![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#101 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 10-01-2025
Model: Focus
Silnik: 1.0 Ecoboost
Rocznik: 2014
|
Wiem, że nic nie mówiłeś o gwarancji. Po prostu napisałem, że ciekawiło mnie czy przykładowo jest ot "w miarę normalna operacja" czy coś zupełnie z niestandardowego, porównywalnego do swapa silnika.
Co do handlowców - zdaję sobie sprawę. Nie ukrywam, że dużym plusem za tym, żeby wziąć nowy samochód była "gwarancja 12" przedstawiona przez handlowca "500 pln za gwarancję na kolejny rok i nie musi się Pan niczym martwić". Jakie było moje zaskoczenie gdy stwierdziłem, że brzmi to zbyt ładnie i doczytałem warunki umowy gdzie przykładowo gwarancja jest na skrzynię... ale wyłączone są powershifty Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ba, nawet inny handlowiec mi powiedział, że "wziąć tę gwarancję dodatkową na 2 lata, a potem jak się Panu nudzi i a nuż może coś się uda z tego naprawić to odnawiać tę na 12 miesięcy". |
|
|
|
|
|
#102 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
|
Klan i Moda na sukces w jednym.
Kto lubi, ten ogląda dalej. Zauważam, że większość "wartościowych oglądaczy" już wymiękła. |
|
|
|
|
|
#103 | |
|
ford::professional
![]() Imię: AdoKrycha007
Model: Focus MK3 Kombi i Focus MK4 Kombi
Silnik: 1,6 Duratec 105 KM Euro 5 (MK3) i 1,5 EcoBoost 150 KM Euro 6 (MK4)
Rocznik: 05.2014 (MK3) i 09.2019 (MK4)
|
Cytat:
Ale ponieważ poruszył dwie kwestie, których tu wcześniej nie było, to napiszę merytorycznie: 1) ingerencje w elektronikę auta i fabryczne wyposażenie są równoznaczne z utratą gwarancji. Jeżeli ASO wykryje, że modziłeś auto fizycznie, tracisz gwarancję. Na moim przykładzie - ASO mi chętnie dołoży indukcyjną ładowarkę, ale powiedzieli żebym przyszedł po gwarancji. Także będziesz musiał wytrzymać z tą kwadratową kierownicą przez okres gwarancji, ale z tego co piszesz, wygląda na to, że nie wytrzymasz nawet jednego dnia, więc rozumiem że nie ma tematu...... 2) "Gwarancja 12" to nie jest pełna gwarancja - masz dokładną tabelkę co pod nią podchodzi, a co nie podchodzi. Pierwszy pro tip - mimo wszystko dużo rzeczy podchodzi(ło). W moim przypadku i doświadczeniu z Focusami z salonu od 25 lat - kolejno MK1, MK3 i MK4 - jest to fajna rzecz i skorzystałem z niej zarówno w autach prywatnych (MK3 - za czasów MK1 tego jeszcze nie było, a MK4 odpukać się nie psuje), jak i w służbowych, gdzie też mieliśmy Fordy (Galaxy w tym przypadku). Skrzynie biegów nie podchodzą pod nią w całości, ale są elementy skrzyni, które podchodzą (nie wiem jak przy automatach, bo nie jestem zwolennikiem takich skrzyń i się nie orientowałem) Drugi pro tip - na tym forum znajdziesz dużo hejtów na GW12, ale większośc z nich jest od roszczeniowych cebulaków, którzy nie doczytali warunków umowy i są teraz zdziwieni, że gdy coś się zepsuło, to okazało się, że to nie podchodzi pod gwarancje (a to że była tabelka z listą podzespołów, które nie podchodzą, to udają że nie wiedzą). Jest duży temat na forum o G12 (z hejterskim tytułem o oszustwie czy coś w ten deseń) i udzielałem się w nim w ostatnich latach na swoich przykładach. Ja i firma w której pracuję na niej skorzystaliśmy i wyszliśmy na plus. Osobiście uważam to za dobre dodatkowe zabezpieczenie Forda, gdy skończy się nam gwarancja podstawowa. Kosztuje to grosze (warunek żeby była od początku jako kontynuacja przeglądów gwarancyjnych - inaczej się nie opłąca, też o tym pisałem), a jednak sporo elementów chocby silnika się na nią łapie. Trzeci pro tip - Ford oczywiście z biegiem lat systematycznie GW12 okraja i coraz mniej podzespołów auta pod nią podchodzi. |
|
|
|
|
|
|
#104 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marcin
Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023
|
GW12 to chyba nawet ubezpieczenie, a nie faktyczna gwarancja jaką jest Ford Protect (też ma swoje wyłączenia). I teraz tak, mam nowe auto, wymieniłem już dwa razy olej z filtrem poza ASO, ale w warsztacie nieautoryzowanym (z dostępem do wszystkich programów i baz Forda). I o ile na gwarancji podstawowej Fordowi nic do tego, o tyle przy przedłużeniu na następne dwa lata już mogą robić z tego problem. Dlatego oczywiście filtry oryginał, a wymiana NIE WPISANA do DSR. Więc oficjalnie we wrześniu pierwsza wizyta w ASO. Trzeba czytać umowy przed podpisaniem, a nie wierzyć handlowcom na słowo.
|
|
|
|
|
|
#105 |
|
ford::professional
![]() Imię: AdoKrycha007
Model: Focus MK3 Kombi i Focus MK4 Kombi
Silnik: 1,6 Duratec 105 KM Euro 5 (MK3) i 1,5 EcoBoost 150 KM Euro 6 (MK4)
Rocznik: 05.2014 (MK3) i 09.2019 (MK4)
|
jeżeli nie masz regularnych przeglądów w ASO zgodnie z książką w okresie gwarancji, to przystąpienie do G12 będzie wiązało się z dopłatą za przetestowanie auta czy się nadaje do programu - a to kosztuje ok. 1500 zł., plus opłata za G12. Jak masz, to nie płacisz za to, tylko przy ostatnim gwarancyjnym przeglądzie płacisz opłatę za G12 na kolejny rok i tyle. Oczywiście auto musi być w danej chwili sprawne, bez wycieków i bez uwag ASO do jego stanu.
|
|
|
|
![]() |
|
|
|