![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 08-09-2005
Model: c-max
Silnik: 125 KM benzyna
Rocznik: 2004
|
Te zalecenia Ford Polska na temat bezbarwnej taśmy to jakiś żart?[/quote]
To nie żart! Mam teraz przyklejone takie taśmy wdłuż całej górnej linii styku uszczelek drzwi z karoserią tj tam gdzie jest ten straszny filc. Miałem silikonowane uczelnik 2 razy - nie pomogło, wymienione kompletnie uszczelki drzwi - nie pomogło. Napisałem do Ford Polska, że serwis z tym sobie nie może poradzić i odposali mi, że zespół wykwalifikowanych inżynierów zbada problem i znajdzie skuteczne rozwiązanie. Kiedy odbierałem samochód z serwisu powiedzieli mi, że Ford Polska rekomenduje takie rozwiązanie wszystkim dilerom Forda jako skuteczne i wystarczające! teraz jeżdzę z tymi taśmami i istotnie nie skrzypi ale uważam że to żenuła aby tak naprawiać - moim zadniem - wade fabryczną polegającą na zbyt małej sztywności nadwozia. Zresztą przyznał to jeden z pracowników serwisu. |
|
|
|
|
|
#22 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 01-01-2006
Model: C-Max
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2005
|
W moim c-maxie skrzypia lewe (kierowcy) drzwi jak opre kolano o tapicerke przy dłuższej jeżdzie i jeszcze jakeś głuche stuki z wnetrza (pod tapicerka dochodzą) z moich poprzednich aut (vw polo,audi 100, audi 80, skoda superb tylko audi nie skrzypiały, pozostałe skrzypiały :fcp12 :fcp3 :fcp2
|
|
|
#23 | |
|
|
Cytat:
to nie żart. przykleili mi te taśmy i mam teraz spokój, zobaczymy czy przez zimę się nie odkleją :fcp4 |
|
|
|
|
|
|
#24 |
|
![]() Zarejestrowany: 01-01-2006
Model: C-Max
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2005
|
W moim 2,0 TDCi oprócz skrzypienia pojawiło się drżenie plastikowej pokrywy za licznikiem , tej obok górnego schowka. Drży w czasie jazdy na polskich super drogach nie do wytrzymania. Zbieram się w sobie aby tego dziadostwa nie połamać.
|
|
|
#25 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 01-12-2004
|
Uszceli jak na razie, prawie już rok nie skrzypią. Ciekawe jak zrobi się b. ciepło i sucho. A skrzypienie przy zawiasach półki na podszybiu z przodu, z różnym nasileniem wystepuje od czasu jak i ten element "posilikonowano mi w serwisie"
|
|
|
|
|
|
#26 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#27 |
|
Zablokowany
|
Jakubek2002 napisal
Ford Polska zaleca likwidowanie skrzypienia uszczelek drzwiowych poprzez... naklejanie tasmy bezbarwnej na karoserię w miejscu styku jej z filcowymi uszczelkami drzwi!!! Zastanawiam sie czy to nie jest przyznanie sie Forda do wady konstrukcyjnej skoro pomaga takie rozwiązanie rodem z domowej szuflady? może to jest powód do żądania zwrotu pieniędzy za auto????? Jesli komuś udało się zwrócić C-Maxa niech da przepis na to Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.[/quote] Ford polska zaleca wymiane uszczelek na nowe,w nie ktorych przypadkach pomaga smarowanie smarem-zelem(orginalny zel kontaktowy elektryczny-firmy ford mozna kupic w kazdym serwisie)idealny do tego,cena chyba okolo 60 zl.Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#28 |
|
![]() Zarejestrowany: 13-04-2005
|
Do łysegoCMax`a Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Apropos tej pokrywy ... hmmm... nie wiem czy masz jeszcze na gwarancji ale jedz to wymien. Miałem to samo - jezu jakie to było wkur...jace do tego sie jeszcze pod wplywem słońca odkształcała klapa schowka, wyglądało to śmiesznie. Po wymianie wszystko minęło. Nie wiem czy zmienili plastik z czego to było zrobione ale nie skrzypi , nie telepie sie i nie odkształca się pod wpływem ciepła.
|
|
|
|
|
|
#29 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 23-05-2007
|
Co do skrzypienia uszczelek proponuję pokryć nadwozie w miejscach styku uszczelek środkiem Amway Silicon Glaze (ale tylko te miejsca) i po wyschnięciu wypolerować. Czynność od czasu do czasu powtarzać. Ponadto co pewien czas przetrzeć te "futrzaki" wilgotną ściereczką i usunąć kurz.
W swojej foczce stosuję to od pewnego czasu i nic nie skrzypi. A zacząło po tygodniu i upałach. Jeśli chodzi o środek Amway stosowałem w ffI do pokrywania miejsc styku odboi klapy bagażnika. Też pomogło jak ręką odjął. Przyklejane taśmy (tak, tak tam też przyklejli szybko odłaziły ale i tarcie było inne) niestety w przypadku ffI nie zdały egzaminu. |
|
|
|
|
|
#30 | |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 24-10-2007
|
Cytat:
A możesz napisać co to za taśma - zwykły tzw lepiec, czy coś specjalnego? I czy rzeczywiście pomogło na to cholerne skrzypienie? |
|
|
|
|