Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 02-01-2026, 12:20   #341
Adi-
ford::amateur

Imię: Adrian
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0tdci
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Dołożenie aktywnego tempomatu. Czy ktoś już to robił ?

Cześć,
Pokusiłem się również o montaż adaptacyjnego (a w przyszłości chciałbym uruchomić stop & go) w swoim edgu.

Edge 2019 rok numer vin: 2FMTK4V36KBC29846

W standardzie miał pre-collision, radar, lidar - Przed aktywacją adaptacyjnego tempomatu włączyłem mu wykrywanie pojazdów przed samochodem.

Założyłem nowe przyciski, aktywowałem radar w bdyCM, IPC, ABS, CCM i Przyciski w SCCM. Wydaje mi się, że włączyłem wszystko jak trzeba mimo to IPMA wyrzuca mi błąd U2300:64 -6C - Błąd wiarygodności sygnału i nie umiem tego przeskoczyć, nie wiem gdzie szukać problemu. Mógłby mnie ktoś nakierować gdzie szukać ? Zastanawiam się czy nie trzeba skalibrować ponownie kamery ale zanim to zrobię wolę się upewnić.

Adi- jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-01-2026, 13:17   #342
mayak
FCP member

Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017

Jeśli jest precollision to kamera jest skalibrowana
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-01-2026, 15:01   #343
Adi-

Nawet jeśli teraz automatycznie wyłącza precollsion po rozruchu ? Błąd mi siedzi w IPMA i dlatego zaczynam szukać od tego modułu. Jakaś sugestia ?

Dzięki za odpowiedź.
Stary 05-01-2026, 15:42   #344
Gienekrolnik

Imię: Gienek
Model: Focus MK4
Silnik: 1.5 ecoblue
Rocznik: 2018

Witam wszystkich. Czy jest możliwość dołożenia aktywnego tempomatu w moim Focusie MK4? Co musiałbym ewentualnie wymienić w swoim aucie? Focus mk4 2018r 1.5 ecoblue 120KM nr vin WF0PXXGCHPJA85392. Dzięki i pozdrawiam
Gienekrolnik jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-01-2026, 20:16   #345
ogonek1989
ford::average

Imię: Szymon
Model: Ford Focus MK4 2023
Silnik: 1.0 EcoBoost
Rocznik: 2023

Cytat:
Napisał Adi- Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
mimo to IPMA wyrzuca mi błąd U2300:64 -6C - Błąd wiarygodności sygnału i nie umiem tego przeskoczyć, nie wiem gdzie szukać problemu.
Może kamera tego nie obsługuje i musisz ją wymienić.
ogonek1989 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-01-2026, 21:17   #346
Adi-

Cytat:
Napisał ogonek1989 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Może kamera tego nie obsługuje i musisz ją wymienić.
Kamera w 100% obsługuje - IPMA KT4T-19H406-CE

Cytat:
Napisał mayak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeśli jest precollision to kamera jest skalibrowana
Precollision można włączyć tylko na radarze CCM i może działać bez kamery - Jeśli wypadnie jej kalibracja to w takim wypadku precollision będzie działał.

Sytuacja wygląda tak, że każdy robi z tego wielką tajemnice na forum i każdy chce na tym zarobić. Dramat !

Dla potomnych:

Da się włączyć Aktywny tempomat po wymianie przycisków na kierownicy w Fordzie Edge z 2019 (polift) da się również włączyć INTELIGENTNY adaptacyjny tempomat - jest fajna instrukcja na YT od Pana Przemysława Stępień (nie wiem czy można odmienić jego nazwisko) ale on nie wspomina o tym, że trzeba również zmienić ustawienia w module IPMA - trzeba mu włączyć w bloku 706-01-02 xxxX-xxxx-xx - 9 - jeśli bez TJA i A jeśli z TJA.

W moim samochodzie sprawa wyglądała inaczej niż u znajomego u którego również włączyłem te opcje. Moje auto chciało kalibracji IPMA bez tego nie chciał załapać ustawień i przez to wyłączył pre-collision bo z kolei w innym rejestrze miałem ustawiony PRE-Collision na CCM+IPMA.

Jedynym minusem/błędem jaki zauważyłem to fakt, że po włączeniu aktywnego tempomatu w IPC mamy w menu opcje NORMALNY/INTELIGENTNY/INTELIGENTNY - gdzie Normalny to zwykły tempomat, pierwszy inteligentny to tempomat adaptacyjny a drugi inteligentny to tempomat adaptacyjny z czytaniem znaków.

Myślałem, że forum to miejsce gdzie się szuka pomocy a nie zarobku dlatego wrzucam informacje.

Kiedyś znajdę czas to wrzucę post z pełną informacją łącznie ze zdjęciami.

Da się również włączyć w samochodzie wyposażonym w automatyczne parkowanie włączyć LANE CENTERING - Jeszcze nie do końca to mi działa ale się da.

Doszedłem również do tego, że tempomat można włączyć w SYNC3 w sensie jego ustawienia więc zakładam, że przyciski nie są obowiązkowe - nie sprawdzałem.

Ostatnio edytowane przez Adi- ; 09-01-2026 o 21:23
Stary 10-01-2026, 10:32   #347
kln1920
ford::expert

Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023

Co ma automatyczne parkowanie do LCA? Przyciski są obowiązkowe, bez tego będzie błąd konfiguracji. I co to w ogóle robi w wątku Focusa?
kln1920 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-01-2026, 18:46   #348
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał Adi- Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
....Sytuacja wygląda tak, że każdy robi z tego wielką tajemnice na forum i każdy chce na tym zarobić. Dramat !
...
Szanowny Kolego - NIESPECJALNIE PRZEPADAM ZA TAKIMI "PRETENSONALNYMI ŻĄDACZAMI"...

Skonfigurowałem i poprawnie włączyłem dziesiątki ACC. W tym wiele w Edge też. I NIGDY nie miałem tego błedu w IPMA.

Więc jak "grzebiesz" - to nie mniej pretesji do CAŁEGO ŚWIATA - bo niemal wszyscy robiący takie prace NIE KORZYSTAJĄ DO TEGO Z FORScana a korzystają z UCDS.

Więc po pierwsze prawie nikt z tu doradzających nie ma ZIELONEGO POJĘCA CO WAŚĆ NAGRZEBAŁEŚ a po drugie - wątpię by ktoś jeszcze miał w życiu taki błąd.

Poza tym - opowieści o LIDARZE w Edge 2019 mnie osobiście od razu odstręczają od głębszej analizy "co tu naopowiadane", bo z góry widzę, że "opowiadacz" ma dość blade pojęcie o przedmiocie opowieści...

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 10-01-2026 o 18:48
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-01-2026, 19:32   #349
atomic99
ford::average

Model: Focus MK4 (kombi)
Silnik: 2.0 EcoBlue 150KM
Rocznik: 2019 [DESERT ISLAND BLUE]
Question Odp: Dołożenie aktywnego tempomatu. Czy ktoś już to robił ?

Cytat:
Napisał mayak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ma radar, więc łatwo można dołożyć tempomat adaptacyjny. ...
Mayak po jakich opcjach wyposażenia stwierdzasz że ma radar ?

Jak byś mógł sprawdź w tym: WF0PXXGCHPKK60696
atomic99 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary Dzisiaj, 00:38   #350
mayak
FCP member

Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017

Cytat:
Napisał atomic99 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak byś mógł sprawdź w tym: WF0PXXGCHPKK60696
trzeba dołożyć radar
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania