Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford C-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 23-10-2006, 10:17   #21
jakubek2002
ford::amateur

Model: c-max
Silnik: 125 KM benzyna
Rocznik: 2004
Domyślnie

Te zalecenia Ford Polska na temat bezbarwnej taśmy to jakiś żart?[/quote]

To nie żart! Mam teraz przyklejone takie taśmy wdłuż całej górnej linii styku uszczelek drzwi z karoserią tj tam gdzie jest ten straszny filc.
Miałem silikonowane uczelnik 2 razy - nie pomogło, wymienione kompletnie uszczelki drzwi - nie pomogło. Napisałem do Ford Polska, że serwis z tym sobie nie może poradzić i odposali mi, że zespół wykwalifikowanych inżynierów zbada problem i znajdzie skuteczne rozwiązanie. Kiedy odbierałem samochód z serwisu powiedzieli mi, że Ford Polska rekomenduje takie rozwiązanie wszystkim dilerom Forda jako skuteczne i wystarczające! teraz jeżdzę z tymi taśmami i istotnie nie skrzypi ale uważam że to żenuła aby tak naprawiać - moim zadniem - wade fabryczną polegającą na zbyt małej sztywności nadwozia. Zresztą przyznał to jeden z pracowników serwisu.

jakubek2002 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-02-2007, 22:17   #22
łysyCmax
ford::average

Model: C-Max
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2005
Domyślnie

W moim c-maxie skrzypia lewe (kierowcy) drzwi jak opre kolano o tapicerke przy dłuższej jeżdzie i jeszcze jakeś głuche stuki z wnetrza (pod tapicerka dochodzą) z moich poprzednich aut (vw polo,audi 100, audi 80, skoda superb tylko audi nie skrzypiały, pozostałe skrzypiały :fcp12 :fcp3 :fcp2

"Zdolny tworzy,niezdolny poucza" G.B.Shaw
łysyCmax jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-02-2007, 14:29   #23
jakubek2002

Domyślnie

Cytat:
Napisał Robert44
Witam!
Pisałem w czerwcu o mocno skrzypiących uszczelkach. Silikonowałem je sam, ale nic to nie dało. Kiedy od serwisu zażądałem wymiany uszczelek powiedzieli, że mogą to zrobić ale po uprzednim oczyszczeniu i posmarowaniu uszczelek...i dopiero jak to nie pomoże, to wymienią.
W sumie oczyścili, posmarowali i do dzisiaj nic nie skrzypi (oby tak dalej, gwarancja kończy się za 2 dni!) tj. już ponad 3 miesiące .
Te zalecenia Ford Polska na temat bezbarwnej taśmy to jakiś żart?

to nie żart. przykleili mi te taśmy i mam teraz spokój, zobaczymy czy przez zimę się nie odkleją :fcp4
Stary 13-05-2007, 21:38   #24
łysyCmax

Model: C-Max
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2005
Domyślnie

W moim 2,0 TDCi oprócz skrzypienia pojawiło się drżenie plastikowej pokrywy za licznikiem , tej obok górnego schowka. Drży w czasie jazdy na polskich super drogach nie do wytrzymania. Zbieram się w sobie aby tego dziadostwa nie połamać.

"Zdolny tworzy,niezdolny poucza" G.B.Shaw
łysyCmax jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-05-2007, 22:37   #25
Robert44
ford::beginner

Domyślnie

Uszceli jak na razie, prawie już rok nie skrzypią. Ciekawe jak zrobi się b. ciepło i sucho. A skrzypienie przy zawiasach półki na podszybiu z przodu, z różnym nasileniem wystepuje od czasu jak i ten element "posilikonowano mi w serwisie"
Robert44 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-05-2007, 19:57   #26
jakubek2002

Domyślnie

Cytat:
Napisał Robert44
Uszceli jak na razie, prawie już rok nie skrzypią. Ciekawe jak zrobi się b. ciepło i sucho. A skrzypienie przy zawiasach półki na podszybiu z przodu, z różnym nasileniem wystepuje od czasu jak i ten element "posilikonowano mi w serwisie"
jak poradziłeś sobie ze skrzypieniem plastików?[/i]
Stary 20-07-2007, 16:26   #27
zala_z1
Zablokowany

Domyślnie Re: skrzypienie uszczelek powraca - co robic?

Jakubek2002 napisal

Ford Polska zaleca likwidowanie skrzypienia uszczelek drzwiowych poprzez... naklejanie tasmy bezbarwnej na karoserię w miejscu styku jej z filcowymi uszczelkami drzwi!!!
Zastanawiam sie czy to nie jest przyznanie sie Forda do wady konstrukcyjnej skoro pomaga takie rozwiązanie rodem z domowej szuflady?
może to jest powód do żądania zwrotu pieniędzy za auto????? Jesli komuś udało się zwrócić C-Maxa niech da przepis na to Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.[/quote]

Ford polska zaleca wymiane uszczelek na nowe,w nie ktorych przypadkach pomaga smarowanie smarem-zelem(orginalny zel kontaktowy elektryczny-firmy ford mozna kupic w kazdym serwisie)idealny do tego,cena chyba okolo 60 zl.Pozdrawiam
zala_z1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-07-2007, 14:24   #28
Jakubo

Domyślnie

Do łysegoCMax`a Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Apropos tej pokrywy ... hmmm... nie wiem czy masz jeszcze na gwarancji ale jedz to wymien. Miałem to samo - jezu jakie to było wkur...jace do tego sie jeszcze pod wplywem słońca odkształcała klapa schowka, wyglądało to śmiesznie. Po wymianie wszystko minęło. Nie wiem czy zmienili plastik z czego to było zrobione ale nie skrzypi , nie telepie sie i nie odkształca się pod wpływem ciepła.
Jakubo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-08-2007, 07:49   #29
JAB02
ford::advanced

Domyślnie

Co do skrzypienia uszczelek proponuję pokryć nadwozie w miejscach styku uszczelek środkiem Amway Silicon Glaze (ale tylko te miejsca) i po wyschnięciu wypolerować. Czynność od czasu do czasu powtarzać. Ponadto co pewien czas przetrzeć te "futrzaki" wilgotną ściereczką i usunąć kurz.

W swojej foczce stosuję to od pewnego czasu i nic nie skrzypi. A zacząło po tygodniu i upałach.
Jeśli chodzi o środek Amway stosowałem w ffI do pokrywania miejsc styku odboi klapy bagażnika. Też pomogło jak ręką odjął. Przyklejane taśmy (tak, tak tam też przyklejli szybko odłaziły ale i tarcie było inne) niestety w przypadku ffI nie zdały egzaminu.
JAB02 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-10-2007, 14:32   #30
tee-en
ford::beginner

Domyślnie

Cytat:
Napisał jakubek2002
Te zalecenia Ford Polska na temat bezbarwnej taśmy to jakiś żart?
To nie żart! Mam teraz przyklejone takie taśmy wdłuż całej górnej linii styku uszczelek drzwi z karoserią tj tam gdzie jest ten straszny filc. [/quote]

A możesz napisać co to za taśma - zwykły tzw lepiec, czy coś specjalnego?
I czy rzeczywiście pomogło na to cholerne skrzypienie?
tee-en jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania