Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Fiesta
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 10-06-2006, 22:01   #11
Mar-Cus
ford::amateur

Domyślnie

Cytat:
Napisał goku
witam

Skorzystam z temetu i rownież mam pytanie. A mianowicie. Jadąc po "kocich łbach" albo nie wiem jak to nazwać kostka jakaś czy coo....( zapraszam na rynek w Jarosławiu ) odczuwam drgania na kierownicy wczesniej na to nie zwruciłem uwagi ale staje się to dokuczliwe.

Jeszcze się do niczego nie zabierałem ponieważ nie mam pojęcia od czego zacząć.

Moge jeszcze dodać gdy stoją w miejscu i energicznie skrencę i puszczę kierownicę to słyszę taki pusty dżwięk ( kiedy kierownica pewną część odroty wruci się ).

P.S Prosiłbym o rady jak dla blondynki ponieważ jeszcze nie wiem gdzie wszystko jest w tym samochodzie ( niedawno kupiłem he he )

Pozdrawiam
Miałem podobnie , "przesmarowłem" WD-40 oba krzyżaki i pomogło , ale teraz wiem , że mam to do wymiany w najbliższym czasie.
A jeśli chodzi o początkowy temat:

Cytat:
Napisał Moniraf
Objawy takie jak w temacie - wyczuwalny jest luz w kierownicy, czasami jak sie gwałtownie albo intensywnie skręca słychać nieprzyjemny szczęk w kierownicy, kierownica też bije wyraźnie (nie wiem jest jakby mniej stabilna), Poza tym samochód ma tendencję do zbaczania na prawo.
Przyczyną może być także nierównomierne zużycie bieżnika z prawej strony. Można sprawdzić geometrię. Natomiast luz na kierownicy można zniwelować za pomocą łożyska i tulejki plastikowej , które są zaraz za kołem kierownicy , należy ją odkręcić (mając odblokowaną blokadę kierownicy - w przeciwnym wypadku grozi zerwaniem) , wyjąć kierownicę a następnie łożysko . Włożyć nowe i po bólu. Jestem już po takiej operacji i jest 100% poprawa. Niestety , ale na Polskich drogach to się zdarza

Mar-Cus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-06-2006, 00:10   #12
vitia

Domyślnie

na 100% krzyzak uklady kierowniczego ma on to do siebie ze jest na plastikowych tulejach ktore sie wyrabiaja i jest to niestety czesty problem w fordach bo nie jest to niczym osloniete i dostaje tam sie rozny piasek itd i rozwala tuleje
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-02-2007, 17:44   #13
ciaastus
ford::advanced

Model: Focus mk1
Silnik: 1.8 zetec
Rocznik: 2001
Domyślnie

Może mi ktoś powiedzieć ile jest krzyżaków po drodze od maglownicy do kierownicy w MK IV????? Dwa czy trzy??? Bo dwa widać w kabinie jeszcze, a może jeszcze jeden jest????
Jeszcze jedno mam pytanko- czy maglownica od MK III jest taka sama jak w MK IV (bez wspomagania)????
Bardzo prosze o odpowiedź (z doświadczenia lub z microkat'u). Z góry dzięki.
ciaastus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-08-2010, 13:10   #14
powiecha
ford::amateur

Model: ford ka
Silnik: 1.3
Rocznik: 1996
Domyślnie Odp: Luz w kierownicy, bicie, samochód zbacza na prawo

witam czy stuki przy kolumnie kierowniczej to wina krzyzaka?
powiecha jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania