

No i myślę tez o ubezpieczeniu - nigdy nie miałem OC/AC, auto nowe, stosunkowo drogie. Według rankomatu ubezpieczenia z UNIQA zaczynają się od 2500, a kończą nawet na 20 tysiącach. Ciekaw jestem ile realnie ubezpieczenia by mi dowalili na start. Pewnie z 4-5 tysięcy muszę liczyć?

--- --- ---

Dodam, że jeździłem dzisiaj tym XCeedem 2019. Tym co ma 150 tysięcy przebiegu, silnik 1.6 i 204KM. Tam niby też jest DCT ale jakoś inaczej reagowało to na pedał gazu niż to w Fordzie.
Puma reagowała od razu na każde dotknięcie gazu, nawet najmniejsze. Czułem się jakbym jechał w samochodzie, który cały czas jest gotowy przyspieszyć. Możecie się śmiać, ale jakoś mnie to urzekło - to że faktycznie chciało mu się jechać. No naprawdę nigdy tak dobrze się nie bawiłem jeżdżąc samochodem. Godzina jazdy minęła mi sam nie wiem kiedy - stąd moje pytania o to czy Puma i Focus mają ten sam układ napędowy.

W Kii chcąc przyspieszyć musiałem wcisnąć gaz, auto redukowało bieg i wskakiwało na wysokie obroty i dopiero wtedy po chwili ruszało- od momentu wciśnięcia gazu do tego przyspieszania z prędkości 50km/h trwało powiedzmy 2, może 2.5 sekundy. Faktycznie, szło mocniej bo 204KM, ale samo ruszenie nie było takie dynamiczne.

Ogólnie przyjemnie się dzisiaj jechało tą Kią no i jest o około 33 tysiące tańsza (67 tysięcy brutto umowa kupno sprzedaż vs 110 tysięcy brutto - 50%vat = ~100 tysięcy), ale najzwyczajniej w świecie się boję, że ona pojeździ jeszcze 30 tysięcy kilometrów i się rozkraczy. Auto przejechało już 150 tysięcy, a właściciel sam się chwalił, że dość szybko nim jeździł (średnie spalanie z 10 tysięcy kilometrów na poziomie 10.5l, 200km/h na autostradzie). Skrzynia wymieniana była na gwarancji w ASO przy 90 tysiącach kilometrów. Serwisowana ciągle w ASO żeby utrzymać gwarancję. Jak odpalał zimny silnik to silnik zakręcił z 3-4 razy zanim się uruchomił. Akumulator do wymiany? Jak był ciepły to już uruchomił się bez problemu. Jest sens w ogóle o niej myśleć?

Ostatnio edytowane przez maxxam97 ; 14-12-2025 o 02:17
maxxam97 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-12-2025, 06:39   #83
kln1920
ford::expert

Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023

To ta sama skrzynia co w Fordzie, tylko ma kosmicznie skopany soft. Jeździłem jakiś czas temu w rodzinie i30 z 1.5 z 2025 i tą skrzynią, dramat.
kln1920 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-12-2025, 14:25   #84
Pafeu_mk3
ford::beginner

Imię: Paweł
Model: Focus mk3 kombi
Silnik: 1.6 tdci 115km

Cytat:
Napisał maxxam97 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No i myślę tez o ubezpieczeniu - nigdy nie miałem OC/AC, auto nowe, stosunkowo drogie. Według rankomatu ubezpieczenia z UNIQA zaczynają się od 2500, a kończą nawet na 20 tysiącach. Ciekaw jestem ile realnie ubezpieczenia by mi dowalili na start. Pewnie z 4-5 tysięcy muszę liczyć?
Niedawno w Motorze był artykuł o cenach ubezpieczeń komunikacyjnych, z tego co podawali to najtańsze ubezpieczenia mają kierowcy w przedziale wieku 30-50.
Aczkolwiek czynników wpływających na cenę OC/AC jest dużo więcej, wpływa na to moc samochodu, rok produkcji a nawet marka (mocne Audi lub BMW mają dużo droższe składki).

Także musisz sam się zorientować w cenie, im więcej danych podasz tym dokładniejsza będzie wycena.
Pafeu_mk3 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-12-2025, 16:46   #85
marcin'ek

W KIA masz DCT7 ze suchymi sprzeglami, do jazdy w miescie kompletnie sie nie nadaja. Auto ma 150k a przy 90 byla wymieniana skrzynia, wiec pewnie sprzegla maja 60k - zrobisz w miescie 10k moze 20k i sprzegla do wymiany, a to jakies 10-12 tys. Pozatym te silniki mialy problemy z cewkami i wtryskami (z wtryskami rzadziej), ASO robilo to na gwarancji jak juz sie to posypalo. Pozatym reszta ok. Jak juz chyba pisalem, poczytaj o tym napedzie na forum KIA w dzialach Proceed, Xceed, Sportage.

Stary 14-12-2025, 16:58   #86
marcin'ek

Cytat:
Napisał kln1920 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To ta sama skrzynia co w Fordzie, tylko ma kosmicznie skopany soft. Jeździłem jakiś czas temu w rodzinie i30 z 1.5 z 2025 i tą skrzynią, dramat.
Chyba nie ta sama, ale taka sama czy soft skopany to moze nie ale napewno mocno ustawiony pod katem eko. Duzo lepiej jest w trybie sport, ale do miasta to niebardzo sie nadaje bo bedziesz jezdzil glownie na 2 lub 3 biegu bo trzymie wysokie obroty. Ogolnie jesli chodzi o auta KIA to im mlodsze to soft silnika i skrzyni jest bardziej nastawiony na eko, czyli zamulony gaz i skrzynia, a w silnikach 1,5 nagar w dolocie i zaworach.

Stary 14-12-2025, 19:34   #87
menen2

Imię: Konrad
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 DW10F 180 ogierów
Rocznik: 2015

@Padeu_mk3 akurat jest to nieprawda, że za mocny samochód płaci się więcej, tak samo jest nieprawdą że pojemność ma wpływ na to. Liczy się popularność danego modelu. Im bardziej popularny, tym więcej szkód na konto danego modelu (jest tu podział na rodzaj paliwa i moc). Przez te czynniki miałem ubezpieczenie duuuuzo niższe za a8 4.2 w benzynie niż za Mondeo mk3 2.0tdci 130KM. Zniżki były na tym samym poziomie. AC to bardzo często sprawa mocno indywidualna i tu największy wpływ ma wartość samochodu, zakres AC oraz, ponownie, ilość szkód na koncie danego modelu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
menen2 jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-12-2025, 22:33   #88
maxxam97

XCeed odmówiłem. Jeździłem dzisiaj jeszcze Focusem po lifcie z 155KM, ST-line.
Mam dziwne uczucie, jakby ten silnik nie był dokładnie tym samym/ tak samo zestrojonym silnikiem jak w Pumie - słusznie czy sobie to wmawiam? Czym dłużej nimi jeżdżę tym więcej wątpliwości i pytań się pojawia.

1. Mam wrażenie, że Focus w ustawionym trybie sportowym dość często sam podnosił sobie bieg, żeby pracować w okolicach lub poniżej 2k rpm (w trybie sport), gdy miałem przykładowo 1/3 gazu. Raz zwróciłem uwagę, że zwiększył bieg podczas delikatnego przyspieszania z około 2.8k na 1.5k rpm, co znowu, żeby mocniej przyspieszyć wiązało się z redukcją.
Puma, która miała drążek zmiany biegów ustawiony na "S" (więc pewnie sport? ale to nie była wersja ST) raczej cały czas trzymała obroty w okolicy 2.5-3k stąd pewnie ta ciągła gotowość do jazdy i wrażliwość na pedał gazu.

2. Według katalogu to ST-Line ma nie tylko dodatki wizualne ale również "Sportowe zawieszenie ST-Line". Robi to odczuwalną różnicę w jeździe? Dodam, że sprzedawca wspominał, że "no, w ST-line silnik może być trochę inaczej zestrojony" - w co niezbyt wierzę bo to nie ST tylko ST-line.
Cytat:
Napisał kopson Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ST-Line czyli linia stylistyczna z akcentami sportowymi typu inny grill, przeprojektowane nieco zderzaki, inny wzór felg itp. ale reszta ta sama jak w pozostałych Focusach.
3. Czy zawieszenie w Activie ma zwiększony prześwit, ale czy również jest twardsze jak w ST-line? Do pumy ewidentnie wygodniej się wsiadało/wysiadało, a Puma i Focus Active mają taki sam prześwit.
Cytat:
Napisał kopson Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wersja Active czyli de facto chwyt marketingowy Forda, żeby uatrakcyjnić gamę wersji tego modelu i przyciągnąć nowych klientów. Główne różnice to zwiększony prześwit bodaj o 3 cm, dołożone jakieś plastikowe listwy i nakładki. Dla mnie to bez szału ale może innym bardziej się podoba, nie wnikam.
4. Czy Puma ma jakiś inny dźwięk wydechu w porównaniu do Focusa? Widzę masę osób na internecie chwalących Pumę za jej dźwięk, co w sumie niewiele osób pisze o Focusie - a przecież to ten sam silnik.

Ogólnie - podjąłem decyzję, że albo nowy Focus (w końcu nowy to nowy i zostanie ze mną na dłużej) albo przedliftowa Puma (bo jak diabli boli mnie ta kanciasta kierownica w polifcie).

A, ten czerwony w pełnym pakiecie niestety sprzedany, a szkoda, bo cena naprawdę przyjemna jak za nowego 155KM, winter i blisy.
natomiast jutro będę dzwonił po tego (Active):

Ostatnio edytowane przez maxxam97 ; 15-12-2025 o 23:45
Stary 19-12-2025, 11:51   #89
maxxam97

W sumie to wpadła mi jeszcze w oczy Puma ST. Pół roku gwarancji jest jeszcze i możliwość przedłużenia na kolejne 2 lata.
Fotele fajniejsze, kierownica fajniejsza (w pumie w wersji ST-line ta dwuramienna, kwadratowa kierownica mnie strasznie irytuje. Można ją ewentualnie jakoś łatwo zmienić?), niby kilkanaście koni więcej ale pewnie niewielka różnica w jeździe.
Niestety, auto jest po jazdach próbnych więc obawiam się, że na dotarciu silnika ludzie go pałowali na 6k rpm, wtedy gdy podobno nie powinno się przekraczać 3k rpm. Nie wierzę, że ludzie wsiadając do sportowej wersji auta nie wciskali go do ziemi, żeby sprawdzić jak się zbiera i jakie są wrażenia.
Facet sam mówił, że przez to jest cena niższa niż normalnie, ale jest gwarancja więc nie ma się czego bać.
Co sądzicie? Warto?

Ostatnio edytowane przez maxxam97 ; 19-12-2025 o 11:53
Stary 19-12-2025, 13:01   #90
AdoKrycha007
ford::professional

Imię: AdoKrycha007
Model: Focus MK3 Kombi i Focus MK4 Kombi
Silnik: 1,6 Duratec 105 KM Euro 5 (MK3) i 1,5 EcoBoost 150 KM Euro 6 (MK4)
Rocznik: 05.2014 (MK3) i 09.2019 (MK4)

Ty będziesz kolejne 5 lat kupował to jedno auto....
AdoKrycha007 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania