![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#111 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 13-02-2004
Model: S-MAX II
Silnik: 2.0 FWD A8 190KM
Rocznik: 01-2020
|
FORDSERVICE B-ULV , jest w bańkach 5l i 1L.
|
|
|
|
#112 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Leo
Model: Ford Fusion
Silnik: 2.0
Rocznik: 2016
|
Hejka. Ja mam problem,bo auto sprowadzone z USA. Moj mechanik nie chce wymienić oleju w skrzyni,bo nie robi automatów. Może ktoś z Ożarowa Maz. I okolic może to zrobić i nie zabić mnie ceną?&lGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#113 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 08-06-2023
Model: Escape
Rocznik: 2020
|
> Ktoś wie do ilu grzeje sie mu olej w skrzyni w trakcie szybszej jazdy?
Jak jeździłem chwilę obserwując ForscanLite (z iCarPro), to przy dość dynamicznej jeździe w terenie górzystym (w lecie) widziałem 111 °C (8F35, 2020 Escape 2.0 AWD). Standardowo ztcp jest w okolicach 95. |
|
|
|
|
|
#114 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Adam
Silnik: 2,0
|
Panowie wskoczył taki olej MANNOL ATF, ULV MN8222-1 co myślicie teoretycznie pasuje ,sprostowanie według info od sprzedawcy niestety nie pasuje do Escape 2020r 2.0 ecoboost
Ostatnio edytowane przez adamo77 ; 17-10-2025 o 23:19 |
|
|
|
|
|
#115 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Gienek
Model: Focus MK4
Silnik: 1.5 ecoblue
Rocznik: 2018
|
Witam,
Panowie mam pytanko: kupiłem na wiosnę Focusa z automatyczną skrzynią biegów 8F35. Po kupnie, mechanik wymienił mi olej w skrzyni metoda statyczna. Olej był już czarny, przepracowany. Teraz, po przejechanych przeze mnie 12 tys km, pojechałem na wymianę oleju w silniku i dodatkowo zleciłem kolejna wymianę oleju w skrzyni, znów metoda statyczna. Weszło około 6 litrów. Skrzynia pracuje ok. Natomiast dopiero teraz na fakturze zobaczyłem, że olej został wymieniony na Ravenol ATF T-ULV, zamiast na ULV D-M. Podejrzewam, że wcześniej też był użyty olej T-ULV. W teorii jest to zbliżony olej, ale nie ma specyfikacji Forda. Jechać do mechanika z reklamacja czy powinno być ok? Jak już wspomniałem, skrzynia pracuje ok. Prawdopodobnie na tym oleju przejechałem właśnie te 12 tys km. Coś doradzicie? |
|
|
|
|
|
#116 |
|
ford::average
![]() Imię: Artur
Model: Focus MK4 fl
Silnik: 1.5 Ecoblue 120 KM
Rocznik: 2022
|
Skrzynia przepłukana na koszt mechanika, ja bym jechał po właściwy olej. Do silnika też mógłby wlać zły i od razu byś nie zauważył różnicy, po coś te specyfikację są.
|
|
|
|
|
|
#117 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 22-11-2020
|
Do jakiego warsztatu w Lubelskim najlepiej pojechać na diagnostykę skrzyni oraz wymianę oleju. Samochód ma 80k km, nie wiem czy poprzednio było cokolwiek ze skrzynią robione, skrzynia pracuje dobrze, tylko przy przełączeniu na wsteczny czuć lekkie szarpnięcie.
|
|
|
|
![]() |
|
| Tagi |
| wymiana oleju |
|
|